Jablaničko jezero među 100 najboljih plaža na svijetu, evo koji su kriterijumi presudili

Aktuelnosti Forbes BiH 19. mar 2024. 14:04
featured image

19. mar 2024. 14:04

Britanski portal Beachatlas objavio je listu 100 najboljih plaža na svijetu. Bora Bora, zadivljujuća turistička destinacija u srcu Tihog oceana, očekivano je zauzela prvo mjesto, ali jednako vas sebi zovu i plaža Boulders u Južnoj Africi, koja je druga, te Waikiki na Havajima koja svojom ljepotom priča najljepšu priču o rodnoj raznolikosti i autohtonoj baštini.

“Ne postoji ništa na ovom svijetu kao prekrasna plaža. Bilo da tražite mir, savršenu Instagram fotografiju ili samo bijeg, odlazak na plažu uvijek je odlična ideja. Od najpoznatijih plaža u Evropi, do pješčanih plaža Tajlanda i Havaja, ovo je 100 najboljih plaža na svijetu. Nastavite listati kako biste dobili inspiraciju za svoje sljedeće putovanje!”, navode na spomenutom sajtu.

Bora Bora, Foto: Unsplash
Plaža Boulders u Južnoj Africi, Foto: Beachatlas
Foto: Beachatlas

U obzir uzeti i drugi kriterijumi osim ljepote plaže

Međutim, ova lista je ipak pravljena uzimajući u obzir jednu širu perspektivu analize mjesta za odmor. Top kriterijum im možda jeste bila ljepota krajolika i pijeska, ali sigurno nisu bili presudni. Ovo je prvi izbor ikada, koji je obuhvatio i druge kriterijume, kao što su vrijednost plaže za lokalnu zajednicu, kvalitet života mjesta kao i njegov kulturni značaj. Na ovaj način, kažu, postalo je moguće u fokus staviti i one prirodne bisere koji obično ne završavaju na tradicionalno skrojenim listama najljepših plaža.

Na listi 100 najboljih plaža svijeta našla se i plaža Jablaničkog jezera koja je svrstana na 57. mjesto.

“Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini poznato je po restoranima na jezeru u kojima se poslužuje najbolja pečena jagnjetina na svijetu, što je vidljivo i po uvijek punim parkiralištima. Kako je Jablaničko jezero mjesto na koje na svom putu za more skreću mnogi putnici, postoji narodna izreka: “Nisi bio na moru ako nisi jeo pečenu jagnjetinu na Jablaničkom jezeru”. Jezero je također popularno za kupanje, vožnju kajakom i kampiranje, okruženo raznim apartmanima i hotelima”, navodi u svom opisu Beachatlas.

Sa ništa manje epiteta nije opisana ni plaža Sveti Stefan u Crnoj Gori, koja se na ovoj listi spominje na 31. mjestu.

Domaćini najboljeg noćnog života na Balkanu

“Plaža Sveti Stefan, na istoimenom otoku na Budvanskoj rivijeri u Crnoj Gori, upečatljiv je simbol zemlje. Sa svojim živopisnim krovovima od terakote koji se razlikuju od azurnih voda Jadranskog mora i povezan s kopnom neobičnim kamenim šetalištem, otok utjelovljuje crnogorski spoj prirodne ljepote i bogate istorije.”

Sveti Stefan, Foto: PaulPaladin / Alamy / Alamy / Profimedia
Splavovi u Srbiji, Foto:Beachatlas

Na listi 100 najljepših plaža svijeta svoje mjesto su našle splitske Bačvice, Viški podmosrki tunel, živopisni Bled u Sloveniji, te Splavovi u Srbiji.

“Splavovi, usidreni duž rijeka Dunava i Save, centralni su dio beogradske i srpske kulture. S oko 300 Splavova slavljeni su kao domaćini najboljeg noćnog života na Balkanu, a možda i šire. Iako plivanje možda i nije primarna aktivnost, mještani utjehu pronalaze uz rijeku, posebno kada se rashlade hladnom čašom legendarnog domaćeg piva. Stanovnicima obala rijeke služi kao urbana obala, jedinstveno utočište gdje su opuštanje i uživanje uvijek na dohvat ruke”, navodi BeachAtlas.

Kompletan spisak najboljih plaža možete pročitati ovdje

https://www.beachatlas.com/golden-beach-award-2024