Prihodi od dodjele Oscara su višemilionski, ko nije nominiran, plaća pozivnicu, a postoji i pravilo da zvijezda ne smije prodati nagradu

Aktuelnosti Amela Keserović Polić 11. mar 2024. 13:32 > 11. mar 2024. 13:36
featured image

11. mar 2024. 13:32 > 11. mar 2024. 13:36

U nedjelju je po 96. put u Dolby Theatreu u Los Angelesu dodijeljena nagrada Američke filmske akademije – Oscar. Tradicionalno, pet kategorija je i ovoga puta privuklo najveću pažnju javnosti i medija i o njima se najviše i govorilo: Oscar za najbolji film, najboljeg glavnog glumca, najbolju glavnu glumicu, najbolju režiju i najbolji scenarij.

Najbolji film smatra se najprestižnijom nagadom, iako se rijetko desi da on postigne i komercijalni usjeh. Daleko od toga da je njihova zarada zanemariva, ali nije ni blizu iznosa kakav se slije na račune najgledanijih filmova puštenih u kina iste godine kada Oscar bude i dodijeljen. Na to podsjeća Statista, njemačka online platforma koja je specijalizirana za prikupljanje i vizualizaciju podataka, i kao najbolji primjer toga navodi da se pet dobitnika Oscara pet godina zaredom nije po prihodima na kino blagajnama uspjelo približiti box office šampionima.

Zarade filmova

Saga o Osvetnicima zaradila je 2018.godine dvije milijarde dolara, a Zelena knjiga koja je te godine dobila Oscara za najbolji film 322 miliona dolara, godinu poslije, drugi nastavak Osvetnika na kino blagajnama je zaradio 2,8 milijardi dolara, dok je Parazit, dobitnik Oscara za najbolji film inkasirao 258 ,miliona dolara.

Podaci preuzeti sa sajta Statista, Foto ilustracija Muhammed Džafer Kamali/Forbes BiH

Da bi se razumjela velika razlika u zaradama, Statista objašnjava da je neophodno pratiti uspon servisa kao što su Apple TV+, Amazon Prime Video ili Netflix, koji imaju ograničena izdanja na odabranim tržištima uz minimalnu zaradu kako bi se kvalificirali za Oscara. Naprimjer, CODA u produkciji Apple-Studiosa prikazana je samo u kinima u tri zemlje: Italiji, Meksiku i Južnoj Koreji.

Openheimeru sedam Oscara

“Openheimer” Christophera Nolana u nedjelju je osvojio čak sedam nagrada, uključujući najvažnije kategrije za najbolji film i najbolju režiju.

“Snimili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu, i bilo dobro ili loše, svi mi živimo u Oppenheimerovom svijetu”, kazao je Murphy, prilikom obraćajanja na sceni, nakon preuzimanja kipića.

Da opasna i neizvjesna vremena ne vladaju samo u scenarijima filmova, već da na njih u stvarnom životu ukazuju u obični ljudi, pokazuju i demonstracije nekoliko stotina američkih građana koji su se u nedjelju okupili u centru Hollywooda kako bi pozvali na prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi.

Pobjednici su, pažljivo birajući riječi, u govorima osudili humanitarnu krizu Gazi, kao i onu izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu.

Robert Downey Jr. dobitnik Oscara za najbolju sporednu ulogu u “Oppenheimeru”, Foto: REUTERS/Mike Blake 
Emma Stone proslavlja svog Oscara za najbolju glumicu u filmu “Poor Things”, Foto: REUTERS/Mike Blake
Jennifer Lame, Ludwig Goransson i Cillian Murphy poziraju sa osvojenim Oscarima u nedjelju, Foto: REUTERS/Mario Anzuoni
Christopher Nolan sa dva Oscara za najbolji film i najboljeg reditelja za “Oppenheimer”, Foto: REUTERS/Carlos Barria

Emma Stone dobila je svog drugog Oscara za najbolju glumicu u „Jadnicima“, dok je Cillian Murphy dobitnik Oscara za najboljeg glumca zbog svoje uloge u „Openheimeru“.

