ANALIZA Oni dolaze: Nakon tragedije u Moskvi, ko je sljedeći?

featured image

31. mar 2024. 14:24

Prijetnja ISIS-a, također poznatog kao tzv. Islamska država, možda je izgledala kao da jenjava dok su se novinski naslovi okretali Ukrajini, Gazi i sljedećim američkim izborima. Ali prošlosedmični napad na moskovsku koncertnu dvoranu podsjetio je svijet na trajnu opasnost od terorizma i ambicije onoga što je poznato kao IS Khorasan (ISIS-K) daleko izvan svojih kampova u planinama Afganistana.

Analitičari vjeruju da se grupa sve više fokusira na Evropu – i kao potencijalne mete ističu događaje poput ovogodišnjih Olimpijskih igrara u Parizu.

ISIS je preuzeo odgovornost za napad na Moskvu. Činjenica da su državljani Tadžikistana navodno bili umiješani ukazuje na to da je ISIS-K odgovoran; grupa privlači mnoge članove iz centralne Azije i ima evidenciju o prethodnim zapletima u Rusiji. Američki zvaničnici su također rekli da postoje dokazi da je ISIS-K izvršio napad.

ISIS-K je stvoren prije devet godina kao autonomna ‘pokrajina’ tzv. Islamske države, i uprkos brojnim neprijateljima je preživio i pokazao se sposobnim za pokretanje napada u Pakistanu, Iranu i centralnoj Aziji. Prije napada na Crocus City, planirala je druge u Evropi i Rusiji. Komandant američke centralne komande, general Erik Kurilla, nedavno je ocijenio da ISIS-K “zadržava sposobnost i volju da napadne interese SAD i Zapada u inostranstvu za samo šest mjeseci bez bez upozorenja”.

Pixaby

Eksperti UN-a i drugi – uključujući ruske službe sigurnosti – procjenjuju snagu ISIS-K na između 4.000 i 6.000 boraca. Sanaullah Ghafari je postao vođa grupe 2020. godine i, uprkos povremenim izvještajima o njegovoj smrti, analitičari terorizma vjeruju da je on i dalje efikasan vođa.

I Talibani i Sjedinjene Države nastojale su – iako ne zajedno – da zbrišu ISIS-K iz njegovih sigurnih utočišta u istočnom Afganistanu. Ali nedavna analiza u Sentinelu, časopisu Centra za borbu protiv terorizma u West Pointu, kaže da ona “ostaje otporna organizacija, sposobna da se prilagodi promjenjivoj dinamici i evoluira kako bi preživjela teške okolnosti”.

Izdržljivost i ekspanzija

Edmund Fitton-Brown, viši savjetnik projekta za borbu protiv ekstremizma sa sjedištem u New Yorku, rekao je za CNN da ISIS-K “ima želju i rastuću sposobnost da projektuje izvan Afganistana i izvodi regionalne napade” u Pakistanu, Iranu i centralnoj Aziji, potkrijepljeno snažnom medijskom produkcijom na tadžikistanskom, uzbekistanskom i ruskom jeziku. Fiton-Braun je rekao da je u Afganistanu talibanski „paštunski šovinizam pomogao ISIS-u da regrutuje iz drugih avganistanskih etničkih grupa”.

Najozloglašeniji napad ISIS-a do sada bio je samoubilački napad na aerodrom u Kabulu 2021. godine u kojem je poginulo skoro 200 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika koji su čuvali aerodrom.

Nastavila je kampanju samoubilačkih bombaških napada i ubistava protiv talibana, koje smatra nedovoljno radikalnim i zaslužnim vanjskim silama. Samo prošle sedmice, bombaš samoubica ISIS-K detonirao je svoj pojas s eksplozivom među talibanskom milicijom u afganistanskom gradu Kandaharu, nanijevši na desetine žrtava, prema lokalnim izvještajima.

Ali ISIS-K je također proširio svoju orbitu. Amira Jadoon, koja je napisala knjigu o grupi, rekla je da je u posljednje tri godine ISIS-K „postao ambiciozniji i agresivniji u svojim naporima da stekne ozloglašenost i važnost širom Južne i Centralne Azije, pokrenuvši svoju najagresivniju višejezičnu propagandnu kampanju i širenje vrsta napada koje sprovodi.”

“Ona je efektivno spojila širok spektar regionalnih pritužbi u svoj globalni džihadistički program”, rekao je Jadoon za CNN.

Pixaby

Prošle godine grupa je izvela razorni bombaški napad na izborni skup u Baujuru u Pakistanu, u kojem je ubijeno više od 60 ljudi. Također je uspostavila uporište u nemirnoj pakistanskoj provinciji Balučistan koja graniči s Iranom.

