Republika Srpska mora platiti 90 miliona maraka odštete slovenskoj firmi: Vlada se žalila, ali ju je arbitražni sud odbio

featured image

13. maj 2024. 15:42

Bh. entitet Republika Srpska morat će platiti 46 miliona eura odštete slovenskoj kompaniji Viadukt zbog jednostranog raskida ugovora o izgradnji hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Početkom mjeseca Arbitražno vijeće u Londonu odbilo je zahtjev Republike Srpske za poništenjem odluke arbitražnog suda u Washingtonu, što znači da bosanskohercegovački entitet mora slovenskoj firmi Viadukt isplatiti 90 miliona konvertibilnih maraka (46 miliona eura) kao naknadu za jednostrani raskid ugovora o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu, sažima STA izvješće Capitala.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta je 2004. godine sa kompanijom HEV Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenski Viadukt, potpisala koncesijski ugovor vrijedan 165 miliona eura za izgradnju dvije hidroelektrane.

Godinu kasnije oko 20.000 Banjalučana potpisalo je peticiju protiv ovog projekta. Budući da projekt nije realiziran ni nakon deset godina, ugovor je raskinut u septembru 2015., navodi Capital.

U oktobru 2015. godine HES Vrbas podnio je Vladi Republike Srpske odštetni zahtjev zbog raskida ugovora. Budući da je Vlada odbila zahtjev, Viadukt je kao većinski vlasnik HES-a Vrbas 2016. godine u Washingtonu podnio zahtjev za arbitražu protiv BiH.

Foto: REUTERS/Erin Schaff

Entitetska vlada podnijela zahtjev za ukidanje ove odluke

Arbitražni sud u Washingtonu presudio je 2022. godine da Republika Srpska Viaduktu mora isplatiti 90 miliona konvertibilnih maraka odštete.

Entitetska vlada tada je podnijela zahtjev za ukidanje ove odluke i dala bezuvjetno jamstvo da će platiti dug ako se odluka ne ukine.

Viaduktin pravni zastupnik Predrag Baroš potvrdio je za Capital da je arbitražni sud 1. maja donio odluku i u cijelosti odbio zahtjev za poništenje arbitražne presude. Pojasnio je i da je odlukom arbitražnog suda poništena i blokada provedbe ovršnog postupka.