Najljepši stadioni na svijetu ove godine: Spoj vrhunske arhitekture i ekološke osviještenosti

featured image

15. okt 2024. 18:21

Citypark u St.Louisu, Gillette Stadium u Foxboroughu (Amerika), Hybrid Stadium (Hibridni stadion) u Hangzhou u Kini, Olympic Aquatic Centre (Olimpijski vodeni centar) u Saint-Denisu (sjeverno predgrađe Pariza) u Francuskoj, təməsew̓txʷ u New Westminsteru u Kanadi, Workers’ Stadium (Radnički stadion) u Pekingu u Kini, šest je najljepših sportskih objekata na svijetu prema izboru Prix Versailles-a.

Prix Versailles je serija arhitektonskih konkursa koju je 2015. godine osnovao UNESCO, kojima se odaje priznanje za najbolje savremene projekte širom svijeta u različitim kategorijama, uključujući hotele, aerodrome, restorane i muzeje. Lista najljepših sportskih objekata na svijetu predstavljena je 2019. godine i odaje počast najistaknutijim sportskim objektima iz perspektive unutrašnje i vanjske arhitekture; listu utvrđuje žiri koji identifikuje najbolje projekte širom svijeta.

Foto: City Park

Citypark, USA

Stadionski kompleks koji se prostire na 32 hektara najveći je urbani profesionalni sportski kampus u SAD-u i jedini u istom prostoru sa stadionom, sjedištem tima, sportskom prodavnicom i prostorom za vježbanje.

Citypark su dizajnirali HOK i Snow Kreilich Architects, stadion ima travnati teren 12 metara ispod nivoa ulice, te posjeduje 22.423 sjedišta. Čini ga i prozirna plastična tenda koja štiti od vremenskih nepogoda, te sprječava buku i pojavljivanje sjenki na terenu. Sjedišta su dizajnirana tako da se svako nalazi unutar 37 metara od terena.

Foto: Gillette Stadium

Stadion Gillette, USA

Višenamjenski Gillette Stadion u Foxboroughu u Massachusettsu posjeduje 64.628 sjedećih mjesta, uključujući 5.876 klupskih mjesta i 82 luksuzna apartmana. Stadion je dizajnirao HOK Sport (Populous) po uzoru na stadion M&T Bank koji je otvoren u Baltimoru 1998. Stadion je prošao i renoviranje, najopsežnije od njegovog otvaranja 2002. Projekat vrijedan 250 miliona dolara u potpunosti je transformirao njegov izgled, nudeći posjetiteljima potpuno novo iskustvo uživanja u sportskom događaju. Novi svjetionik sa 22 sprata je otvoren za goste tokom cijele godine. Stadion posjeduje i najveći vanjski video zid zakrivljenog radijusa. Pored ovih novih sadržaja, stadion sadrži zajedničke prostore gdje se navijači mogu okupiti da se druže prije, tokom i nakon utakmica. U kompleksu su smještena i 92 luksuzna apartmana koji su među najvećima u NFL-u i svaki je potpuno opremljen svime što je potrebno za vrhunski doživljaj događaja, od hrane, pića i drugh sadržaja.

Hibridni stadion, Kina

Izgrađen za potrebe Azijskih igara, Hibridni stadion (Hybrid Stadium) u kineskom Hangzhou impresionira svojim dizajnom kojeg potpisuje njujorški Archi-Tectonics studio. Stadion sa 5000 sjedišta arhitektonski je centar eko-parka. Osim za Azijske igre, kompleks je dizajniran tako da kasnije služi kao kulturni centar za koncerte i nastupe, odnosno opće gradsko dobro. U izgradnji su korišteni obnovljivi ili reciklirani materijali, poput recikliranog mesinga za vanjsku fasadu ili obloge od bambusa za unutrašnjost stadiona. Sve glavne površine kao i centralni dio stadiona prirodno su osvijetljene i ventilirane.

Olympic Aquatic Center, Foto: olympics.com

Olimpijski vodeni centar, Francuska

Olimpijski vodeni centar u Saint-Denizu (Olympic Aquatic Center), domaćin brojnih vodenih sportskih takmičenja tokom ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, povezan je sa Stade de France mostom preko autoputa A1.

Prilikom izgradnje vodilo se računa da stadion u konačnici bude finaliziran sa najmanje Co2 otiska. Osim što je niskougljični, svi građevinski materijali su na biološkoj osnovi. Krov od 5.000 kvadratnih metara prekriven je fotonaponskim panelima, sa planom da bude jedna od najvećih urbanih solarnih površina u Francuskoj koja će opskrbljivati ​​svu energiju potrebnu centru.

təməsew̓txʷ New Westminster, Kanada

Ova građevina posebna je po nekoliko osnova, ali prije svega zbog svog imena. Komisija koju je formiralo Gradsko vijeće, a okupila je predstavnike svih zajednica u gradu, je odlučila da odabere ime životinje za objekat, jer je smatrala da će ime životinje zbližiti ljude i najbolje odražavati teme identifikovane u javnom angažmanu. Komisija je željela odraziti važnost rijeke Fraser odabirom ribe ili vodene životinje i odabrala je naziv təməsew̓txʷ , što je riječ hən̓q̓əmin̓əm̓ za “kuću morske vidre”.

Centar koji je završen u maju ove godine obuhvata vodeni centar sa četiri bazena sa saunama i parnim sobama, toaletima i svlačionicama, fitnes centar, gimnaziju, društvene prostorije, licenciranu brigu o djeci, administrativne kancelarije, kao i nove trgove i zelene površine. təməsew̓txʷ Aquatic i Community Centar je prva završena kanadska zgrada sa nultim ugljikom.

Foto: Workers Stadium

Radnički stadion, Kina

Workers Stadium je domaći teren za tim Peking FC. Osnovan je 31. augusta 1959. godine, a lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak „Gongti“, što je kineska skraćenica za Radnički stadion. Smješten u okrugu Chaoyang, posjeduje 24 tribine sa 63.095 mjesta. Jedan je od najvećih stadiona u Kini. Otvoren je prošle godine na mjestu prvobitnog stadiona, koji je srušen 2020. godine. Stadion je digitaliziran u svojim sadržajima, a kako bi se obnovio izvorni arhitektonski stil, novi stadion je izgrađen tehnikom svijetlog betona na bazi zadržavanja izvorne boje.