Prodaja pada i Tesla smanjuje cijene na glavnim tržištima: Na potezu je Elon Musk koji mora pokazati kako se snalazi u turbulentnim vremenima

Aktuelnosti Forbes BiH 22. apr 2024. 10:39
featured image

22. apr 2024. 10:39

Tri mjeseca nakon što je izvijestio da bilježi pad u isporuci vozila na globalnom nivou, Tesla je odlučio ponovo smanjiti cijene na brojnim velikim tržištima, uključujući SAD, Kinu i Njemačku. Ovim potezom njegov vlasnik, Elon Musk, nastoji zaustaviti pad prodaje, koji traje već neko vrijeme.

“Cijene Tesle moraju se često mijenjati kako bi uskladile proizvodnju s potražnjom”, pojasnio je Musk u objavi na platformi X, čiji je također vlasnik.

Tesla bi u utorak trebao objaviti finansijske rezultate za prvo tromjesečje 2024., koji će pokazati dalji smjer i eventualno novo prilagođavanje tržištima.

Rat cijenama se zaoštrava između proizvođača električnih vozila (EV), s posebno oštrom konkurencijom kineskih kompanija.

Tesla je sporo osvježavao svoje zastarjele modele, dok su konkurenti u Kini, kao što su BYD i Nio, izbacivali jeftinije modele. Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi također je lansirao svoj prvi električni automobil.

Foto: Reuters

U Kini je Tesla snizila početnu cijenu obnovljenog modela 3 za 14.000 juana (1.562 funti) na 231.900 juana.

Cijene vozila Model Y, Model X i Model S u petak su u SAD-u snižene za 2000 dolara (1616 funti).

Također je, navodi novinska agencija Reuters, došlo do smanjenja cijena u mnogim drugim zemljama u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi.

Da je stvar ozbiljna nagovijestio je i sam Elon Musk koji je odgodio planirani put za Indiju, gdje se trebao sastati sa indijskim premijerom Marendrom Modijem, kako bi razgovarali o mogućem širenju Muskove imperije na ovo veliko tržište.

Put je otkazan zbog, kako je rečeno, vrlo teških Teslinih obaveza. Tesline dionice pale su za više od 40 posto od početka ove godine. Musk je sada na potezu, a tržište čeka novu poslovnu ideju koja će potvrditi snalaženje Teslinog vlasnika u turbulentnim vremenima.