Da li biste pojeli ovu laboratorijski uzgojenu ‘goveđu rižu’?

featured image

18. mar 2024. 16:55

Južnokorejski istraživači uspjeli su uzgojiti goveđe stanice u zrnu riže, što je, kako kažu, veliki korak ka postizanju održivog, pristupačnog i ekološki prihvatljivog izvora proteina koji bi potencijalno mogao zamijeniti stoku za uzgoj mesa.

Profesor Jinkee Hong sa Univerziteta Yonsei u Seulu, koji je vodio rad objavljen u časopisu “Matter” ovog mjeseca, rekao je da je “goveđa riža” prva te vrste koja koristi čestice žitarica kao osnovu za kultivaciju životinjskih mišićnih i masnih ćelija. Zrna riže tretirana enzimima kako bi se stvorila optimalna sredina za rast stanica infuzirana su goveđim stanicama koje se uzgajaju kako bi se postigao konačni hibridni proizvod koji održava oblik zrna riže, ali pokazuje ružičastu boju.

REUTERS

Yonsei tim nije prvi koji je pokušao staviti na stol mesne proizvode uzgojene u laboratoriji. Kompanije širom svijeta lansirale su uzgojeno meso. Biljna piletina i jegulja uzgajana na bazi soje puštena je u prodaju u Singapuru.

Međutim, Hongov tim je rekao da riža predstavlja jedinstveno sigurnu bazu za uzgoj životinjskih ćelija u odnosu na soju ili orašaste plodove zbog daleko manje učestalosti alergija. “Ako se uspješno razvije u prehrambene proizvode, kultivirana oveža riža bi mogla poslužiti kao održivi izvor proteina, posebno u sredinama gdje je tradicionalna stočarska proizvodnja nepraktična”, rekao je.

REUTERS

Hibridna riža sadrži približno 8% više proteina i 7% više masti od konvencionalne riže. Hong je primijetio da je protein posebno 18% životinjskog porijekla, što znači da je bogat izvor esencijalnih aminokiselina. Po cijeni od otprilike dva dolara po kilogramu i sa daleko manjim ugljičnim otiskom, kultivirana goveđa riža je uvjerljiva opcija koja potencijalno može konkurirati tradicionalnim goveđim proizvodima, rekao je Hong.

Izazovi ostaju ne samo sa tehničkog stanovišta, već i da se kupci pridobiju pravim ukusom i teksturom. Potencijalni kupci se slažu. Keum Dong-kyu, menadžer Mongbeullija, koji je nedavno probao rižnu ovedinu u korejskom restoranu sa roštilja u Seulu, rekao je da je ideja očigledno inovativna. “Ali iskreno, mislim da ne može ponoviti sočnost ili teksturu prave govedine.” Christian Krammel, koji dolazi u posjetu iz Njemačke, bio je pozitivniji. “Sada se još ne može porediti s govedinom, ali kako vidim da je istraživanje u ranoj fazi, rekao bih da je to odličan put naprijed.”