U januaru je ISIS preuzeo odgovornost za dva samoubilačka bombaška napada u iranskom gradu Kermanu, ubivši 90 ljudi i povrijedivši više od 200. Jadoon, vanredni profesor na Univerzitetu Clemson, rekao je da imajući u vidu njegovu „blizinu napadima, njegovu izrazito sektašku strategiju napada , i njenu raznoliku bazu članova, vrlo je vjerovatno da je ISK [kako se grupa također naziva] odigrao ulogu u napadu na Kerman.”

Prijetnja Evropi

ISIS-K ima ambicije daleko izvan južne Azije, ciljajući na Rusiju, zapadnu Evropu, pa čak i Sjedinjene Države. Evropske sigurnosne agencije posvećuju povećanu pažnju prijetnji, čak i ako sposobnosti ISIS-K tek treba da odgovaraju njegovim ambicijama.

Hans-Jakob Schindler, viši direktor Projekta za borbu protiv ekstremizma, napominje da je u julu prošle godine u Njemačkoj uhapšeno sedam muškaraca za koje se sumnja da su planirali napade visokog profila i bili u kontaktu s planerima ISIS-a. Svi osumnjičeni su bili iz centralne Azije.

Ovog mjeseca, dvojica afganistanskih državljana privedena su u Njemačkoj, optuženi da su vršili “konkretne pripreme” za napad na švedski parlament u znak odmazde za niz spaljivanja Kurana u zemlji. Jedan se pridružio ISIS-K prošle godine, tvrde tužioci, a njihovi planovi su napravljeni “u bliskoj konsultaciji sa” operativcima ISIS-K.

Christine Abizaid, direktorica američkog Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, rekla je Kongresu prošle jeseni da se do sada “ISIS-Khorasan prvenstveno oslanjao na neiskusne operativce u Evropi da bi pokušali unaprijediti napade u njegovo ime”.

Fitton-Brown – bivši koordinator UN-a u vezi s ISIS-om, Al Kaidom i Talibanima – složio se da je do sada prijetnja u Evropi bila „naivna i embrionalna“, ali je upozorio da se ISIS-K „uključio u centralnoazijsku dijasporu , prvenstveno u Rusiji i Turskoj i donekle u Njemačkoj.”

On smatra da je napad na Moskvu “probojni uspjeh” za grupu, pokazujući nivo planiranja kakav ranije nije viđen izvan južne Azije. ISIS je tvrdio da je Crocus City Hall intenzivno izviđan.

Alisher Kasimov, a suspect in the Crocus City Hall attack charged with providing accommodation to the four men accused of carrying out shooting in the concert hall, sits behind a glass wall of an enclosure for defendants in a courtroom in Moscow, Russia, March 26, 2024. Moscow City Court's Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. WATERMARK FROM SOURCE.

Procjena američkog ministarstva obrane koja je procurila prošle godine navodi da je “ISIS razvijao isplativ model za vanjske operacije koji se oslanja na resurse izvan Afganistana, operativce u ciljnim zemljama i široke mreže za pomoć”.

Nakon napada na Moskvu, Francuska – koja je ove godine domaćin Olimpijskih igara – podigla je nivo terorističke prijetnje na maksimum. Premijer Gabrijel Atal rekao je da je još hiljade vojnika spremno da pojača svoje snage za borbu protiv terorizma, dodajući: “Prijetnja je stvarna… Konstantno se pripremamo za sve scenarije.”

Fiton-Braun to ne vidi kao alarmantno. „Nadam se da griješim“, rekao je za CNN, „ali veoma sam zabrinut za Olimpijske igre u Parizu.“ On je opisao “savršenu oluju” sve većeg dometa ISIS-a, ambijentalni bijes radikaliziranih pojedinaca zbog situacije u Gazi i puštanje bivših “džihadista” iz evropskih zatvora nakon odslužene kazne.

Jadoon je rekao da se ne može zanemariti rizik da ISIS-K “brend odjekne kod pojedinačnih simpatizera u zapadnim zemljama”. Objasnila je da, budući da ga militanti vide kao „nadahnjujuću i rastuću silu, ona može privući pojedince iz zapadnih zemalja koje privlači njena ideologija. To bi moglo dovesti do pokušaja pojedinaca da putuju u zone sukoba kako bi se pridružili njenim redovima ili da izvrše napade u svojim matičnim zemljama u ime grupe.”

Mržnja prema “istočnim krstašima” i Putinu

Rusija bi mogla biti posebno osjetljiva na ISIS-K. Prije deset godina, tadašnji vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi osudio je “križare, njihove saveznike, a s njima i ostale nacije i religije kufra ( nevjernika), a sve ih predvode Amerika i Rusija”.

