Nakon što je ugrizao osoblje tajne službe 24 puta, njemački ovčar američkog predsjednika Commander više ne živi u Bijeloj kući

LIFESTYLE Forbes 23. feb 2024. 09:20
featured image

23. feb 2024. 09:20

Commander, njemački ovčar američkog predsjednika Joea Bidena, ugrizao je osoblje Tajne službe najmanje 24 puta, navodi se u dokumentima do kojih je došao CNN, koristeći Zakon o slobodi informacija.

Kako bi izbjegli napade i neugodne situacije, pripadnici tajne službe počeli su mijenjati svoje radne navike. Pokazuju to i e-mail prepiska anonimnog agenta u kojem piše: „Nedavni ugrizi pasa doveli su do toga da prilagodimo svoju operativnu taktiku kada je zapovjednik prisutan“.

Policajac potražio liječničku pomoć

Osim u Bijeloj kući navedeni incidenti su se dogodili još i u Bidenovim domovima u Rehoboth Beachu i Wilmingtonu u Delawareu, kao i u Nantucketu u Massachusettsu, gdje su Bidenovi proveli posljednja dva praznika za Dan zahvalnosti, te u Camp Davidu.

24 incidenta ne uključuju ranije, koje u svom izvještaju spominje organizacija Judicial Watch, referirajući se na najmanje deset novih, uključujući i onaj zbog kojeg je policajac na kraju potražio bolničku pomoć.

Šef komunikacija Tajne službe Anthony Guglielmi  za Forbes kaže da je osoblje upućivano kako najbolje djelovati u okruženju koje uključuje kućne ljubimce kod mnogih predsjedničkih administracija, dodajući da su incidenti sa Commanderom tretirani kao ozljede na radnom mjestu.

Izvor blizak američkom predsjedniku rekao je za CNN da se Bideni osjećaju “grozno” i “slomljeno” zbog incidenata.

U dom došao kao poklon Bidenovog brata

Bidenovi su udomili Commandera kao štene u decembru 2021. godine. Dobili su ga na dar od Bidenovog brata Jamesa, pet mjeseci nakon što im je drugi njemački ovčar kojeg su posjedovali, Champ, uginuo s 13 godina.

Dolaskom u Bijelu kuću, Commander je počeo pokazivati “iznimno agresivno ponašanje,” navodi se u e-poruci časnika Odjeljenja za uniforme koju je Judicial Watch uvrstio u izvještaj.

Neki od incidenata opisanih u izvještaju zbili su se u vrijeme kada se Commander šetao na povodcu, međutim, prva dama Jill Biden, priznala je, da “nije mogla uspostaviti kontrolu” nad njemačkim ovčarom.

U septembru, fotografija koju je snimio turist koji je posjetio Bijelu kuću pokazala je kako Comannder grize čuvara Bijele kuće. Glasnogovornik Jill Biden u oktobru je objavio da njemački ovčar više ne živi u Bijeloj kući, rekavši da će porodici odlučiti gdje će držati svog ljubimca.

U martu 2021. ,Bidenovi su odveli drugog njemačkog ovčara, trogodišnjeg Majora, u svoj dom u Delawareu nakon što se pas počeo ponašati agresivno i povremeno napadno prema osoblju Bijele kuće. Porodica ga je udomila iz skloništa 2018. godine.