Galaxy Z Flip6 otkriva detalje o čipovima koje koristi Samsung, a svidjet će se kupcima

TEHNOLOGIJA Forbes 26. mar 2024. 14:11
featured image

26. mar 2024. 14:11

Najnoviji detalji o željno iščekivanom pametnom telefonu Galaxy Z Flip 6 otkrivaju zanimljiv dodatak specifikacijama od kojeg koristi imaju kupci, ali i Samsung.

Glavne karakteristike – izbor između 8 ili 12 gigabajta RAM-a i 256 ili 512 gigabajta memorije – već su viđeni među high-end pametnim telefonima za 2024. godinu. Mnogo je zanimljiviji set čipova za ovaj preklopni mobitel. Samsung će koristiti kombinaciju Qualcommovog čipa, Snapdragon 8 Gen 3, i vlastitog čipa, Exynos 2400.

Prošle godine je svaki model iz linije Galaxy Z Flip 5 imao čipove Snapdragon 8 Gen 2, jednako kao i obitelj Galaxy S23. Galaxy S24 kombinira čipove dva proizvođača i bilo je neizbježno da će Samsung jednako pristupiti svom vodećem preklopnom mobitelu.

Ovo je važno zato jer Snapdragon i Exynos nisu identični po performansama. Zajednica se uglavnom slaže kako Snapdragon nudi više snage od Samsungovog konkurenta. Ta majušna, ali ipak vidljiva razlika vidi se u usporedbama modela Galaxy S24, ali obitelj Exynos bolje iskorištava energiju i, prema tome, nudi dulji vijek baterije.

Nažalost, kupci neće moći birati: svaka regija dobit će ili Exynos ili Snapdragon, ali ne oba.

Specifikacije ova dva seta čipova mnogo su sličnije nego prijašnjih godina, ali Exynos za Samsung ima još jednu prednost: to je njihov vlastiti proizvod, što znači da će korištenje Exynosa 2400 smanjiti ukupne troškove. Budući da konkurencija na tržištu preklopnih mobitela postaje sve žešća, kupci će uspoređivati modele Z Flip i njemu slične pametne telefone, poput onih brenda Oppo, a važan faktor bit će im – cijena.

Ako netko traži najmoćniji pametni telefon na tržištu, sigurno će tražiti veće modele, a iz Samsunga bi sigurno voljeli da takav kupac u obzir uzme upravo Galaxy S24 Ultra. Ipak, za one kojima je jednako važna i funkcija i forma, moderan izbor je preklopni model. U ovom trenutku, minimalni gubitak performansi zbog čipa Exynos višestruko nadoknađuje kompetitivnija cijena.

Autor originalnog članka: Ewan Spence, viši suradnik Forbesa
Link: New Galaxy Z Flip 6 Details Reveal Samsung’s Chip Choice
(Prevela: Nataša Belančić)