Da'vine Joy Randolph dobila je nagradu za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu ožalošćene voditeljice kafića koja se bori sa smrću svog sina u filmu “The Holdovers”, dok je Robert Downey Jr., dobitnik Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu „Openheimer“.

Billie Eilish dobitnica je Oscara za najbolju pjesmu. Pobjedničku baladu „What Was I Made For“ u filmu „Barbie“ 22-godišnja Billie napisala je sa svojim bratom Finneasom O'Connellom, te posljednjim kipićem ušla u istoriju kao najmlađa dvostruka dobitnica Oscara (prvog Oscara dobila je 2021., za No Time to Die, istoimeni film o Jamesu Bondu).

Troškovi za organizaciju

Da bi se jedna dodjela nagrada Oscar, kao najveće filmske nagrade na svijetu pdržala, ona iziskuje ogromne troškove. Međutim, koliko god oni bili visoki, naročito se trošak očekivao ove godine, nakon svih ograničenja vezanih uz održavanje ove nagrade tokom i nakon pandemije, prihodi na kraju uvijek budu veći.

Prema podacima finansijske kompanije WalletHub, održavanje ovogodišnje dodjele koštalo je 56,9 miliona dolara. Uporedimo li ovaj iznos sa troškovima organizacije 2022.godine (56,8 miliona dolara), vidimo da je on neznatno veći, ali je drastično veći u odnosu na period od prije sedam godina kada je koštao 44 miliona.

Ryan Reynolds, Foto

Koliko košta zakup Dolby Theatra nepoznanica je i on je vjerovatno dio poslovnog dogovora s Akademijom koja ima ugovor na 20 godina, a teatar prava na ime kina. Novac odlazi na ime troškova organiziranja ručka nominiranih, službeni after party nakon dodjele Oscara, izradu zlatnog kipića, luksuzne poklone nominiranim zvijezdama. Montaža 30 rola crvenog tepiha na kojoj je angažirano 18 ljudi i koji na njoj rade 600 sati, košta 25 hiljada dolara.

Shruti Ganguly na crvenom tepihu s porukom za prekid vatre, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci

Za produkciju i sigurnost događaja Akademija izdvaja također novac, dok se pretpostavlja da je voditelj Jimmy Kimmel, koji je ove godine po četvrti put vodio ceremoniju dodjele, kući otišao bogatiji za oko 150.000 dolara. Najveći iznosi novca ipak odlaze na plaćanje live prijenose dodjele širom svijeta.

Emma Stone i Da'Vine Joy Randolph nazdravljaju tokom ceremonije dodjele Oscara, Foto: REUTERS/Mike Blake

Večera u kojoj uživaju zvijezde

Za zvijezde kuhaju provjereni šefovi, a njihovi meniji su astronomski skupi. Jelovnik šefova Wolfganga Pucka i Elliota Grovera uključuje: juhu od rakova, četiri različite vrste salata, razne tjestenine uključujući fettuccine alfredo, pileći parmezan i predjela kao što su losos, jumbo škampi, svinjski kotlet, rižoto od povrća, petite fileti, mesnice, frites od bifteka i kolači od rakova.

Akademija ne osigurava novčanu nagradu za dobitnike, ali to nikako ne znači da oni kući idu praznih ruku. Naprotiv. 25 nominiranih u kategorijama glume i režije, plus voditelj Jimmy Kimmel, ove godine su dobili torbu s poklonom “Everybody Wins” u vrijednosti od preko 180.000 dolara, a u kojoj su bili između ostalog pokloni poput putovanja u Švicarsku i St. Barts, kompletna linija Miage proizvoda za njegu kože i luksuzni kuhinjski aparati iz THOR Kitchen.

