Priznanjem da ima rak princeza od Walesa pokazala da je stara tradicija na britanskom dvoru nepovratno završena

featured image

23. mar 2024. 12:09

Moto „Never complain, never explain“ (Nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj) godinama je strategija koje se u svojim odnosima prema javnosti i medijima, držala Britanska kraljevska porodica. Izuzetak je bila princeza Diana koja je 1995. godine, u intervjuu Martinu Bashiru, za BBC-evu emisiju Panorama, ispričala detalje o životu u Palači, svojoj borbi s bulimijom, mentalnim problemima, ali i izgovorila rečenicu kako je u njenom braku sa princom Charlesom (danas kraljem), troje ljudi, i da je u tom odnosu već gužva, čime je na televiziji priznala suprugovu aferu sa Camillom.

Izraz “skovao” bivši premijer Ujedinjenog kraljevstva

Kasnije će se ispostaviti da je princeza, koju je britanska javnost voljela, bila izmanipulirana od Bashira, koji je, tvrdilo se, ispleo mrežu laži vezano za njeno praćenje i curenje vijesti iz palače prema tabloidima, a sve kako bi zadobio princezino povjerenje da mu se otvori i pristane na intervju koji je prouzrokovao veliku krizu na Dvoru.

Vjeruje se da je izraz „Never compalin, never explain“ skovao premijer Ujedinjenog Kraljevstva Benjamin Disraeli u 19. stoljeću, a popularizirao ga pisac Walter Bagehot u svom je djelu „The English Constitution“ iz 1867. kada je pišući o britanskoj kraljevskoj porodici zaključio: „Iznad svega naše kraljevske porodice treba poštovati, a ako počnete brbljati o tome, ne možete ih poštovati. Njihov misterij je njihov život. Ne smijemo pustiti danje svjetlo na magiju.”

Catherine, princeza od Walesa nekoliko sedmica prije operacije abdomena, Foto: Jonathan Brady/Pool via REUTERS

Kraljica Viktorija i njeni potomci su slijedili njegov savjet. Lady Elizabeth Bowes-Lyon (buduća kraljica Elizabeta Kraljica majka) dala je novinski intervju nakon zaruka s princom Albertom, vojvodom od Yorka (budućim kraljem Georgeom VI.) što je navodno razbjesnilo njegovog oca, kralja Georgea V, nakon čega nikada nije govorila niti komentirala kraljevska pitanja. Moto je naročito poštovala kraljica Elizabetha II, i po njemu živjela sve do svoje smrti 2022.godine.

Ali, kako je objasnila Kristen Meinzer, kraljevska komentatorica za Business Insider, moto je dobro djelovao na pokojnu kraljicu dijelom i zato što je stupila na prijestolje u razdoblju “kada su štampa i opća javnost još uvijek održavali određeni nivo poštovanja prema autoritetima.

Princ William i princeza Kate, Foto: Geoff Pugh/Pool via REUTERS

Obraćanje Catherine (Kate), princeze od Walesa i buduće kraljice Ujedinjenog kraljevstva, u petak, gdje sjedeći na klupi u vrtu Kensingtonske palače, u kamere BBC-a, javnosti priznaje da boluje od raka, označio je novu eru na britanskom dvoru. Pravilo „Never complain, never explain“, što u prijevodu ne znači ništa drugo do ostavljen si sam sebi, zauvijek je pokopano sa najdugovječnijom kraljicom, Elizabethom II.

Kateina dva priznanja, prvo da je ona fotošopirala porodični portret, nje, Williama i njihovo troje djece, koje je William napravio u njihovom vrtu, a koji je palača poslala medijima, ne bi li umirila javnost koja je sve glasnije postavljala pitanje šta se dešava sa princezom Kate nakon operacije u januaru, a potom i emotivno obraćanje u petak, u kojem se potpuno ogolila pred javnošću kada je progovorila o svojoj teškoj zdravstvenoj dijagnozi, došlo je nakon što su antimonarhijske skupine počele protestirati i pozivati na ukidanje monarhije (što rade tradicionalno, naročito nakon nekih krupnijih događaja vezanih za kraljevsku porodicu).

Princeza tokom jedne od svojih službenih dužnosti u novembru prošle godine, Foto: Richard Pohle/Pool via REUTERS

Ugled palače važniji nego ikad

Naime, britanska antimonarhijska skupina Republika, održala je protest tokom službe povodom Dana Commonwealtha na kojoj su bili William i kraljica Camilla u ponedjeljak, gdje se u videu objavljenom na X-u prosvjednici mogu čuti kako skandiraju: “Dolje kruna.”

Republika je također započela kampanju za ukidanje kraljevske tajne, podsjetivši na svojoj web stranici da je kraljevska porodica izuzeta od zakona o slobodi informacija.

“Nijedno drugo javno tijelo nema ovaj nivo tajnosti, osim sigurnosnih službi”, napisali su na web stranici.

Posljednjih godina bilo je čak poziva da kraljevska porodica bude transparentnija u pogledu sadržaja svojih testamenata i privatne imovine.

