Julija Navaljnaja se emotivnom porukom oprostila od supruga, uz velike mjere sigurnosti Aleksej sahranjen u rodnom kvartu u Moskvi

featured image

1. mar 2024. 15:42

“Joša, hvala ti za 26 godina apsolutne sreće. Da, čak i tokom posljednje tri godine sreće. Za ljubav, što si me uvijek podržavao, što si me nasmijavao čak i iz zatvora, što si uvijek mislio na mene. Ne znam kako da živim bez tebe. Ne znam da li mogu to da podnesem ili ne, ali pokušat ću. Svakako ćemo se sresti jednog dana. Imam toliko neispričanih priča za tebe, i imam toliko pjesama sačuvanih za tebe na svom telefonu. Tako sam željela da gledam kako ih slušaš, smiješ se, a onda me grliš. Volim te zauvijek. Počivaj u miru”, ovim emotvnim riječima se Julija Navaljnaja se na svom Instagramu oprostila od supruga Alekseja, koji je danas sahranjen u Rusiji.

Sahrana uz mnogo neizvjesnosti i rizika

Pokop najistaknutijeg ruskog opozicionog političara, koji je prije dvije sedmice umro u 47-godini u kaznenoj koloniji u regiji Jamalo-Nenecki (1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve), gdje je služio 30-godišnju kaznu zatvora, pobudio je pažnju cijelog svijeta, jer niko nije mogao naslutiti u kakvim okolnostima će biti moguć posljednji oproštaj od Alekseja Navaljnog.

Obraćanje njegove supruge Julije u Evropskom parlamentu, prije nekoliko dana, kada je pred evropskim političarima kazala kako su opstrukcije izrazito velike, te da je njihov tim sedam dana radio na organizaciji sahrane, i pronalasku pogrebne firme koja će ga sahraniti. Zbog velikog straha od državne kazne, firme, su, navodno, odbijale učestvovati u sprovodu.

“Sahrana će biti prekosutra (1.mart) i još nisam sigurna da li će biti mirno ili će policija uhapsiti one koji su došli da se pozdrave sa Aleksejem”, kazala je Julija i dodala:

“Alekseja su mučili tri godine, izgladnjivali su ga u malenoj kamenoj ćeliji odsječenom od vanjskog svijeta i uskraćivali mu posjete, telefonske pozive, pa čak i pisma – a onda su ga ubili, čak i nakon toga zlostavljali njegovo tijelo i zlostavljali njegovu majku”.

Foto: REUTERS/Stringer

Odmah nakon Aleksejeve smrti, za koju porodica okrivljuje direktno ruskog predsjednika Vladimira Putina, bilo je nejasno gdje će ruski opozicionar,k ojeg su vlasti u jednoj od presuda osudile za, kako su naveli, “osnivanje i finansiranje ektremističke organizacije i njenih aktivnosti”, uopće biti sahranjen. Javnost je bila sumnjičava, budući da je Aleksej bio poznat kao oštar kritičar Kremlja i smatran političkim zatvorenikom, hoće li uopće biti pokopan u Rusiji.

Tek osam dana nakon smrti njegovoj majci Ljudmili je bilo dopušteno da preuzme tijelo svog sina. Spekuliralo se tada, iako su vlasti tvrdile da je Aleksej umro prirodnom smrću, nakon što mu je tokom šetnje zatvorskim krugom iznenada pozlilo, da se njegovo tijelo nije predavalo porodici kako bi iz organizma isparili navodno svi tragovi trovanja, na šta i danas kao uzrok smrti sumnja njegova porodica.

Foto: REUTERS/Stringer

Pritisak slavnih na vlast bio je uspješan

Glasovi koji su stizali iz Rusije, a objavljivali se putem društvenih mreža, govorili su kako su državne vlasti navodno zaprijetile Aleksejevoj majci da će on biti pokopan u zatvorskoj koloniji ako ne pristane na privatni sprovod. Ljudmila je, navodi se dalje, ostala pri svome i insistirala na tome da vlada poštuje zakon.

U ovoj borbi nije bila usamljena. Nekoliko istaknutih ruskih zvijezda, među kojima su najglasniji bili: legendarni Mikhail Baryshnikov, glumac i baletni plesač sovjetskog porijekla, Dmitry Muratov, ruski novinar i TV prezenter, Nadya Tolokonnikova, osnivačica popularne muzičke grupe Pussy Riot i politička aktivistkinja, kroz video klipove , a koje su objavili iz Aleksejevog tima, osudili su postupke ruske vlade zbog kršenja zakona ali i ljudske, uobičajene pristojnosti, zahtijevajući od ruskog predsjednika da oslobodi tijelo svog najglasnijeg domaćeg kritičara. 

Broje pristalice došle na posljednji Aleksejev ispraćaj, Foto: REUTERS/Stringer
Foto: REUTERS/Stringer

Javno negodovanje je uspjelo, te je Navaljnijeva porodica u petak bila domaćin javne komemoracije u Moskvi.

U crkvi u Marinu, moskovskom kvartu u kojem je Aleksej nekada živio, održano je opelo. S obzirom na to da kamere nisu bile dopuštene u crkvi, a da je internet konekcija bila slaba i u prekidima tokom prijenosa sahrane, malo se zna o vjerskoj službi osim da je mali dio ožalošćenih (članovi najbliže rodbine i saradnici), mogli prisustvovati u cvrkvi.

Ne dajući mu značaj važne političke figure, zvanična Rusija povodom smrti nije uputila nikakvu poruku Aleksejevoj porodici, ali je na ulice moskovskog okruga u velikom broju poslala policiju koja je postavila barikade.

“Kremlj nema šta reći porodici Navaljnog”, kazao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Fotografija koja je kružila internetom prikazuje Navaljnog kako leži u otvorenom kovčegu prekrivenom ružama okružen malom gomilom ljudi koji odaju počast, uključujući njegove roditelje.

Roditelji Lyudmila Navalnaja i Anatoly Navaljni, opraštaju se od sina Alekseja, Foto: REUTERS/Stringer

Ubrzo nakon toga, kovčeg je prevezen na obližnje groblje. Ožalošćeni su glasnim pljeskom dočekali Aleksejev kovčeg uz uzvike: “Niste se bojali vi, a nismo ni mi!”

Među prisutnima u predgrađu Moskve bili su Boris Nadeždin, antiratni kandidat koji je diskvalificiran iz utrke protiv Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji ovog mjeseca, i Jevgenij Roizman, bivši gradonačelnik Jekaterinburga i istaknuti Putinov kritičar.

Nekoliko zapadnih ambasadora također je viđeno na video snimkama uživo, uključujući američke, francuske i njemačke ambasadore u Rusiji.