Istražite skrivene dragulje Ibize koji nemaju veze s reputacijom party ostrva
Krenite ka sjevernom dijelu Ibice, ka Balearskim ostrvima, i naći ćete prelijepu, mirnu oazu bez noćnih klubova na vidiku. Poznat po svojim zapanjujućim prirodnim pejzažima, sjever nudi spokojne plaže, bujne borove šume i šarmantna sela: osvježavajući kontrast užurbanom jugu. Takođe, u i oko Santa Gertrudisa razvija se savremena umjetnička scena, sa sjajnom novom galerijom i restoranom Gedering koji je tek otvoren.
Gdje odsjesti
Siks Senses, vrhunac luksuza bez imalo pretencioznosti, skriven je na mirnom i privatnom sjevernom vrhu ostrva. Siks Senses Ibica je bio jedan od samo dva španska hotela odabrana za listu 50 najboljih hotela na svijetu za 2023. godinu. Sa predivne lokacije na brdu, ovaj hotel sa pet zvjezdica nudi zapanjujuće poglede na more, plivanje, opuštanje, velnes i odličnu hranu. Cijelo odmaralište odiše tihim luksuzom.
Rasprostranjen na 80.937 kvadrata, hotel ima 137 soba, apartmana i rezidencija koje su prijelepo dizajnirane, a mnoge imaju prostrane balkone. Plivanje je moguće u prostranom bazenu ili na stjenovitoj, dramatičnoj obali ispod.
Pored bazena se nalazi diskretan spiralni ulaz u prelijepi spa sa turskim kupatilom i mjestom za tuširanje kišnim tušem, suhom saunom i džakuzijem sa prozorom od poda do plafona. Za energičnije goste, tu su fitnes centar i studio za jogu, kao i velnes prostor gdje možete da se prijavite za tretmane zvučnim kupkama i dr.
Ponuda hrane i pića je odlična, počevši od dekadentnog doručka na bazi švedskog stola u zatvorenom ili na otvorenom, a ručak sadrži ukusan asortiman sušija i poke činija na opuštajućoj terasi u hladu. Za večeru postoji nekoliko opcija kao što je Bič Kejvs sa pogledom na zalazak sunca i fantastičnim jelovnikom pod uticajem latinoameričke kuhinje (više o tome u nastavku).
Dvokrevetna soba u hotelu Siks Senses kreće se od 538 eura po noćenju u Hajdavej deluks sobi. Cijene uključuju doručak, pristup dnevnom rasporedu aktivnosti hotela, kao i sadržaje poput spa centra i teretane. Ponude za polupansion počinju od 877 eura po noćenju za dvije osobe koje dijele Junior apartman sa pogledom na more.
U unutrašnjosti ostrva, jedno od najboljih mjesta za boravak je Kas Gasi, prelijepi butik hotel koji nudi agro-turizam, što znači da gotovo sva hrana koja se služi dolazi iz bašta koje se tu nalaze. To je mirna mala oaza koja je izolovana, ali blizu lijepih gradova i sela u sjevernom centru ostrva. Slaveći 25 godina ove godine, hotel na čelu sa ljubaznom vlasnicom Margaret fon Korf, praktikuje ekologiju od samog početka, poput smanjenja potrošnje vode i promovisanja biodiverziteta.
Bivša seoska kuća iz 19. vijeka ima mnogo karaktera, a enterijeri su udobni i „šik“. Pažljivo odabran namještaj i šarena dekoracija u sobama za goste i javnim prostorima čine da se gosti osjećaju kao da borave u nečijoj prijateljskoj seoskoj kući. Dvadeset šarmantnih soba za goste različitih veličina, od kojih neke imaju balkone, svaka je ukrašena starinskim predmetima i antikvitetima. Soba u kojoj smo mi boravili ima ulaz kroz malu biblioteku, prelijepo kupatilo sa plavim pločicama i odvojen prostor za presvlačenje.
Napolju se nalazi prelijep veliki bazen smješten u predivnim vrtovima čempresa, palmi i divljeg cvijeća. Tu su i mala teretana, spa centar sa džakuzijem i saunom, kao i malim bazenom koji se greje.
Vrlo lako možete da provedete sve svoje vrijeme u Kas Gasi, jer je hrana takođe izvanredna. Talentovani kuhar Boris Buono u saradnji sa Margaret kreira predivne obroke – sa farme do stola, koristeći domaće, organsko povrće sa njihove farme, kao i specijalitete od lokalne ribe. Ako se ipak odlučite da napustite imanje, raspitajte se o šumovitim stazama za šetnju (ili biciklizam) do obližnjeg Santa Gertrudisa.
