Tržište nekretnina u BiH: Pitali smo agente šta danas možete kupiti za 100.000 KM?

featured image

24. okt 2024. 10:32

Do prije nekoliko godina 100.000 KM predstavljalo je iznos dovoljan za solidnu investiciju na tržištu nekretnina. U Sarajevu se za ovu sumu mogao kupiti dvosoban stan, a u manjim sredinama u Bosni i Hercegovini i mnogo komfornija stambena jedinica. Danas je ovaj iznos skroman, te teško da može osigurati izbor kakav je bio moguć ranije. Cijene nekretnina naglo su skočile i dostižu vrijednost koju je sve teže finansijski pratiti za mnoge građane koji žive na bh. plati.

Kako bismo istražili šta na tržištu nekretnina danas uopće znači 100.000 KM, razgovarali smo sa agentima za nekretnine i dobrim poznavaocima ove oblasti u tri bh. grada.

Zenica, Mostar i Trebinje

“U Mostaru je situacija s nekretninama znatno promijenjena posljednjih godina. Za 100.000 KM mogućnosti su ograničene, ali se mogu pronaći manji jednosobni i dvosobni stanovi u starijim zgradama, često u manje atraktivnim dijelovima grada. Cijene variraju ovisno o lokaciji i stanju nekretnine”, kaže za Forbes BiH Dino Grizović iz Agencije za nekretnine Gama iz Mostara.

Slična situacija je i u Zenici, gdje uz dosta sreće, budući na njihov nedostatak na tržištu, te ujedno i veliku potražnju za manjim stanovima, kupci mogu pronaći jednosoban ili jednoiposoban stan srednje kvalitete u starogradnji ili garsonjeru, a moguće čak i manji jednosoban stan u novogradnji.

Foto: Pexels

“U Zenici, za 100.000 KM danas je realno moguće kupiti jednosoban ili jednoiposoban stan površine od 30-35 kvadratnih metara u gradskim naseljima poput Nove Zenice, Blatuše, Brista, Crkvica ili Radakova, koji se čak cjenovno i nedovoljno razlikuju od stanova u naseljima koji se nalaze u užem centru grada. Isto tako, moguće je kupiti neku stariju kuću za rušenje ili rekonstrukciju na nešto poželjnijoj lokaciji, odnosno nešto bolju kuću, ali na lokaciji koja je znatno udaljenija od grada”, kaže Haris Stupar iz agencije Nekretnine Flash.

Iz Nekretnina Trebinje odgovaraju kako više nema nekretnina za 100.000 KM. “Možda se za taj novac može kupiti garsonjera manje kvadrature”, kažu i dodaju: “Cijene kvadrata nekretnina su u posljednje tri do četiri godine porasle za čak 50 posto. Naprimjer, krajem 2020. godine, stanovi su se mogli kupiti za oko 2.150 KM po kvadratu, dok danas cijene ne padaju ispod 3.200 KM, a u nekim dijelovima Trebinja dosežu i 5.200 KM po kvadratu. Interesantno je da se čak i starije zgrade prodaju po visokim cijenama, dok investitori unutrašnje garaže prodaju i po cijeni od 20.000 KM.”

Sarajevo / Forbes BiH

Šta je rješenje

Sve navedeno, govore, dovelo je do toga da danas mlad čovjek, ne samo u Trebinju nego i u drugim dijelovima BiH, ne može sebi priuštiti kupovinu stana. Investitori, koristeći slobodno tržište, često opravdavaju visoke cijene rastom troškova materijala, poput čelika i bakra, iako podaci pokazuju da cijene tih materijala više nisu tako visoke, ali jeste profit građevinskih kompanija.

Za nekretninu koja se smatra komfornijim dvosobnim stanom – 50 kvadratnih metara, kojih je i najviše na tržištu, u Zenici je naprimjer potrebno izdvojiti  najmanje 120.000 KM, dok cijena najskupljeg dvosobnog stana u strogom centru grada dostiže i do čak 210.000 KM.

“Unazad nekoliko godina, prilično je bio izražen trend rapidnog rasta cijena nekretnina, prvenstveno stanova za kojima je potražnja ujedno bila i najveća, te su u ovom momentu dosegli svoju maksimalnu vrijednost. Kvadrat stana u starogradnji kreće se od 2.500-3.500 KM dok se kvadrat stana u novogradnji kreće od 3.000 – 4.000 KM, sve u zavisnosti od lokacije. Tako dolazimo do zaključka da prosječna cijena stana u Zenici po metru kvadratnom danas iznosi nešto manje od 35 posto u odnosu na cijene stanova na tržištu u Sarajevu, kako u novogradnji, tako i u starogradnji”, pojašnjava Stupar.

Mostar, kao jedno od turističkih središta u BiH, također je cjenovno pristupačniji od Sarajeva. Najskuplji kvadrat u gradu na Neretvi kreće se između 3.700 i 4.300 KM, a to su obično novi stanovi u centralnim ili atraktivnim dijelovima.

Foto: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

“Za kupovinu stana od 50 kvadrata u Mostaru minimalna cijena trenutno može biti između 120.000 i 150.000 KM, ovisno o lokaciji. U centralnijim i popularnijim dijelovima cijene mogu biti znatno više”, pojašnjavaju u Agenciji Gama dodajući da se, kada je o tržišnim predviđanjima riječ, očekuje daljnji rast cijena nekretnina, s obzirom na povećanu potražnju, ali i inflaciju, naglašavajući kako investicije u infrastrukturu i razvoj urbanih zona mogu dodatno utjecati na cijene.

U “Flashu”, vodeći se 20 godišnjim iskustvom, ističu kako je teško praviti dugoročne projekcije kretanja cijena nekretnina.

“Na osnovu nekih poznatih parametara, u narednom periodu možemo očekivati period stagnacije cijena u starogradnji koje su blago rečeno dosegle svoj maksimum – imajući na umu kupovnu moć naših sugrađana, te blagi porast cijena u novogradnji usljed nedostatka radne snage u građevinskom sektoru, dodatno pojačan povećanom cijenom građevinskog materijala.”

U Nekretninama Trebinje rješenje vide u uvođenju Zakona o oslobađanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji u teoriji nudi značajne uštede za građane, posebno mlade ljude i porodice. Na primjeru stana od 68 kvadrata, jedna prosječna porodica mogla bi uštedjeti čak 25.000 maraka, što je značajna pomoć prilikom kupovine nekretnine, pod uslovom da država aktivno nadzire tržište kako bi spriječila zloupotrebe u smislu neutraliziranja koristi od oslobađanja PDV-a.