U ovoj, dugo čekanoj noći, ne troši samo Akademija već i zvijezde. Da bi dobile svoje mjesto u Dolby Theatreu, zvijezda koja nije nominirana za nagradu, mora to mjesto i platiti. Ulaznice nekada za jednu filmsku ekipu znaju dosezati i sumu od 25.000 dolara.

Kako piše New York Post, A lister otprilike potrošli oko 10 miliona dolara na glamurozni outfit i nakit, samo da bi zablistao tu jednu noć.

Budući da je Oscar prestiž, svi se bore da dobiju minute ili barem sekunde tokom njegovog TV prijenosa. Oglašivači moraju izdvojiti nevjerovatnih 1,85 miliona dolara za reklamu od 30 sekundi tokom dodjele nagrada. To je mnogo manje od sedam miliona dolara koje je CBS, podsjeća sajt firstpost, ove godine naplatio za Super Bowl.

TV Prava na prijenos i zarada od oglašavanja

Akademija Ugovor ima sa Disneyjevim ABC-om i Buena Vista International-om (zaduženom za međunarodnu prodaju). Da njihovi prihodi nisu beznačajni, pokazuje i podatak, koji prenose američki mediji da je ABC u nedjelju na reklamama zaradio oko 120 miliona dolara.

Prema WalletHubu, godišnja ceremonija donosi prihod od oko 170 miliona dolara i ekonomiji Los Angelesa.

Šta Oscar u konačnici znači za pobjednike? WalletHub navodi kako zlatni kipić dobitnicima u kategoriji za najboljeg glumca i glumicu donosi 20 posto veću cijenu kada budu pregovarali za naredni film.

Uzmemo li u obzir fiskalnu 2023.godinu, prihodi od dodjele Oscara i “povezanih aktivnosti” porasli su na 143,5 miliona dolara, sa 137, 1 milion dolara u odnosu na godiu ranije, pokazuju to financijski izvještaji podneseni Općinskom odboru za izradu pravila o vrijednosnim papirima.

Službenik brine o održavanju kipića, Foto: REUTERS/Aude Guerrucci

Zašto se ne smije prodati Oscar

Ukupna neto imovina Akademije, donosi Holywood Reporter, iznosila je 856,7 miliona dolara na kraju fiskalne 2023.godine, dok je godinu ranije ona iznosila 844,5 miliona dolara, a sve zahvaljujući snažnom učinku na berzi zbog kojeg su ulaganja porasla za 37 miliona dolara.

Godine 1951. Akademija filmskih nauka i umjetnosti (AMPAS) uvela je pravilo prema kojem pobjednici ne smiju prodati Oscar. Ukoliko to ipak žele, prvo ga moraju ponuditi Akademiji za cijenu od jedan dolar.

“Dobitnici nagrada neće prodavati ili na drugi način raspolagati kipićem Oscara, niti dopustiti da bude prodan ili raspolagati njime po sili zakona, a da prije toga ne ponude Akademiji za iznos od 1,00 USD“, navodi se u pravilniku uz napomenu da se odredba primjenjuje  i na nasljednike i opunomoćenike dobitnika Oscara koji mogu steći kipić darom ili testamentom.”

Međutim, kao što svako pravilo postoji da bi se nekada zaobišlo ili rušilo, tako postoje i zvijezde koje su silno željele u svojoj vetrini imati kipić, pa su našle i način kako da dođu do njega.

Podsjetit ćemo samo na neke: Godine 1999. Michael Jackson potrošio je čak 1,5 miliona dolara da bi kupio Oscar za film „Prohujalo s vihorom“ koji je 1939. osvojio Oscara za najbolji film.

Glumac Harold Russell prodao je Oscara osvojenog za ulogu u filmu „For the Best Years of Our Lives“ 1944., u zamjenu za 60.500 dolara kako bi platio liječenje svoje supruge. Oscar Hermana Mankiewicza za najbolji scenarij za „Građanina Kanea“ prodan je za 588.455 dolara. Steven Spielberg potrošio je silno bogatstvo u kupovini dva Oscara koja je na kraju poklonio Akademiji.