Dior i Armani pod istragom: Izradu torbica plaćaju jeftino, a onda ih prodaju za vrtoglave iznose

featured image

6. jul 2024. 08:34

Talijanski divovi luksuzne mode plaćaju samo mali iznos za izradu torbica koje u trgovinama prodaju za nekoliko tisuća eura, između ostalog otkrivaju dokumenti opsežne kriminalističke istrage o sumnji na iskorištavanje radnika

Talijanske vlasti su posljednjih mjeseci istraživale dobavljače modnih tvrtki Dior i Armani. Riječ je o nekoliko tvrtki u kineskom vlasništvu koje su na lokacijama diljem Italije izrađivale torbice za modne gigante.

Prema mišljenju istražitelja, te tvrtke su iskorištavale radnike, a vijest se brzo proširila po stranim medijima jer je istraga otkrila razliku između prodajne cijene Diorovih i Armanijevih torbica. Pokazalo se da njihovi podizvođači izrađuju torbice za mali dio njihove prodajne cijene.

Za izradu torbice koja košta 2 570 eura plaćeno – 53 eura

Kako je izvijestio Reuters pozivajući se na policijske dokumente, Dior je dobavljaču plaćao 53 eura po torbici, koju je zatim prodavao za oko 2.570 eura. Troškovi sirovina za izradu, poput kože, nisu bili uključeni u taj iznos, što znači da je proizvodna cijena proizvoda nešto viša, ali sigurno još uvijek znatno niža od prodajne.

Armanijevi podizvođači su izrađivali torbicu za 93 eura, prodali su je Armaniju za 250 eura, a on ju je zatim u trgovinama nudio po 1.800 eura.

Radnici spavali u pogonima

Karabinjeri su tijekom istraga u ožujku i travnju u četiri tvornice Diorovih podizvođača na području Milana pronašli dokaze da su radnici spavali u pogonu kako bi proizvodnja mogla teći 24 sata dnevno, izvijestio je Reuters. Također su pratili podatke o potrošnji električne energije koji su pokazali da se radilo noću i tijekom praznika, navedeno je u izvješću. Zaštite na strojevima za lijepljenje i četkanje bile su uklonjene kako bi radnici mogli brže raditi.

Većina radnika bila je iz Kine, dvojica su u zemlji boravila ilegalno, a još sedam ih je radilo bez odgovarajuće dokumentacije.

Sumnja na prisilni rad

Zbog sumnje na prisilni rad i drugih povezanih kaznenih djela, policija je kazneno prijavila pet vlasnika tvrtki. Svi su kineski državljani. Također su im izrekli ukupno 200 tisuća eura kazni, a djelatnost četiri tvrtke privremeno je obustavljena zbog teških kršenja sigurnosnih propisa i korištenja ilegalnog rada.

Talijanski istražitelji su, prema izvješću Reutersa, utvrdili da nadležna jedinica tvrtke Dior nije poduzela “odgovarajuće mjere za provjeru stvarnih radnih uvjeta ili tehničkih kapaciteta ugovornih tvrtki”. Iz sudskih dokumenata proizlazi da je Dior predao zapisnik o mjerama za poboljšanje radnih uvjeta svojih dobavljača.

Izvršni direktor LVMH Bernard Arnault, prema Forbesovoj rang listi milijardera, treći je najbogatiji čovjek na svijetu. Njegova kći Delphine Arnault izvršna je direktorica tvrtke Dior.

I kod Armanija slične loše prakse

Istraga se proširila i na podizvođače tvrtke Giorgio Armani, kojoj istražitelji također zamjeraju da nije adekvatno nadzirala svoje dobavljače.

Giorgio Armani torbica; Foto: Profimedia

U racijama u dvije Armanijeve tvornice, policija je pronašla kineske i pakistanske radnike, migrante, koji su često bili bez zakonskih dokumenata. Bili su prisiljeni raditi u sličnim uvjetima kao radnici u Diorovim tvornicama. Poslodavci su im plaćali dva do tri eura po satu, radeći prosječno 10 sati dnevno, u nekim slučajevima sedam dana u tjednu. To se događalo najmanje sedam godina.

Suci u Milanu odredili su jednogodišnji sudski nadzor za kineskog podizvođača koji radi za Dior te proizvodnu tvrtku Armanija. U tom razdoblju tvrtke nastavljaju s radom, ali pod upraviteljem imenovanim od strane suda koji diktira mjere za uklanjanje utvrđenih kršenja.

Najveći problem: Loše postupanje s radnicima

Prema mišljenju tužiteljstva, kršenje radnih pravila ustaljena je praksa u tvrtkama proizvođača luksuznih proizvoda, koje na taj način povećavaju svoj profit, piše Business Insider. “Ne radi se o nečemu sporadičnom, što bi se odnosilo na pojedine proizvodne jedinice, nego o općoj i ustaljenoj proizvodnoj metodi,” navodi se u sudskim dokumentima prilikom odluke da se protiv Diora pokrene upravni postupak.

“Glavni problem očito je loše postupanje s ljudima: poštivanje radnog zakonodavstva, dakle zdravlje i sigurnost, radno vrijeme, plaće,” rekao je početkom godine za Reuters Fabio Roia, predsjednik suda u Milanu. “Radi se također i o nelojalnoj konkurenciji, koja s tržišta istiskuje tvrtke koje poštuju zakone.”

Jean-Philippe Bertschy, izvršni direktor i voditelj istraživanja u švicarskoj investicijskoj tvrtki Vontobel, za Financial Times je rekao da su priče iz talijanske modne industrije posebno zabrinjavajuće jer su Dior i Armani vrhunski brendovi, a smatralo ih se i uzorima u području održivog poslovanja.