Elon Musk: Starlink prvi put posluje bez gubitaka

TEHNOLOGIJA Forbes 13. nov 2023. 16:27
featured image

13. nov 2023. 16:27

Prema riječima osnivača, najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, Starlink provajder satelitske internetske veze prvi put je poslovao bez gubitaka.

Milijarder Elon Musk objavio je da je Starlink, provajder satelitskog interneta za njegovu avio-kompaniju SpaceX “postigao održivo finansijsko poslovanje”. Napredak dolazi nekoliko mjeseci nakon vijesti da je Starlink ostvario veliko povećanje prihoda, iako nije ispunio Muskova očekivanja prošle godine.

Musk je u poruci na svojoj društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, rekao da Starlink sada ima “većinu svih aktivnih satelita” i da će lansirati većinu svih satelita sa Zemlje “do sljedeće godine”.

Starlink opisuje kao “prvu i najveću svjetsku satelitsku konstelaciju” koja pruža širokopojasni internet koristeći nisku orbitu Zemlje.

Najbogatiji čovjek na svijetu

SpaceX se pokazao kao jedna od Muskovih najuspješnijih kompanija. Ove godine vrijedio je gotovo 150 milijardi dolara, što znači da je njegova vrijednost porasla pet puta u posljednje četiri godine.

REUTERS/Hannibal Hanschke

U septembru je Wall Street Journal objavio da je prihod Starlinka dostigao 1,4 milijarde dolara prošle godine, što je više od milijardu dolara u poređenju sa prošlom godinom. Ipak, nije ispunio Muskove planove i želje.

Forbes je procijenio da Musk trenutno vrijedi 228,1 milijardu dolara, što ga čini najbogatijim čovjekom na svijetu.

Manje korisnika od planiranih

Kompanija Starlink lansirala je svoje satelite prvi put 2019. Do jula je lansirano 5 hiljada malih satelita koji prenose brzi internet do terminala koji se nalaze gotovo svuda na Zemlji.

Internet usluga je sada dostupna na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Dopisi koje je Wall Street Journal vidio ranije ove godine pokazali su da je broj pretplatnika daleko ispod Muskovih prvobitnih predviđanja. Musk je 2015. predvidio da će ih biti 20 miliona, a na kraju 2022. bilo je nešto više od milion aktivnih pretplatnika.

Zbog svoje pristupačnosti, Starlink je postao popularna opcija za komunikaciju u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje su metode komunikacije otežane. To uključuje ratne zone poput Ukrajine, gdje je kompanija poslala hiljade terminala za obnavljanje komunikacija za ukrajinsku vojsku nakon prošlogodišnje ruske invazije.

Musk je prošle sedmice najavio da će “SpaceX podržati komunikacijske veze sa međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama”. Kasnije je priznao da osjeća globalni pritisak da ponudi Starlink internet Gazi nakon što su izraelski zračni napadi srušili kompletnu komunikacijsku infrastrukturu u tom području prošle sedmice.

Nije bilo dodatnih informacija ili pojašnjenja o tome kako i kada će terminali potrebni za pristup internet uslugama putem Starlink veze biti instalirani u Gazi.