Sve manje kafe za espresso: Koji su razlozi, kakva je cijena

featured image

27. mar 2024. 11:47

Svjetski proizvođači kafe sve više preusmjeravaju svoje aktivnosti prema uzgoju drugih kultura zbog negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Klimatske promjene sve više utječu na svjetske zalihe kafe. Globalno se primjećuje posebno smanjenje proizvodnje robusta kafe, koja se koristi za pripremu espresa i instantnih kavnih napitaka. Zalihe ove vrste kave očekuje se dodatno smanjiti u narednim mjesecima, izvještava Bloomberg.

Podaci pokazuju da je količina proizvodnje u Vijetnamu, koji se smatra najvećim izvoznikom te vrste kafe, u usporedbi s prošlom godinom dodatno smanjena za petinu.

Umjesto kafe, durian, avokado i marakuja

Drastično smanjenje prvenstveno je posljedica klimatskih promjena, odnosno sve učestalijih i dugotrajnijih toplinskih valova koji utječu na zalihe vode za navodnjavanje plantaža.

Kao rezultat toga, sve više vijetnamskih proizvođača preusmjerava se u uzgoj alternativnih kultura poput duriana, avokada ili marakuje. To se već sada odražava na količini proizvedene kave u ovoj zemlji jugoistočne Azije.

12.03.2023., Zagreb – Udruga Glas poduzetnika trazi od Vlade RH ukidanje posebnog poreza na kavu od 35 posto. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

“Općenito, regije u kojima se uzgaja kava su vruće i suhe. Iako smo još uvijek u sušnom razdoblju godine i takvo vrijeme nije neočekivano, treba spomenuti da je količina padalina u ovom razdoblju bila među najmanjima u posljednjih deset godina, a temperature su bile među najvišima,” objasnili su za Bloomberg u jednoj od najvećih vijetnamskih tvrtki za proizvodnju kave, Tuan Loc Commodities.

Premašena crna očekivanja

Kako izvještava Bloomberg, zbog smanjenja prinosa, izvoz robuste (vrste kafe, op.a.) u usporedbi s prošlom godinom već će do rujna biti manji za čak 20 posto, koliko se smanjila i ovogodišnja proizvodnja u Vijetnamu.

To je značajno lošije od očekivanja prije nekoliko mjeseci. Tada se očekivalo samo oko deset posto lošiji urod, rekao je za Bloomberg predsjednik vijetnamskog udruženja proizvođača kave Nguyen Nam Hai.

U prošloj sezoni (koja traje od oktobra), Vietnam je izvezao 1,67 miliona tona robusta kafe, dok je proizveo 1,84 miliona tona. Prema procjeni očekivanog smanjenja, ove će godine proizvesti samo oko 1,47 miliona tona.

Cijene obaraju rekord

Loše prognoze i pad zaliha vijetnamske kafe robusta također se odražavaju na Londonskoj berzi, gdje je cijena u posljednjoj godini porasla za više od 50 posto i dosegnula najvišu razinu od 2008. godine. Trenutno se kreće oko 3.400 dolara po toni (oko 3.130 eura), dok je u ožujku prošle godine bila oko 2.200 dolara (oko 2.000 eura).

S obzirom na trenutačne uvjete, cijene bi mogle još porasti. Prema riječima Nam Haija, cijene kave u Vijetnamu su se u usporedbi s prethodnom godinom udvostručile. Smatra da će ostati na toj razini barem do svibnja, kada počinje berba u Brazilu i Indoneziji.