Bolnica u Izraelu koristi tehnologiju prepoznavanja lica kako bi identificirala žrtve napada Hamasa

TEHNOLOGIJA Forbes 18. okt 2023. 16:37
featured image

18. okt 2023. 16:37

Thomas Brewster, novinar FORBES

Broj mrtvih u napadu Hamasa na izraelske gradove u blizini granice s Gazom premašio je hiljadu, a gotovo 2.700 Izraelaca je ranjeno. Medicinski centar Soroka u gradu Beershevi istočno od Gaze okrenuo se tehnologiji prepoznavanja lica kako bi pomogao članovima obitelji da pronađu svoje bližnje.

Software tvrtke Corsight može porediti čak i lica prepuna povreda kako bi pronašli podudarnosti s fotografijama koje šalju zabrinuti članovi obitelji, govori Ofer Ronen, izvršni potpredsjednik globalnog razvoja u Corsightu. Firma je tehnologiju bolnici ustupila besplatno.

Jedan od liječnika u centru objavio je na Facebooku kako je bolnica preplavljena pozivima roditelja koji pokušavaju pronaći svoje nestale bližnje, nakon čega ga je kontaktirala firma, kaže Ronen. Dodaje kako je bolnica potom otvorila posebnu email adresu na koju obitelji mogu poslati fotografije svojih nestalih kako bi ih software mogao porediti sa pacijentima.

“U relativno kratkom roku smo mogli porodicama pružiti mir,” rekao je Ronen za Forbes.

Iako bolnica nije odgovorila na upite za komentar, Forbes je od jednog zaposlenika bolnice dobio potvrdu da je tehnologija zaista u upotrebi.

Ovo nije prvi put da se za prepoznavanje ranjenih i ubijenih u ratovima koristi tehnologija prepoznavanja lica. Prošle godine, Forbes je izvijestio kako Ukrajina koristi software kontroverzne njujorške tvrtke Clearview kako bi identificirala poginule ruske vojnike. Tamo je cilj bio pokazati njihovim članovima obitelji u Rusiji što je izazvala Putinova invazija i na taj način pomoći u oblikovanju ukrajinskog informacijskog rata.

Iz Corsighta tvrde da njihova tehnologija može otkriti identitet osobe čak i ako dobije tek djelomičan prikaz nečijeg lica. Na početku pandemije koronavirusa 2020. godine, Corsight je objavio kako su prikupili 5 miliona dolara početnog finansiranja, rekavši kako mogu identificirati ljude čak i ako oni nose maske ili zaštitne naočale. Firma je također izjavila kako rade na tehnologiji koja bi omogućila preko DNK uzorka osobe kreirati digitalni prikaz njihovog lica koji mogu provući kroz bazu za prepoznavanje lica, iako stručnjaci tvrde da je to naučno nemoguće, izvijestio je prošle godine MIT Technology Review.

Corsight je isti sistem ranije ove godine ponudio turskoj vladi nakon katastrofalnog potresa u kojem je poginulo 50.000 ljudi, iako je u tom slučaju odabrano drugo rješenje. Nakon te katastrofe, lokalni mediji su izvijestili kako je upravo tehnologija prepoznavanja lica pomogla u vraćanju djece koja su bila sama u trenutku kada je zemlju pogodio potres njihovim roditeljima.

Firma je osnovana 2019. kao podružnica Cortica grupe, firme za umjetnu inteligenciju nastale 2007. godine. Uživa podršku AWZ Venturesa iz Toronta, koja ulaže u niz firmi za nadzor, a čiji partneri i savjetnici uključuju bivše obavještajne agente i političare. Među njima su i bivši kanadski premijer Stephen Harper, partner AWZ-a, kao i bivši direktor CIA-e James Woolsey, strateški savjetnik firme.

Vodstvo Corsighta također uključuje bivše zvaničnike iz obavještajnog i sigurnosnog miljea. Glavni direktor za privatnost Corsighta sedam godina je radio kao povjerenik za nadzorne kamere za britansko ministarstvo unutrašnjih poslova, a potpredsjednik istraživanja bio je zvaničnik za kibernetičko ratovanje izraelskih zračnih snaga.