Mohamed Alabbar se povukao sa zagrebačke berze

NOVAC Forbes Hrvatska 3. jan 2024. 10:48
featured image

3. jan 2024. 10:48

Gordana Grgas, novinarka Forbes Hrvatska

Mohamed Alabbar, biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, većinsko vlasništvo nad Sunce hotelima preuzeo je 2021, a sada je istisnuo i manjinske akcionare.

Sunce hoteli su postali kompanija u 100% vlasništvu Alabbara, investitora iz UAE i od utorka 2. januara više nisu izlistani na Zagrebačkoj berzi.

Kako je vidljivo iz objave na internet stranama berze, obavještenje o tome je poslano 29. decembra, a odluka o povlačenju je stupila na snagu prvog radnog dana 2024.

Podsjetimo, Alabbar je preko kompanije Eagle Hills Zagreb Real Estates ušao u vlasništvo Sunce hotela 2021. godine, kada je tu hotelsku kompaniju preuzeo od Jake Andabaka.

Mediji su prenijeli Andabakovu izjavu agenciji Hina da je za 70% vlasništva akcionarima tada ukupno plaćeno oko 101 milion eura. U međuvremenu je Alabbarova kompanija stekla 96,8 posto i u novembru prošle godine je glavna skupština donijela odluku o istiskivanju manjinskih akcionara. Manjinskim akcionarima je za to pripala “primjerena otpremnina”, kako taj izraz definiše zakon, od 21,83 eura po akciji odnosno ukupno skoro 5,5 miliona eura.

Sunce hoteli pod brendom Bluesun Hotels&Resorts upravljaju nizom od 12 hotela na Jadranu, među kojima su luksuzni hoteli na Braču, u Brelima i Tučepima, a imaju i 50% udjela u bračkom aerodromu. Sunce Hoteli su u 2022. imali prihod od 62 miliona eura i dobit od 2,4 miliona eura.

Mohamed Alabbar je, kako je pisao Forbes Hrvatska, preko kompanije Eagle Hills nedavno sklopio i ugovor o kupoprodaji Sunčanog Hvara, renomirane hotelske kuće s istoimenog ostrva. Sunčani Hvar je od 2014. bio u vlasništvu češke CPI Property Group.

Ovaj mu je region očito zapeo za oko jer je preko iste kompanije arapski milijarder od 2015. prisutan u velikom investicionom projektu Beograd na vodi, kao i u Albaniji, a u Hrvatskoj je htio da gradi projekat poznat kao „zagrebački Manhattan“ na zemljištu uz Savu, ali to mu nije pošlo za rukom. Alabar je inače u svijetu poznat po velikim zdanjima koje gradi, poput Burj Khalifa i Dubai tržnog centra.