Uragan Milton ruši sve pred sobom: “Ne znamo šta ćemo vidjeti kada svane”

Aktuelnosti Amela Keserović Polić 10. okt 2024. 10:30 > 10. okt 2024. 10:33
featured image

10. okt 2024. 10:30 > 10. okt 2024. 10:33

Uragan Milton koji je u srijedu pogodio zapadnu obalu Floride prouzrokovao je opasne bujične poplave i olujne udare koji su odnijeli ljudske živote i prouzrokovali veliku materijalnu štetu. Tačan broj smrtnih slučajeva još uvijek je nepoznat, kao ni razmjere štete. “Ne znamo šta ćemo vidjeti kada svane”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Tampe Guido Maniscalco CNN-u u četvrtak ujutro dodajući: “Vjetar je zastrašujući, nikad nisam čuo ništa slično, a cijeli sam život u Tampi.”

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe (NWS), najmanje 27 tornada prijavljeno je u srijedu na Floridi dok se uragan Milton širio državom. Blizu 2,8 miliona domova i poslovnih prostora, navodi PowerOutage.us ostalo je bez struje.

Upozorenje zvaničnih službi na velike bujiče poplave izdato je za više od 2,5 miliona ljudi u Orlandu, Deltonu i Daytona Beachu.

Razorni uragan osim bez domova mnoge porodice je ostavio i bez njihovih najmilijih. CNN prenosi izjavu okružnog šerifa Keitha Pearsona koji je potvrdio da su prijavljeni smrtni slučajevi u okrugu St. Lucie nakon što je tornado prodro kroz zajednicu penzionerskih mobilnih kuća, ali nije precizirao broj. “Nećemo ulaziti u koliko ih je, ali mogu vam reći da je više od jedne osobe izgubilo život. Stotine kuća u okrugu bile su potpuno uništene.”

Izvršni direktor Odjela za hitne slučajeve Floride Kevin Guthrie pozvao je stanovnike da odmah potraže sklonište i zaštite se kućnim predmetima, upozorivši ih pritome da iz skloništa ne izlaze čak i ako se oluja smiri.

“Možda će biti trenutaka kada ćete posmisliti da je oluja prošla, ali je izgledno da ste zapravo u oku tornada. Molim vas, ostanite gdje jeste i ne izlazite vani”, kazao je prlikom redovnog izvještavanja o stanju u pogođenim područjima.

Foto: Chris Urso/Tampa Bay Times/ZUMA / Shutterstock Editorial / Profimedia

U St. Petersburgu vjetrovi su, navodi dalje CNN “raskomadali” krov MLB stadiona Tropicana Field i srušili toranjski kran na zgradu. A u Tampi su tokom noći, po život opasne bujične poplave poplavile ceste, dok su eksplozije transformatora obasjale nebo.

Podsjećamo, ova razorna oluja stigla je manje od dvije sedmice nakon što je uragan Helene, koji se smatra najrazornijim uraganom koji je zadesio američko kopno nakon uragana Katrina od prije skoro 20 godina. Milton je treći uragan koji je ove godine pogodio Floridu.