Rimac predstavio Neveru R i planove za 2,9 milijardi eura vrijedne projekte

featured image

17. okt 2024. 19:50

Mate Rimac danas je otvorio kampus svoje firme u Kerestincu i predstavio najnoviji super automobil Neveru R. Ovom prilikom je pojasnio i kako funkcioniraju negove tri firme; Bugatti Rimac izrađuje najsnažnije i najskuplje automobile na svijetu, Rimac Technology baziran je na proizvodnju baterijskih sistema kako za vlastite automobile tako i za druge proizvođače poput Bugattija, Hyundaia, Porschea i druge. Koliko je ovo važan segment poslovanja Grupacije, pokazuje i podatak da Rimac Technology u ovom trenutku ima ugovorene poslove vrijedne 2,9 milijardi eura, i tu nije kraj jer su u pregovorima za nove u vrijednosti tri milijarde. Treća Rimčeva firma Verne, fokusirana je na automobile budućnosti, takozvane robotaksije. Kada je finansijski dio u pitanju, Mate Rimac je sa 23 posto učešća i dalje najveći vlasnik Rimac Grupe u kojoj je zaposleno više od 2.000 radnika iz 40 zemalja, i sa ostvarenim prošlogodišnjim prihodom od 400 miliona eura. Također, Grupacija je privukla blizu milijardu eura investicija.

Ovako bi Rimac kampus trebao izgledati kada se svi radovi završe, Foto: Facebook

Proizvodna hala na 75 hiljada kvadratnih metara

Pred domaćim novinarima Rimac je proveo oko sat i po vremena, te se uz ambiciozne planove koje grupacija ima, osvrnuo i na početke, vrativši se u 2009. godinu kada je firma krenula sa proizvodnjom električnih hiperautomobila te u međuvremenu privukla 800 miliona eura kapitala stranih investitora.

“Vjerovatno će nam biti potrebno još investicija jer nam je već sada Kampus premali, ali nigdje nam se ne žuri. Nemamo dugova niti kredita”, kazao je Rimac.

Rimac Kampus, impresivna proizvodna hala vrijedna 120 miliona eura i prostire se na 75 hiljada kvadratnih metara, predstavlja novu tehnološku bazu za proizvodnju hiperautomobila, električnih pogona i baterijskih sistema. Na ovoj lokaciji će se proizvoditi Rimac Nevera, prototipi Bugatti Tourbillona, kao i napredni sistemi za druge proizvođače automobila.

“Prva faza izgradnje Kampusa koštala je 120 miliona eura vlastitih sredstava”, izjavio je Mate Rimac, predsjednik Uprave Rimac Grupe. Dodatni sadržaji koji uključuju testnu stazu bit će finalizirani u narednim fazama. Također će posjedovati restoran i vrtić. Planirano je da uposli 2.500 ljudi.

Saradnja sa BMW-om

Jedan od ključnih projekata u Kampusu je saradnja s BMW-om, gdje Rimac Technology proizvodi baterijske sisteme za njihove buduće modele.

Mate Rimac ističe da je prodaja hiperautomobila procijenjena na dvije milijarde eura, a veliki rast prihoda očekuje se 2026. godine kada započne serijska proizvodnja za BMW.

Nova Nevera R privukla je veliku pažnju, također. Opremljena baterijskim sistemom od 108 kWh i snagom od čak 2.017 konjskih snaga, postiže maksimalnu brzinu od 412 kilometara na sat, ali kako je pojasnio Rimac isključivo pod nadzorom proizvođača. U standardnim uslovima ona iznosi 350 kilometara na sat. Da bi dostigla brzinu od 300 na sat, dovoljno joj je 8,66 sekundi, dok joj do 100 kilometara na sat potrebno 1,81 sekundu.