Uprkos sankcijama, milijarde dolara i eura stižu u Rusiju: ovako izgleda put gotovine

featured image

12. aug 2024. 10:31

Od marta 2022., kada su Sjedinjene Države i Evropska unija uvele zabranu izvoza svojih valuta u Rusiju, Moskva je uspjela pribaviti čak 2,3 milijarde dolara u gotovini dolara i eura, prema prema carinskim podacima u koje je Reuters imao uvid. Ovi, dosad, neobjavljeni podaci ukazuju na sposobnost Rusije da zaobiđe međunarodne sankcije, osiguravajući pritom kontinuitet u korištenju zapadnih valuta uprkos rastućim restrikcijama.

Carinski podaci, dobiveni od komercijalnog dobavljača koji bilježi i prikuplja informacije, otkrivaju kako je gotovina u Rusiju stizala iz zemalja poput UAE-a i Turske, koje nisu uvele sankcije Moskvi, odnosno ograničenja na trgovinu, dok se za više od polovine ukupnog iznosa ne zna zemlja porijekla. Američka vlada u decembru je zaprijetila kaznama finansijskim institucijama koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija, a dodatne mjere protiv firmi iz trećih zemalja poduzete su tokom 2023. i 2024. godine.

Za pojedince, dolar je još uvijek pouzdana valuta

Kineski juan prestigao je dolar i postao stranom valutom kojom se najviše trguje u Moskvi. Dmitry Polevoy, voditelj ulaganja u Astra Asset Managementu u Rusiji, rekao je da mnogi Rusi još uvijek žele stranu valutu u gotovini za putovanja u inozemstvo, kao i male uvoze i domaću štednju.

“Za pojedince, dolar je još uvijek pouzdana valuta”, kazao je Polevoy za Reuters.

Ruska centralna banka i američki Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) nisu odgovorili na upite za komentar, dok je Evropska komisija naglasila da sarađuje sa trećim zemljama kada sumnja da se sankcije zaobilaze.

Carinska evidencija pokriva razdoblje od marta 2022. do decembra 2023., a Reuters nije mogao pristupiti novijim podacima.

Podaci ukazuju na porast uvoza gotovine neposredno prije invazije na Ukrajinu; između novembra 2021. i februara 2022., u Rusiju je stiglo 18,9 milijardi dolara, što je drastičan porast u poređenju sa prethodnim mjesecima. Daniel Pickard iz američke advokatske firme Buchanan Ingersoll & Rooney smatra da taj porast sugerira kako su neki Rusi unaprijed poduzeli mjere kako bi se zaštitili od nadolazećih sankcija.

“Dok su SAD i njegovi saveznici naučili važnost kolektivne akcije u maksimiziranju ekonomskih posljedica, Rusija je učila kako izbjeći i ublažiti te iste posljedice”, rekao je Pickard.

U pokušaju stabilizacije rublje, ruska Centralna banka je ograničila podizanje gotovine u stranim valutama, što je rezultiralo time da je iz zemlje izašlo samo 98 miliona dolara između februara 2022. i kraja 2023. Nasuprot tome, priljev deviza bio je daleko veći.

Najveći pojedinačni deklarant deviza, navodi Reuters, bila je malo poznata firma Aero-Trade koja nudi usluge bescarinske kupovine u zračnim lukama i na letovima. U tom je razdoblju prijavila oko 1,5 milijardi dolara u računima. Aero-Trade je registrirao 73 pošiljke od po 20 miliona dolara ili eura, a sve su bile ocarinjene u moskovskoj zračnoj luci Domodedovo, međunarodnom centru u blizini sjedišta kompanije. Pošiljke su u carinskim deklaracijama opisane kao razmjena ili prihod od trgovine na brodu. U većini slučajeva Aero-Trade je naveden samo kao deklarant, odnosno subjekt koji priprema i podnosi carinsku dokumentaciju. Reuters nije mogao identificirati klijente Aero-Tradea i nije mogao utvrditi izvor ili odredište gotovine. Vlasnik Aero-Tradea Artem Martynyuk odbio je komentirati slučaj, kratko kazavši da sumnja u autentičnost carinskih zapisa.

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Ilustracija

Zlato, oružje, bankarstvo

Prema carinskim evidencijama i neimenovanom izvoru, više od četvrtine od 2,27 milijardi dolara u novčanicama uvezle su banke, većim dijelom kao plaćanje plemenitih metala. Nekoliko ruskih banaka primilo je gotovinu u vrijednosti od 580 miliona dolara iz inozemstva između marta 2022. i decembra 2023. i izvezle približno jednake količine plemenitih metala. U mnogim slučajevima, pošiljke zlata ili srebra išle su kompanijama koje su isporučivale novčanice, pokazuju podaci. Na primjer, Vitabank, uvezla je 64,8 miliona dolara u novčanicama iz Turske, dok je istovremeno izvezla gotovo identičnu vrijednost u zlatu i srebru natrag svojim turskim partnerima. Demas Kuyumculuk, turska firma za trgovinu zlatom, pronašla je način da navigira kroz mrežu sankcija, ne gazeći niti jedno pravilo, a istovremeno osiguravajući svoje interese. Dostava gotovine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiju postala je posljednji izlaz, nužan kompromis u svijetu gdje tradicionalni bankovni prijenosi više nisu opcija.

Neimenovana osoba je rekla da je isporuka novčanica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rusiju jedino rješenje koje je Demas pronašao za dovršetak dugoročnih ugovora potpisanih prije nego što su zapadne sankcije stupile na snagu s ruskim dobavljačima zlata, dok se još uvijek pridržava turskih i međunarodnih propisa koji se odnose na prekogranična plaćanja. Poništavanje postojećih sporazuma izložilo bi Demas financijskim kaznama i reputacijskim rizicima. Turski trgovac zlatom nikada nije poslovao sa subjektima pod zapadnim sankcijama i strogo slijedi sve nacionalne i međunarodne procedure usklađenosti, dodala je osoba. U trećem tromjesečju prošle godine, nakon što su završeni svi predratni ugovori s ruskim firmama, Demas je okončao dvosmjernu trgovinu, reko je ovaj izvor.

Dokumenti su pokazali da su među ostalim velikim uvoznicima gotovine bili subjekti pod kontrolom Rosteca, vojno-industrijskog konglomerata u državnom vlasništvu.

I tako, u svijetu gdje sankcije prijete poremetiti globalne tokove, zlato, oružje i bankarstvo ostaju povezani, gradeći mostove između svjetova koje razdvajaju politika i sukobi.