Nove tehnologije u poljoprivredi: Kako dronovi pomažu rast usjeva

BIZNIS Forbes BiH 16. okt 2024. 16:43
featured image

16. okt 2024. 16:43

Inovativna rješenja su oduvijek igrala veoma važnu ulogu u razvoju poljoprivrede. Upotreba najnovije tehnologije i sistema pomaže u preciznom upravljanju i korištenju poljoprivrednih resursa, ubrzava vrijeme žetve i sprječava velike gubitke usjeva. Na taj način pomaže u izgradnji održivijih sistema ishrane širom svijeta.

Poljoprivreda ulazi u novu eru upotrebom umjetne inteligencije, integracijom robotike u proces rada, sveobuhvatnom analizom podataka i drugim tehnikama pametne poljoprivrede.

Pogledajmo neke od najboljih modernih tehnologija i inovacija u poljoprivredi.

Regenerativna poljoprivreda

Regenerativna poljoprivreda je ekološki orijentisan način poljoprivrede koji je nastao kao odgovor na sve izraženije klimatske promjene koje imaju veliki uticaj na ovu djelatnost.

U praksi djeluje na bazi očuvanja i regeneracije poljoprivredno korisnih površina. To se može postići održavanjem zdravlja poljoprivrednog zemljišta, uzgojem različitih vrsta poljoprivrednih kultura na istom polju, očuvanjem korijena češćom sadnjom višegodišnjih biljaka i promicanjem biodiverziteta integracijom biljaka i životinja.

Upotreba dronova

Sve više poljoprivrednika koristi bespilotne letjelice, odnosno dronove, za upravljanje i kontrolu stoke i usjeva.

U području stočarstva korisni su za praćenje kretanja životinja, kontrolu pašnjaka i promatranje bolesnih ili ozlijeđenih životinja termovizijskim kamerama.

Prilikom praćenja poljoprivrednih kultura, dronovi sa ugrađenim senzorima koriste se za prskanje đubriva na velikim površinama, praćenje rasta useva, kontrolu temperature poljoprivrednih površina i otkrivanje faktora stresa zbog mogućih bolesti useva.

Koriste se i za detaljnu kontrolu kvaliteta tla.

Foto: Reuters

Automatizacija poljoprivrede

Automatizacija se već dugo koristi u poljoprivredi, ali se svake godine povećava. Još veći stepen automatizacije poljoprivrednog procesa omogućit će poljoprivrednicima da se u budućnosti više posvete drugim aspektima poljoprivrednog poslovanja umjesto sjetvi, žetvi i zalivanju.

Poljoprivredna robotika

Industrija poljoprivredne robotike globalno vrijedi nekoliko milijardi eura. Upotreba robotike u poljoprivredi povećava produktivnost, a sve više se koristi u žetvi i sortiranju usjeva, stočarstvu, plijevljenju i sadnji sjemena.

Jedan od razloga sve većeg uključivanja poljoprivrednih robota u radni proces je znatno povećana potražnja za hranom na globalnom nivou.

Blockchain tehnologija

Iako povezujemo blockchain tehnologiju sa svijetom kriptovaluta, njena korisnost je došla do izražaja i u području poljoprivrede, gdje se koristi za praćenje informacija o životinjskim i biljnim proizvodima u cijelom lancu opskrbe, od farmi do polica u trgovinama.

Blockchain tehnologija radi na principu potpune sljedivosti, a sistem je baziran na decentraliziranoj bazi podataka. Uz pomoć blockchaina, farmeri reguliraju kvalitetu hrane i kontroliraju rok trajanja svojih proizvoda.

Istovremeno, farmeri i trgovine ga koriste za otkrivanje pokvarene hrane prije nego što stigne do potrošača.

Foto: REUTERS/Nathan Frandino

IoT tehnologija

Ova inovativna tehnologija omogućava poljoprivrednicima da prate usjeve i stoku sa bilo koje lokacije. Korištenjem senzora moguće je pratiti zdravlje usjeva, kvalitet tla, vlažnost i temperaturu i na osnovu toga odrediti odgovarajuću količinu vode za potrebe zalijevanja.

Štaviše, IoT također omogućava stvaranje automatiziranih struktura za navodnjavanje, čime se poboljšava efikasnost korištenja dragocjenih vodnih resursa.

Napredna analitika podataka

Korištenje analize podataka pomaže poljoprivrednicima da predvide cikluse vode i razumiju obrasce padavina. Kroz naprednu analizu velike količine podataka, velike farme prikupljaju korisne informacije o kvaliteti i vlažnosti tla, zdravlju i količini usjeva i na osnovu tih podataka mogu donijeti bolje odluke o tome koliko sjemena posaditi, koliko vode ili gnojiva koristiti, i kada je najbolje vrijeme za sadnju i berbu.

U savremenom informatičkom svijetu poljoprivreda se također zasniva na korištenju naprednog znanja i prikupljanju podataka. Tehnologije poput interneta, mobilnih uređaja i satelitske tehnologije omogućavaju poljoprivrednicima da razmjenjuju ove informacije jedni s drugima, dok istovremeno na lakši način dođu do potencijalnih kupaca.

Kontrolisana ekološka poljoprivreda

To je metoda, također poznata kao vertikalna poljoprivreda, u kojoj se usjevi uzgajaju u potpuno reguliranom okruženju. Dokazano je da je potrošnja vode kod ovakvog načina uzgoja 80 posto manja.

Na ovim farmama, usjevi se uzgajaju u zatvorenom prostoru koristeći hidroponske, akvaponske i aeroponske tehnike. Na ovaj način biljke su zaštićene i od nepovoljnih i promjenljivih vremenskih uslova.

Zbog sve većih klimatskih promjena i stalnog rasta svjetske populacije, mijenjale su se i povećavale svjetske potrebe za svim vrstama poljoprivrednih proizvoda. Iz tog razloga, inovacije i uvođenje savremenih tehnologija u poljoprivredu postali su neophodni.

U bliskoj budućnosti, uz pomoć ovih tehnologija, produktivnost u poljoprivredi će se dodatno povećati, a istovremeno je važan cilj i smanjenje uticaja koji poljoprivreda ima na životnu sredinu.