Znate li šta je “Messi manija” i koliko biste platili kartu za utakmicu u kojoj igra Leo Messi

NOVAC Ika Ferrer Gotić 21. feb 2024. 07:59
featured image

21. feb 2024. 07:59

Cijene ulaznica za gledanje fudbalske zvijezde još uvijek su u vrtoglavom porastu u njegovoj prvoj punoj sezoni u Major League Soccer-u, iako možda neće koštati kao prošle godine u prvoj utakmici sa Inter Miamijem, ali sigurno je da se “Messi Manija” nije smanjila uprkos njegovoj teškoj predsezoni.

Prosječna kupovna cijena za MLS-ovu prvu utakmicu sezone između Majamija i Real Salt Lakea u srijedu navečer iznosi oko 185 dolara po sjedištu, to je 585% skuplje od prve domaće utakmice Intera Miamija prošle godine (protiv Montreala bez Messija) kada su karte koštale oko 27 dolara, kako prenosi TickPick.

Najjeftinije karte za prvu ovogodišnju utakmicu su 95 dolara. To je 1,257% skuplje od najjeftinije, odnosno “ulazne” cijene prošlosezonske prve utakmice kada su koštale 7 dolara. Cijene na sekundarnom tržištu su povišene do kraja sezone Inter Miamija, a karte su oko 70% skuplje nego prošle godine. Sjedala koštaju u prosjeku 167 dolara u poređenju sa 99 dolara prošle sezone, rekao je TickPick.

Leo Messi / Foto: REUTERS

“S obzirom na to da se pridružio Interu Miamiju na kraju prošle sezone, očekujemo da će ‘Messi Manija’ i dalje biti u punom jeku za početak sezone, ali cijene bi se trebale normalizirati kako budemo prolazili kroz raspored”, izjavio je Brett Goldberg, ko-izvršni direktor TickPicka.

Mesijev ulazak u MLS također povećava cijene za druge timove u ligi: Prosječna cijena utakmice ove sezone je 164 dolara, što je 124% skuplje od cijene od 73 dolara po mjestu u 2023., prema TickPick-u. Za StubHub, još jednu sekundarnu web stranicu za prodaju karata, prodaja za MLS porasla je sedam puta u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme, a ove godine je porasla prodaja za svih 29 MLS timova, što pokazuje da Messi dovodi više navijača u ligu koja već dugo zaostaje za ostalima kao što su MLB i NHL po popularnosti.

FILE PHOTO: Soccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Final – Argentina v France – Lusail Stadium, Lusail, Qatar – December 18, 2022. Argentina's Lionel Messi celebrates winning the World Cup with the trophy REUTERS/Hannah Mckay/

Konkretno, prodaja Intera Miamija je 150 puta veća u odnosu na početak prošle sezone i najtraženiji je MLS tim, sa Los Angeles Galaxyjem na drugom i New England Revolutionom na trećem mjestu. “Rast prodaje Intera iz Majamija i lige u cjelini svjedoči o njegovom naslijeđu kao fudbalskoj zvijezdi”, rekao je portparol StubHuba Adam Budell. Mesijev uticaj seže van granica njegovog matičnog stadiona.