Iako se nerijetko u kampanjama vezanim za ukidanje britanske monarhije pominje kako lagodan život članova kraljevske porodice košta mnogo porezne obveznike, ipak se trebaju stvari u tom pogledu rasvijetliti i s druge strane.Ugled Kensingtonske palače važniji je nego ikad, naročito, jer je vrijednost monarhije dovedena u pitanje nakon smrti kraljice Elizabete II. Godišnji izvještaj Sovereign Granta pokazao je da je kraljevska porodica koštala britanske porezne obveznike 86,3 miliona funti, ili oko 110,5 miliona dolara, tokom financijske godine 2022.-23. S druge strane prihode koje britanska kraljevska porodica donosi britanskoj ekonomiji su daleko veći i mjere se stotinama miliona funti.

Nedavna procjena Brand Finanea sugerira da bi kraljevska porodica mogla zaraditi 958 miliona funti tokom financijske godine 2023.-24.

Fotografija koju je izdala Kensingtonska palača, britanske princeze od Walesa, sa svojom djecom, princem Louisom, princem Georgeom i princezom Charlotte, koju je ranije snimio princ William u Windsoru objavljena 10. marta 2024. Princ Wales/Kensington Palace/Handout putem REUTERS-a

Podrška britanskog premijera i kralja Charlesa

Uzme li se u obzir cijeli kontekst u kojem djeluje princeza Kate, može se zaključiti i da ona nosi najveći teret na svojim leđima od svih članova kraljevske porodice. Osim što kao buduća kraljica mora voditi računa o besprijekronom imidžu, ona se također, u periodu kada se suočila sa dijagnozom raka, morala suočiti i sa kritikama javnosti, i objasniti da i ona, kao i svaki drugi fotograf amater ponekad fotošopira slike svoje porodice, ali se isto tako suočiti i sa pisanjima tabloioda o suprugovoj navodnoj prevari.

O velikom pritisku kojim je bila izložena posljednjih dana govorio je i britanski premijer Rishi Sunak koji je na svom X nalogu napisao da Kate, princezi od Walesa, treba omogućiti privatnost kako bi se fokusirala na svoje liječenje i bila sa svojom porodicom nakon vijesti da je podvrgnuta preventivnoj hemoterapiji za rak .

“Princeza od Walesa ima ljubav i podršku cijele zemlje dok nastavlja svoj oporavak”, rekao je Sunak u izjavi.

“Pokazala je ogromnu hrabrost svojom današnjom izjavom. Posljednjih sedmica bila je podvrgnuta intenzivnom nadzoru i nepravedno su je tretirali određeni dijelovi medija širom svijeta i na društvenim mrežama“, napisao je on.

Kateinu hrabrost da ovako iskreno i emotivno izađe pred javnost i priča, o vjerovatno najtežem periodu svog života, pohvalio je i britanski kralj Charles, kojem je također dijagnosticiran rak.

Njih dvoje su se istovremeno kratko liječili u privatnoj bolnici London Clinic, u kojoj je Kate u januaru imala planiranu operaciju abdomena, a kralj je primljen na “korektivni zahvat” zbog povećane prostate.

“Njegovo veličanstvo je tako ponosno na Catherine zbog njene hrabrosti kada je govorila o svom liječenju raka, saopćila je Buckinghamska palača, napisavši u svom kratkom saopćenju i da je kralj u najbližem kontaktu sa svojom voljenom snahom.

U svojoj video poruci koju je u petak emitirao BBC Kate je rekla zabrinutoj britanskoj javnosti da su posljednji mjeseci bili nevjerovatno teški za cijelu njenu porodicu.

„U januaru sam bila podvrgnuta velikoj abdominalnoj operaciji u Londonu i tada se mislilo da moje stanje nije kancerogeno. Operacija je bila uspješna. Međutim, testovi nakon operacije pokazali su da je rak bio prisutan. Moj liječnički tim stoga je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj hemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog liječenja”, kazala je ona i dodala:

“Trebalo mi je vremena da se oporavim od teške operacije kako bih počela s liječenjem”, rekla je.

“Ali, što je najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo našoj djeci Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji je njima prikladan i da ih uvjerimo da ću biti dobro. 

“Kao što sam im rekla, dobro sam i svakim danom postajem jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da ozdravim; u mom umu, tijelu i duhu”, kazala je između ostalog Kate u video poruci, koju je na svojim drušvenim mrežama objavila i Kensingtonska palača.

Kate sa pokojnom kraljicom Elizabethom, Foto: Reuters

Kate je pokazala suosjećanje sa drugima

Odluka princeze od Walesa da podijeli svoju dijagnozu s javnosti, predstavlja snažan odmak od kraljevske tradicije, ali i pokazuje da su na dvoru sada druge generacije, koje ne misle da svaku tajnu trebaju nositi na leđima, uz podsjetnik javnosti da je zdravlje važno i da se namaju čega sramiti, već da svaku sumnju u vezi sa zdravljem provjere sa svojim ljekarom. Kate u videu na kraju, neovisno o tome, što se i sama suočava sa teškom bolešću, šalje poruku punu optimizma drugima: “Niste sami”, čime i na ovaj način pokazuje spremnost da je kao mlada žena koju godinama pripremaju da postane kraljica itekako spremna preuzeti ne samo odgovornost, već i pokazati suosjećanje prema drugima, što i priliči ljudima ovog položaja.