Prvi brod pomoći sa Kipra stigao je u Palestinu, u improviziranim uslovima i na teglenici paketi istovareni usred noći

Aktuelnosti Forbes BiH 16. mar 2024. 14:30 > 16. mar 2024. 14:39
featured image

16. mar 2024. 14:30 > 16. mar 2024. 14:39

„Uspjeli smo! Bio je to test! Učiti. Možemo dopremiti hiljade tona pomoći svake sedmice“, objavio je Jose Andres, osnivač WCK-a (World Central Kitchen), američke humanitarne organizacije koja je uključena u realizaciju projekta dopremanja humanitarne pomoći stanovnicima Gaze pomorskim putem iz Kipra.

Ova organizacija je već u Gazi i zadužena je za prijem i distribuciju dopremljene pomoći.

Javnost je s nestrpljenjem čekala prve informacije o prvom brodu koji je trebao uspostaviti pomorski koridor. Bio je testni, te je vladala velika neizvjesnost da li će, kako zbog sigurnosnih, tako i meteoroloških uslova, stići do napaćenog stanovništva u pojasu Gaze nakon što je u utorak krenuo iz kiparskog lučkog grada Larnaca prema Gazi. 200 tona humanitarne pomoći, uglavnom hrane i vode dopremio je brod Open Arms, španske nevladine organizacije, koja inače provodi spašavanja u Sredozemnom moru, a koja je u ovoj akciji partner WCK-u u dopremanju pomoći.

Palete s paketima pomoći prebačene na teglenicu koja je uspješno doplovila do improvizirane luke, Foto: Reuters

Brod je stigao na odredište u petak, a istovar robe se obavio južno od grada Gaze. Na fotografijama koje je objavila izraelska vojska, koja je obavila detaljnu kontrolu robe i rasporedila svoje snage pri prijemu, brod se približio molu, dok video snimci WCK-a pokazuju da se istovar robe obavio tokom noći.

Plutajući na teglenici pričvršćenoj užetom za brod za spašavanje, činilo se da valovito more usporava teret koji stiže do kopna, pokazala je snimka koju je WCK-a objavio na društvenim mrežama. Zbog nedostatka lučke infrastrukture, WCK je, javlja Reuters, izgradio improvizirani dok kako bi teglenica s ravnim dnom mogla prići plitkim vodama Gaze.

“Do sada su dva sanduka već isporučena s teglenice”, rekao je osnivač WCK-a Jose Andres, kuhar s Michelinovom zvjezdicom, u objavi na X i dodao: “Ali ima još toga za napraviti”.

Foto: Reuters

Nakon što su sa teglenica palete pomoći prebačene u kamione, one će se dalje distribuirati u 60 kuhinja kojima WCK upravlja u različitim dijelovima Gaze, te na drugim mjestima za distribuciju hrane. 

“Ukupno je to 200 tona brašna, riže, leće, slanutka, konzervirane tune i drugih osnovnih namirnica koje će postati milion obroka, kaže kuhar José Andrés.

Ako nova pomorska ruta bude uspješna, mogla bi pomoći u ublažavanju krize gladi koja pogađa Gazu, gdje se velik dio stanovništva suočava s pothranjenošću, i gdje djeca, prema izvještajima iz bolnica, u najteže pogođenim sjevernim područjima , umiru od gladi.

Za sada se zna da je 400 tona humanitarne pomoći već spremno u luci Larnaca, i da World Central Kitchen trenutno ukrcava drugi brod, ali datum njegovog polaska za Gazu još nije poznat.