Cijene soba u Kas Gasi počinju od 489 eura po noćenju.
U središtu ostrva, na suprotnoj strani od one koju posjećuju „klaberi“ (ljudi koje interesuje noćni život i provod u klubovima), nalaze se novi hoteli Mondrijan i Hajdi, smješteni na brdu iznad prelijepe pješčane plaže Kala Longa. Možete i dalje da uživate u balearskim ritmovima pored bazena ako vam to odgovara, ili da se uputite na plažu ispod za mirniju atmosferu. Cijene kreću od 300 eura.
Gdje možete da jedete?
Mira je divan novi restoran na otvorenom sa umjetničkom galerijom koji je otvoren u večernjim satima. Restoran, pod vodstvom Sigfrida Skutikija i bivšeg Nobu kuvara Đakoma Notarbartola, nudi izvanredan mediteranski meni sa sezonskim, malim porcijama. Skulpture, pastelno ružičasti bar, namještaj i zabavna, staklena svjetla u obliku dojki su djelo umetnice nagrađene Tarnerovom nagradom Tai Šani.
Gras je divan novi veganski i vegetarijanski restoran u Santa Gertrudisu. A pored Grasa, ljubitelji mesa će uživati u finim tapasima sa iberijskom šunkom u legendarnom Baru Kosta.
La Paloma u San Lorencu, smješten među narandžama, nudi mediteranski jelovnik sa akcentom na Bliski istok, ali i Sjevernu Ameriku, a uključuje povrće uzgajano u organskoj bašti restorana.
Japanski meni u restoranu Niko u hotelu Mondrijan se sezonski prilagođava, koristeći proizvode sa lokalnih farmi i ribljih pijaca, i nudi bogat meni nagirija, makija i sušija, gdje gosti mogu da vide kako se svježe ulovljena riba priprema ispred njih. Ne propustite ukusni miso crni bakalar. Niko takođe nudi dva degustaciona menija sa sušijem, robatom i izborima šefa kuhinje.
Bič Kejvs u Siks Sensu ima nevjerovatan meni inspirisan južnoameričkom kuhinjom, a smješten na stenovitoj litici iznad mora, sa stolovima unutra i napolju, jedno je od najboljih mjesta na ostrvu za posmatranje zalaska sunca. Istaknuti dijelovi menija uključuju piletinu sa indijskim orasima, empanadu od kukuruza i školjke u agačile sosu.
U gradu Ibici, tradicionalni morski plodovi, dnevna riba i ibicinski gulaš, uz vina sa ostrva, služe se sa velikim entuzijazmom u Kan Alfredu, jednom od najstarijih restorana na ostrvu, koji posluje od 1934. godine.
Šta možete da radite i šta možete da vidite?
Savremena umjetnička i dizajnerska scena je posebno jaka u sjevernom dijelu ostrva. U Santa Gertrudisu, možete da pronađete nekoliko izvanrednih galerija savremene umjetnosti: Para i Romero, Galerija Tambijen i Estudio Laterna. U blizini, u malom mjestu Sent Mikel de Balansat, najnoviji dodatak cvjetajućoj umjetničkoj zajednici je bivši restoran za poneti koji je preuređen u Gedering, šik galeriju i izvanredan restoran Mira.
Novi poduhvat je sestrinska galerija Gedering u londonskom Sohou, koja je otvorena 2022. godine, a vode je osnivač Aleks Flik i direktor Gedering Ibica, Olga Šelkovnikova. Prva izložba galerije bila je Sabstens, grupna izložba sa radovima Kristijana Kragelunda, Renve Kanoj i Dženifer Ti.
Za neobične radnje, Santa Gertrudis je također obavezna destinacija. Parada, novootvorena konceptualna prodavnica koja prodaje pažljivo odabranu odjeću, nakit i kućne potrepštine, prostire se kroz nekoliko soba u najstarijoj zgradi u Santa Gertrudisu. I iza ugla, Le Petit Atelier No 74 prodaje ručno pletene proizvode, lanene haljine, torbe i još mnogo toga.
Za pronalaženje lokalnih proizvoda, većina gradova ima nedjeljne pijace koje prodaju ručno izrađene korpe, lepršave pamučne haljine, maslinovo ulje, biljne likere i sapune. Posebno dobra je nedjeljna pijaca zanata u boemskom San Huanu koja nudi i živu muziku.
Džoan Šarvel, saradnica Forbes