Godinu dana kasnije, ISIS-ova franšiza na Sinaju preuzela je odgovornost za bombu koja je oborila ruski čarter mlaznjak koji je leteo iz Šarm el Šeika u Sankt Peterburg, ubivši svih 224 osobe u avionu.

Prezir ISIS-a prema Vladimiru Putinu proizlazi iz ruske uloge u Siriji u podršci Assadovom režimu i brutalnih čečenskih ratova u prvim godinama ovog stoljeća. Podrška Rusije autoritarnim režimima u centralnoj Aziji – koje je ISIS-K opisao kao ruske „marionete“ – produbila je mržnju.

ISIS-K je također ismijavao talibane zbog „sprijateljstva s Rusima, ubicama čečenskih muslimana“. 2022. bombaš samoubica ISIS-K napao je rusku ambasadu u Kabulu, ubivši dvoje zaposlenika.

Sada je jasno da grupa pokušava da se uspostavi unutar Rusije. Ranije ovog mjeseca, ruska služba sigurnosti – FSB – saopštila je da je ubila dva operativca ISIS-K u regiji Kaluga koji su planirali napad na moskovsku sinagogu.

Jadoon je rekao za CNN da „geografska blizina, uključivanje boraca iz centralne Azije u njegove redove i njegova odlučna regionalna i globalna propagandna strategija ukazuju na to da je IS-K vjerovatno igrao ulogu u ovom napadu, vjerovatno raspoređivanjem vlastitih povezanih militanata ili pružanjem finansijskih sredstava podrška ili obuka počiniocima.”

Pixaby

Fiton-Braun smatra Rusiju izuzetno ranjivom na dalje napade, sa njenim bezbjednosnim službama zaokupljenim Ukrajinom i ogromnom grupom radnika migranata iz centralne Azije, od kojih su bar neki vjerovatno radikalizovani. Svi uhapšeni od napada na Crocus City su Tadžikstanci.

Jaka propaganda

Nekoliko prethodnih napada u Rusiji inspirisanih ili za koje se tvrdi da su ISIS, uključivali su državljane Tadžikistana, Uzbekistana ili Kirgizije. Državljanin Uzbekistana izveo je 2017. godine samoubilački napad na metro u Sankt Peterburgu, ubivši 15 ljudi.

Ranjivost Rusije može biti povećana lakim putovanjem iz Turske. Turski sigurnosni izvori potvrdili su za CNN da su dvojica navodnih napadača na Crocus City provela neko vrijeme u Istanbulu prije nego što su se vratila u Rusiju početkom marta, što je faktor koji Fitton-Brown smatra “veoma značajnim” s obzirom na prisustvo tadžikistanskih radnika migranata u Turskoj . Jedan državljanin Tadžikistana, Šamil Hukumatov, koji je prema UN-u bio jedan od “najaktivnijih propagandista i visokorangiranih regruta” grupe, uhapšen je u Turskoj prošle godine.

Stav ruske vlade, i prije i nakon napada na Moskvu, možda joj neće pomoći da se suoči s prijetnjom. Nakon što su SAD početkom marta upozorile na mogućnost terorističkih napada na “velikim skupovima u Moskvi, uključujući i koncerte”, Putin je osudio “provokativne izjave niza zvaničnih zapadnih struktura… Sve to liči na očiglednu ucjenu i namjeru da se sije strah i destabiliziraju naše društvo.”

FILE PHOTO: Police officers gather next to a monument to Russian poet Alexander Pushkin as supporters of Russian opposition leader Alexei Navalny are expected to protest against his arrest in Moscow, Russia January 23, 2021. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Schindler u Projektu za borbu protiv ekstremizma kaže da bi, čak i da je FSB bio svjestan takvih zavjera, zaštitno raspoređivanje snaga sigurnosti na koncertima izgledalo kao kontradiktorno Kremlju – i stoga ne bi bilo mudro.

Nakon napada, Putin je rekao da su ga izvršile “ruke radikalnih islamista”, ali da je sponzorisan na drugom mjestu, sugerišući da je Ukrajina bila umješana, nešto što su Kijev i Vašington oštro negirali. A prema riječima direktora FSB-a Aleksandra Bortnikova, iza terorističkog napada stoje tri zemlje: SAD, Velika Britanija i Ukrajina.

Narativ iz Moskve je da će čak i ako ISIS-K ili pojedinci inspirisani njime pojačaju svoju kampanju u Rusiji, oni će biti viđeni kao marionete mračnih sila. To može poremetiti prikupljanje obavještajnih podataka.

Za ISIS-K, napad na Moskvu je državni udar. Rita Katz, izvršna direktorica SITE Intelligence, rekla je: “Globalna podrška ISIS-a u velikoj mjeri počiva na njenom imidžu kao sposobne organizacije, a ovaj razorni masakr u Rusiji samo će se hraniti tom slikom.”