Amazon zahtijeva da zaposleni ponovo budu u kancelariji pet dana u sedmici

BIZNIS Forbes 22. sep 2024. 12:24
featured image

22. sep 2024. 12:24

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi (Andy Jassy) najavio je ove sedmice da će zaposleni toga giganta e-trgovine od januara ponovno morati raditi u uredima pet dana u tjednu, što bi ujedno označilo i povratak na način rada kakav su imali prije pandemije koronavirusa.

Ipak, čini se da većina izvršnih direktora velikih tehnoloških kompanija neće slijediti njegov primjer.

Podaci iz baze podataka o fleksibilnim radnim politikama Flex Index pokazuju da samo sedam posto velikih tehnoloških kompanija, onih s najmanje hiljadu zaposlenih, zahtijeva stalnu prisutnost u kancelariji. Taj se broj tokom proteklih godinu i po uglavnom smanjuje. Iako je u drugom tromjesečju 2024. godine blago porastao (pet posto), prije toga je kontinuirano padao. Tačnije, u odnosu na početak prošle godine, danas manje od 13 posto velikih tehnoloških kompanija inzistira na svakodnevnim dolascima u ured.

The logo of Amazon is seen at the company's logistics centre in Boves, France, October 6, 2021 REUTERS/Pascal Rossignol

“Amazon je daleko najveća tehnološka kompanija koja zagovara potpuni povratak u kancelarije”, kaže Rob Sadou (Rob Sadow), osnivač i izvršni direktor Scoop Technologiesa, kompanije koja razvija softver za upravljanje hibridnim radom i koja je prikupila te objavila politike rada na daljinu više od 6.362 američkih kompanija, uključujući 417 tehnoloških giganta. Sadou ovu Amazonovu najavu naziva “seizmičkom”.

Ističe da samo nekolicina drugih velikih tehnoloških ili srodnih kompanija, poput Tesle i NCR-a, traži da zaposleni svakodnevno dolaze na posao i dodaje da većina njih, poput Epla (Apple) ili Mete, zahtijeva prisutnost u kancelariji dva do tri dana sedmično, kao što je to trenutno slučaj u Amazonu. Sadou kaže da tehnološka industrija u odnosu na ostale ima najmanji postotak kompanija s politikom stalnog rada iz kancelarije, zbog čega se Amazonova nova odluka još više ističe. Prema podacima Flex Worka, 33 posto američkih firmi zahtijeva stalnu prisutnost u kancelariji. Osim Džesijeve najave, Amazon je odbio molbu za dodatnim komentarima.

Sadou dalje kaže da nakon ovogodišnjeg Praznika rada, dana koji su poslodavci prethodnih godina koristili kao priliku za iniciranje povratka u kancelarije, a ovaj put ne u tolikoj mjeri, možemo očekivati ponovno otvaranje tema o radu na daljinu.

Zbog ovog bi se poteza i druge firme “mogle zapitati šta Amazon vidi i znači li to da i mi treba nešto da promijenimo,” kaže Sadou, čak i ako na kraju ne uvedu nikakve promjene.

Politika pet dana sedmično

Wikipedia/Lisi Mezistrano Wolf

Džesijeva najava dio je šire inicijative za smanjenje birokratije, slojeva menadžmenta i sprovođenje promjena u kompaniji s ciljem “dodatnog osnaživanja naše kulture i timova”, napisao je. Kako bi ubrzao donošenje odluka i smanjio nepotrebne sastanke, Džesi je rekao da će Amazon od svakog odsjeka pod vođstvom viših rukovodilaca zatražiti povećanje odnosa individualnih saradnika u odnosu na menadžere za najmanje 15 posto do početka sljedeće godine, što bi vjerovatno smanjilo broj menadžera.

Nakon što je 15 mjeseci radio u kancelariji tri dana sedmično, Džesi je takođe rekao da će “politika pet dana” pomoći Amazonovoj kulturi poslovanja. “Primijetili smo da je našim kolegama lakše učiti, oblikovati, praktikovati i jačati našu kulturu”, napisao je uz napomenu da će biti izuzetaka poput bolovanja, posjeta klijentima ili potreba za “jednim ili dva dana kako bi završili kodiranje u izolovanijem okruženju”, što su primjeri razloga zbog kojih su ljudi prije pandemije mogli raditi od kuće. Takođe je napomenuo da će svaki zaposleni ponovno dobiti sopstveni sto.

Brajan Eliot (Brian Elliott), nekadašnji viši potpredsjednik u Sleku (Slack) i izvršni direktor istraživačke koalicije Future Forum, kaže da su brojna istraživanja pokazala da se hibridni radnici zapravo trude više od bilo koje druge grupe, što neki povezuju s kulturom kompanije.

Međutim, premda Eliot kaže da bi Amazonov potez mogao “dati zeleno svjetlo onim izvršnim direktorima koji nisu naročito srećni” zbog rada na daljinu, mnogi drugi znaju da je Amazon poznat po zahtjevnom radnom okruženju i možda neće požuriti slijediti njihov primjer.

Rasprava o poboljšanju kulture određene kompanije nema uvijek veze sa zadovoljstvom ili angažmanom zaposlenih, napominje Eliot. Kad neki rukovodioci govore o kulturi, oni zapravo misle na “vaš nivo posvećenosti našem cilju i spremnost da date sve od sebe kako biste ga ispunili”.

Amazon Wants Workers Back In The Office Five Days A Week. Few Large Tech Firms Expect The Same.
Jena McGregor, Forbes
(Prevela: Iva Tomečić, N1)