Automobil Nevera Mateja Rimca postavio rekord u vožnji unazad

featured image

13. nov 2023. 16:27

Sportski električni automobil Nevera, kojeg proizvodi kompanija biznismena Mateja Rimca, u vožnji unazad dostigao je brzinu od 275 km/h.

Poduzetnik Mate Rimac, kojeg mnogi opisuju kao hrvatskog Elon Muska, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda sa svojim luksuznim električnim automobilom Nevera, koje je postiglo najbržu vožnju unazad svih vremena sa 275 kilometara na sat.

Izvor: Rimac Automobili

Rekord je postignut prije mjesec dana na stazi za testiranje automobila u Papenburgu u Njemačkoj. Ginisova knjiga rekorda potvrdila je najveću brzinu, a za mjerenje je bila zadužena slovenačka tehnološka kompanija Dewesoft.

Najbrža vožnja unazad na svijetu

Ovo nije prvo obaranje rekorda za Neveru (Nevera na hrvatskom znači oluja). U nizu testova u maju ove godine, automobil je oborio 23 brzinska rekorda u jednom danu na istoj probnoj stazi u Njemačkoj. Između ostalog, Nevera je zabilježila najbrže vrijeme ubrzanja od 0 do 400 kilometara na sat. Također je postavila rekord na stazi Nirburgring.

MrWalkr, Wikimedia Commons

Neverin pogon je bez brzina. Četiri pojedinačna motora idu ili unazad ili naprijed. To znači da isti pogonski sklop koji može ubrzati od 0 do 160 kilometara (100 milja) na sat za 3,21 sekundu.

Rimac je Neveru prvi put predstavio javnosti 2018. godine na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Prema podacima kompanije, Rimac grupa je 35% u vlasništvu njenog osnivača. Grupu čine kompanije Bugatti-Rimac, koja je nastala 2021. godine iz saradnje Rimca i italijanskog proizvođača luksuznih automobila Bugatti, i Rimac Technology, specijalizovana za akumulatore i druge komponente za električna vozila.

Rimac je glavni izvršni direktor Bugatti-Rimaca, a njegova grupa ima 55% udjela u njemu. Najveći dioničari Rimac grupe su njemački Porsche sa 22% vlasničkog udjela i južnokorejski Hyundai sa 11%.