Potraga za nekretninama u BiH sve veća: u februaru izdato skoro 20 posto više dozvola za gradnju

featured image

26. mar 2024. 12:38

Da potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini raste i u 2024. godini, pokazuju i posljednji izvještaji Agencije za statistiku BiH, prema kojima je u februaru izdato 18,9 posto više odobrenja za građenje u Bosni i Hercegovini nego u februaru prošle godine. Trend porasta u izdavanju dozvola za građenje veći je za 10,8 posto, i ako ga uporedimo sa prosječnim brojem izdаtih оdоbrеnjа zа grаdnju u 2023. gоdini.

Izvor: Agencija za statistiku BiH

Prema ovoj statistici, značajan je porast u planiranom broju izgradnje stanova, za čak 40,5 posto, što je skoro isto toliko više u odnosu na isti mjesec 2023.godine. Kako javlja fena, navedeni podaci dobijeni su na osnovu Mjesečnog izvještaja o izdatim odobrenjima za građenje. Taj izvještaj podnose izvještajne jedinice – organi uprave i jedinice lokalne samouprave, koje su zadužene za izdavanje odobrenja za građenje.

Podaci o izdatim građevinskim dozvolama pokazuju buduće kretanje građevinske djelatnosti i omogućuju sagledavanje strukture investicija kako na državnom nivou, tako i na nivou lokalne samouprave.

Foto: Michael Gstettenbauer / imago stock&people / Profimedia

Naida Ćerimagić, direktorica Agencije Top nekretnine i predsjednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH, ranije je za Forbes BiH izjavila da je veliku potražnju za stanovima u BiH uvjetovalo niz faktora; od inflacije koja je poticala kupce da kroz kupovinu nekretnina zaštite vrijednost svog novca do povoljnih uvjeta kreditiranja kod banaka sa fiksnim kamatnim stopama koje su omogućile da se kupci koji rješavaju svoje stambeno pitanje kao jedan od osnovnih životnih potreba lakše odluče na kupovinu.

Međutim, s druge strane, napomenula je, bio je smanjen broj novih projekata stambene gradnje, a starogranja nije zadovoljavala adekvatnu ponudu, bar ne atraktivnih nekretnina za kupovinu.