U kojim državama će najviše porasti broj milionera? Evo šta kaže istraživanje

NOVAC Forbes Hrvatska 17. okt 2024. 17:13
featured image

17. okt 2024. 17:13

Broj milionera u Evropi i svijetu uglavnom raste. Prema istraživanju Adam Smith Instituta, najviše će se postotno povećati u Tajvanu, a najviše postotno smanjiti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Turska, Rusija i Švedska zabilježit će najveći rast broja milionera u Evropi, pokazuje istraživanje britanskog ekonomskog think tanka Adam Smith Instituta. Ono je obuhvatilo, piše Forbes Hrvatska, 36 država svijeta, među kojima nije bilo zemalja bivše Jugoslavije. Od država iz okruženja dostupni su podaci samo za Italiju i Mađarsku.

Turska na listi zemalja u kojima će rasti broj milionera

Trend velike većine država je pozitivan. Najbolje među proučenim država stoji Tajvan, u kojem se očekuje rast broja milionera od čak 51 posto. Na drugom mjestu je Kazahstan s 38 posto, a slijede Turska (34%), Japan (32%) i Južna Koreja (31%). Trend je uvjerljivo najgori u Ujedinjenom Kraljevstvu. U toj državi broj milionera će se do 2028. godine smanjiti za čak 20 posto.

Foto: Promjena broja milionera u populaciji u 36 izabranih država; Screenshot: Adam Smith Institute

Milioneri odlaze zbog poreza i neprijateljske kulture

Glavni razlog za smanjenje neće biti njihovo osiromašenje, nego njihov odlazak. Neki od razloga odlaska su visoki porezi, najave još viših poreza, neprijateljska kultura prema stvarateljima bogatstva i najava ukidanja non-dom režima. Riječ je o statusu Britanaca s prebivalištem izvan države i njihovom povlaštenom poreznom statusu.

S obzirom da je istraživanje proveo britanski think tank, u njegovom fokusu je ta država. Samo za tu državu navodi se i trenutni postotak milionera. Oni čine 4,55 posto populacije Ujedinjenog Kraljevstva ili 3,06 miliona. Do 2028. godine taj postotak mogao pasti na 3,62 posto populacije, odnosno 2,54 miliona.

Milionerima se smatraju oni čija imovina, penzioni fondovi i novac prelaze iznos od milion dolara. Britanaca koji imaju milion dolara u likvidnoj imovini je nešto manje – 602.500.

Za Hrvatsku smo pronašli samo podatak iz prošlogodišnjeg istraživanja HNB-a. On je u obzir uzimao samo stanje na bankovnom računu. Prema njemu, više od milion eura u banci ima nešto manje od hiljadu hrvatskih građana.

Bogati pridonose ekonomiji

Čini se da je glavni povod analize upozorenje kako će odlazak bogatih negativno djelovati na ekonomiju.

Maxwell Marlow, direktor istraživanja na Adam Smith Institutu, rekao je: “Ovi nalazi trebali bi biti poziv na uzbunu Vladi. Što više milionera napusti UK, to će utjecaj na ekonomiju biti gori. Važno je razumjeti da pojedinci visoke neto vrijednosti ne odlaze samo kao odgovor na nekonkurentan porezni i regulatorni režim Ujedinjenog Kraljevstva, predloženo ukidanje statusa nedomaćinstva i prijetnju povećanog oporezivanja.

Razumljivo je da također reagiraju na kulturu koja je sve neprijateljskija prema stvarateljima bogatstva. Sve dok idemo tim putem, teško da možemo biti iznenađeni što toliko milionera želi otići. Ovaj trend nije uklesan u kamenu. Moramo izvršiti sveobuhvatnu reviziju našeg poreznog i regulatornog tretmana milionera i rekonfigurirati ga kako bismo ih privukli, kao i stvorili veći broj kod kuće.”

Autor: Bojan Bajgorić Šantić, Forbes Hrvatska