Šta znamo o novom filmu iz serijala „Gospodar prstenova“ koji treba da izađe 2026. godine

Aktuelnosti Forbes 13. maj 2024. 09:13
featured image

13. maj 2024. 09:13

Warner Bros. Discovery planira snimanje dva nova nastavka „Gospodara prstenova“, pri čemu prvi cilja na potencijalni izlazak 2026. godine – označavajući prvi novi film u ovom spektakularnom serijalu u posljednjoj deceniji. Film će režirati i u njemu glumiti Andy Serkis, koji je igrao u originalnoj trilogiji početkom 2000-ih, uz režisera te trilogije Peter Jackson kao producenta.

Izvršni direktor Vorner Bros Diskaverija, Davod Zaslav, prvo je potvrdio tokom telekonferencije o finansijskim rezultatima u četvrtak da je novi film Gospodara prstenova „u ranim fazama razvoja scenarija“ sa potencijalnim datumom izlaska 2026. godine, i da je Džekson „uključen u svaki korak“.

Biće to prvi od dva nova igrana filma „Gospodara prstenova“ koje će režirati Džekson, dugogodišnji partner Fran Walsh i scenaristkinja Philippa Boyens, svo troje koje je zajedno radilo na „Gospodaru prstenova“ i „Hobitu“, piše u saopštenju za medije koje je Vorner Bros objavio nakon Zaslavove telekonferencije o finansijskim rezultatima.

U svom saopštenju za medije, Vorner Bros je otkrio radni naslov filma – „Potraga za Golumom“, sa Serkisom na čelu – Serkis je igrao naslovni lik Goluma u originalnoj trilogiji i u kasnijoj Džeksonovj trilogiji „Hobit“, a igrao je u mnogim drugim blokbaster filmovima, uključujući „Crnog pantera“ studija Marvel, „Planetu majmuna“ i Džeksonov „King Kong“ iz 2005. godine.

Foto: Warner Bros

Vorner Bros sarađuje sa studijom Nju lajn sinema (New Line Cinema), koji je producirao originalnu trilogiju, a koju je Vorner Bros kupio 2008. godine.

Ovo je prvi značajni apdejt o filmovima od kada ih je Zaslav prvi put najavio prošle godine i nagovijestio učešće Džeksona – Zaslav je potvrdio da će filmovi istražiti nove narativne prostore umjesto da funkcionišu kao rimejk sada već 20 godina stare trilogije.

Trilogije „Gospodar prstenova“ i „Hobit“ – obje smještene u svijet Srednje Zemlje autora J.R.R. Tolkien, zaradile su šest milijardi eura – čime su svrstane u 20 najprofitabilnijih filmskih franšiza svih vremena. Treći film u trilogiji „Gospodar prstenova“, iz 2003. godine „Povratak kralja“, osvojio je 11 Oskara te godine, uključujući Oskara za najbolji film, što ga je izjednačilo sa „Titanikom“ i „Ben Hurom“ za najviše Oskara u istoriji.

Zaslav je naglasio važnost „Gospodara prstenova“ kao centralnog dijela buduće strategije Vorner Brosa, tvrdeći da je on, zajedno sa franšizama Hari Poter i DC Comics, neki od najvećih intelektualnih vlasništava te kompanije, ali trenutno su „nedovoljno korišćeni“.

Foto: Warner Bros

Posljednji film smješten u Srednju Zemlju bio je posljednji dio trilogije Hobit, „Bitka pet armija“, koji je izašao 2014. godine. Vorner takođe ponovo pokreće franšizu Hari Poter sa novom TV serijom na svom Max streaming servisu, koja takođe cilja na izlazak 2026. godine, nastavljajući deceniju dugu seriju filmova zasnovanih na knjigama J. K. Rowling koje su objavljene od 2001. do 2011. godine. Pored toga, kompanija je angažovala reditelja James Gunn da ponovno pokrene filmove zasnovane na superherojima DC Comics-a, pripremajući se za izlazak novog filma o Supermenu sljedeće godine.

ŠTA GLEDATI

Vorner Bros i Nju lajn sinema objavljuju novi animirani film „Gospodar prstenova“ pod nazivom „Gospodar prstenova: Rat Rohirima“, koji će biti objavljen ovog Božića. Svaki novi „Gospodar prstenova“ takođe će morati da se nosi sa Amazon Prime-ovom serijom „Prstenovi moći“, TV serijom smještenom hiljadama godina prije događaja u „Gospodaru prstenova“, koja je koštala Amazon gotovo milijardu dolara i smatra se najskupljom serijom svih vremena. Druga sezona treba da ima premijeru kasnije ove godine nakon što je prva sezona dobila uglavnom pozitivne recenzije od kritičara, ali je postala meta onlajn kontroverzi zbog raznolike glumačke ekipe.

Vorner Bros je objavio u četvrtak da je ima rast broja pretplatnika na striming usluge, ali su prihodi ispod očekivanja i smanjili su se 7% u prvom kvartalu 2024. godine u poređenju sa prvim kvartalom 2023. godine. Cijena njegovih akcija bila je povećana otprilike 1% u četvrtak ujutro.

James Farrell, Forbes

What We Know About New ‘Lord Of The Rings’ Movie Slated For 2026 Release