Zelenski nije dobio podršku Bidena, Ukrajina gubi iscrpljujući rat

Aktuelnosti Forbes BiH 3. okt 2024. 09:30
featured image

3. okt 2024. 09:30

Rusija je zauzela ključni grad Vuhledar na istoku Ukrajine, okončavši višemjesečni otpor i podcrtavajući razmjere izazova Kijeva koji ulazi u treću ratnu zimu.

Na snimcima koje je provjerio CNN vidi se kako vojnici mašu ruskom zastavom nad ruševinama gradske vijećnice razorenog grada, čkoji je nekada imao 14.000 stanovnika a danas ih je ostalo nešto više od stotinu.

Ukrajinska vojska je u srijedu potvrdila svoje povlačenje iz Vuhledara, ističući da je Rusija uspjela poslati rezerve na bokove, što je dovelo do “prijetnje opkoljavanjem”. Odluka o povlačenju, navodi se, donesena je “da bi se spasilo osoblje i vojna oprema”.

Ključni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina je zauzimanje cijelog istočnog Donbasa. Rusija je ove godine ostvarivala sve veće dobitke na istoku, a gubitak dolazi kada se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vraća sa sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a da njegovi ključni zahtjevi nisu ispunjeni.

Vuhledar, grad izgrađen oko rudnika uglja (ime mu dolazi od ukrajinske riječi za ugalj), nalazi se nekih 50 km (30 milja) južno od Pokrovska, koji se posljednjih nekoliko mjeseci smatra glavnim žarištem napada Rusije na istoku.

Emergency personnel are seen in front of the apartment building hit by a Russian air strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Kharkiv, Ukraine October 2, 2024. REUTERS/Vitalii Hnidyi

Iako nije transportno i logističko čvorište poput Pokrovska, Vuhledar je bio snažno utvrđen i smatran je ključnim bastionom na raskrsnici ukrajinskog istočnog i južnog fronta. Jedan istaknuti ruski ratni bloger Boris Rožin rekao je da je time pobjeda postala „operativna, ako ne i operativno-strateška“.

„Činjenica je da je ovaj ‘balkon’ [očigledno upućivanje na povišeni položaj Vuhledara] bio lociran na spoju Zaporiškog i Donjeckog fronta predstavljao stalnu prijetnju grupaciji koja je pokrivala prilaze Mariupolju,” rekao je on, pozivajući se na grad na jugu Ukrajine koji je u ruskim rukama od 2022.

Baš kao Avdiivka, još jedan strateški istočni grad koji je pao u februaru, Vuhledar je žrtva ne ruske strateške snage, već grube sile.

Dvije godine Ukrajina je tamo postavljala snažnu odbranu, dok je Rusija nekoliko puta pokušavala i nije uspjela da zauzme grad.

februaru 2023. , pokušaj ruskog napada na Vuhledar doveo je do uzbune među prokremljskim vojnim blogerima, dok su stotine ruskih vojnika napredovale pravo na nišane ukrajinske artiljerije, lansirane iz višespratnica u gradu.

Još jedan ruski bloger, Voenkor Kotenok, aludirao je na ovu gorko-slatku pobjedu u utorak.

“Bolno je, Vuhledar, odnosno oni koji su se tu nastanili, popili su dosta krvi”, rekao je.

Sada će se Ukrajina suočiti s teškim pitanjima.

A view shows an apartment building hit by a Russian air strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Kharkiv, Ukraine October 3, 2024. REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Novi udarac Ukrajini

Činjenica da je Rusija uspjela da dovede dovoljno rezervi da opkoli grad naglašava prednost u ljudstvu koju još uvijek ima, četiri mjeseca nakon što je ukrajinski zakon o mobilizaciji stupio na snagu.

„Sa sigurnošću sam rekao da treba biti glup da bi dozvolio da naši momci budu opkoljeni, ali neko jeste“, napisao je Stanislav Buniatov, ukrajinski vojnik i bloger, u postu na Telegramu. Tvrdio je da su se vojnici na kraju povlačili iz Vuhledara u manjim grupama, gađajući ruske bespilotne letjelice, a da su ranjenici ostavljeni “da ih upuca neprijatelj”.

Tajming ovog gubitka će se takođe osjetiti u Kijevu.

To dolazi manje od dva mjeseca nakon što je Ukrajina proširila bojno polje na rusku oblast Kursk – potez koji je osmišljen da ublaži pritisak na drugim frontovima i pomogne preokrenuti ukrajinsko bogatstvo nakon što je Rusija provela proljeće i ljeto postepeno napredujući na istoku i otvarajući novi front u sjevernim oblastim Harkova.

Prošlo je i samo nekoliko dana otkako se Zelenski vratio sa politički nabijenog diplomatskog napada u SAD sa obećanjem nove pomoći, ali bez sigurnosnih garancija u stilu NATO-a ili dozvole za korištenje zapadnih projektila u Rusiji.

Prije samo nedjelju dana Zelenski je rekao američkoj mreži ABC da smo „bliži miru nego što mislimo“. Gubitak Vuhledara znači da se Ukrajina sada mora boriti kako bi zaustavila napredovanje Rusije dalje na zapad, čineći mogućnost ponovnog preuzimanja teritorije još udaljenijom.

Također nije bilo jenjavanja u ruskim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uz upozorenje Međunarodne agencije za energetiku  da će “ova ​​zima biti daleko najstrožiji test do sada”.