SpaceX poslao osmu posadu prema orbiti Međunarodne svemirske stanice

TEHNOLOGIJA Forbes BiH 4. mar 2024. 12:16 > 4. mar 2024. 12:17
featured image

4. mar 2024. 12:16 > 4. mar 2024. 12:17

Raketa kompanije SpaceX poletjela je s Floride u ponedjeljak rano ujutro noseći posadu od tri američka astronauta i ruskog kosmonauta na putu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) na šestomjesečni boravak znanstvene misije u Zemljinoj orbiti.

Dvostepena raketa Falcon 9 s autonomno upravljanom kapsulom Crew Dragon nazvanom Endeavour lansirana je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na atlantskoj obali Floride.

Devet minuta nakon lansiranja kapsula Endeavour stigla je u početnu orbitu i odvojila se, uz video uživo iz kapsule koji je prikazivao četiri člana posade vezana jedan do drugoga i odjevena u bijelo-crna letačka odijela s kacigama.

Kakva nevjerojatna vožnja do orbite“, rekao je astronaut Matthew Dominick (42) zapovjednik leta, jedan od trojice ‘početnika’ u svemirskim letovima, kontrolnom centru pokraj Los Angelesa. “Veliko hvala SpaceX-u.”

“Zaista mi je čast letjeti ovim svemirskim brodom nove generacije s novom generacijom posade”, rekao je NASA-in veteran dr. Michael Barratt (64) sjedeći u kapsuli pokraj Dominicka.

Četiri člana posade trebala su stići do svemirske postaje rano u utorak nakon 16-satnog leta, spajajući se s orbitalnim laboratorijem oko 420 km iznad Zemlje.

Pixaby

Označena kao Posada 8, ova misija predstavlja osmi dugotrajni tim na ISS-u koji je NASA poslala na raketi SpaceX-a otkako je privatni raketni pothvat koji je 2002. osnovao milijarder Elon Musk sa sjedištem u blizini Los Angelesa počeo slati američke astronaute u orbitu u maju 2020.

Razmjena sa Posadom 7

Zadnju posadu ISS-a predvodi Dominick, pilot američke mornarice koji ide na svoj prvi put u orbitu, i Barratt – liječnik koji je već dva puta bio na ISS-u.

Tim zaokružuju NASA-ina astronautica Jeanette Epps (53), zrakoplovna inženjerka i bivša tehnička obavještajna službenica CIA-e, i kozmonaut Alexander Grebenkin (41) bivši inženjer vojnog zrakoplova. I on i Epps, kao i Dominick, prvi put su na letu za ISS.

Grebenkin je najnoviji kozmonaut koji leti na američkoj svemirskoj letjelici prema ugovoru o dijeljenju prijevoza koji su 2022. potpisali NASA i ruska svemirska agencija Roskozmos, unatoč pojačanim napetostima između Washingtona i Moskve zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Posadu 8 na svemirskoj stanici dočekat će sedam stanara ISS-a – tri Rusa i četiri astronauta Posade 7, dva iz NASA-e, jedan iz Japana i jedan iz Danske.

Očekuje se da će Posada 7 krenuti sa svemirske postaje prema Zemlji otprilike tjedan dana nakon dolaska Posade 8.

Posada 8 ostat će na svemirskoj stanici do kraja kolovoza izvodeći oko 250 eksperimenata u mikrogravitacijskom okruženju orbitalne platforme.

ISS-om, duljine nogometnog igrališta, kao najvećim ljudskim objektom u svemiru, kontinuirano upravlja konzorcij pod vodstvom SAD-a i Rusije koji uključuje Kanadu, Japan i 11 europskih zemalja.

NASA je rekla da je predana očuvanju ISS-a u operativnom stanju još najmanje šest godina, javlja HINA.