Cijena zlata raste, Forbes savjetuje kako investirati

featured image

28. nov 2023. 11:34

Cijena unce zlata na svjetskim berzama poslije šest mjeseci ponovo se približava granici od 2.000 dolara. Trenutna cijena je 1.993 dolara za uncu i veća je za oko 10 posto u poređenju sa početkom oktobra ove godine.

U posljednjih 10 godina najveća cijena postignuta je u augustu 2020. u jeku globalne pandemije, kada je unca zlata vrijedjela 2.070 dolara dok je najniži nivo imala 2016. kada se spustila ispod 1.100 dolara. Zanimljivo je i da je unca zlata prije 20 godina vrijedila jedva 400 dolara, tako da je njegova cijena za dvije decenije povećana za više od 400 posto.

Mnogi investitori zlato smatraju sigurnim utočištem. Kada cijene akcija, obveznica i nekretnina naglo padnu, zlato može zadržati vrijednost, pa čak i rasti jer nervozni investitori navaljuju da ga kupe.

Posjedovanje zlata predstavlja i određeni način diverzifikacije investicionog portfolija. Kada držite raznolik skup različitih sredstava, uključujući i zlato, različiti povrati mogu da zaštite vrijednost vaših investicija.

Opcija za ulaganje u zlato

Postoji mnogo načina za ulaganje u zlato i svako od njih ima i svoje prednosti i mane.

Zlatne poluge – Popularan izbor za kupovinu zlata. Poluge se obično prodaju po gramu ili unci. Čistoća, proizvođač i težina trebalo bi da budu utisnuti na licu poluge.

Zlatne kovanice – Američki Zlatni Orao i kanadski Javorov List su popularni kolekcionarski predmeti koji ostvaruju premiju u odnosu na istu količinu zlata u obliku poluga.

Shutterstock/Thichaa

Zlatni nakit – Kao i kod zlatnih kovanica, vjerovatno ćete platiti više za zlato kada ga kupujete u obliku nakita. Premija može biti bilo gdje od 20% do 300%, zavisno od proizvođača.

Zlatne akcije – Kupovina akcija rudarskih ili kompanija prerađivača zlata još je jedan način ulaganja u žuti metal. Ne dobijate fizičko zlato, ali imate izloženost porastu i padu cijene zlata na tržištu.

Ugovori za buduće cijene zlata (Futures) – Futures su derivativni ugovori gdje kupac pristaje da kupi određenu količinu zlata po unaprijed određenoj cijeni u budućnosti. Zlatni futures omogućavaju sofisticiranim investitorima da spekulišu cijenama i štite portfolije, pružajući izloženost, ali bez potrebe da se brine o fizičkom metalu.

Fondovi zlata – Postoji niz različitih investicionih fondova i ETF-ova koji pružaju izloženost zlatu. Mogu investirati u akcije zlata ili trgovati derivatima zlata na tržištima opcija i futures.

Treba li investirati u zlato

Shutterstock/MicroStockFactory

Trebalo bi da ulažete u zlato ako želite da se osigurate od rizika ili diverzifikujete svoj portfolio. Zlato nije vaš prvi izbor za dugoročno povećanje vrijednosti. U proteklih pet godina, cijena zlata je porasla oko 36%, dok je ukupni povrat S&P 500 bio 60%.

Cijene zlata mogu biti izuzetno promjenjive, što znači da zlato nije potpuno stabilno ulaganje. Zapravo, moguće je napraviti dobro diversifikovan investicioni portfolio i bez zlata.

Da li je zlato zaštita od inflacije

Studije su pokazale da zlato može biti efikasna zaštita od inflacije, ali samo tokom izuzetno dugih perioda, mjerenih decenijama ili stoljećima. Tokom kraćih vremenskih perioda, inflaciono prilagođena cijena zlata dramatično fluktuira, čineći ga lošim zaštitnikom od inflacije.

Od 1980. do 1984. godine, godišnja inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, prosječno je iznosila 6,5%, ali su cijene zlata pale godišnje u prosjeku za 10% u istom tom periodu. Povrati na zlatu nisu samo zaostajali za inflacijom, već su također bili lošiji od nekretnina, roba i S&P 500.

U aprilu 2021. godine, godišnja inflacija, prema indeksu potrošačkih cijena, dostigla je 4,2% i prvi put od 2008. godišnji rast je bio iznad 4%. Rast cijena ubrzao se 2022. godine, sa punom godišnjom stopom CPI od +6,5%. Međutim, prosječne cijene zlata bile su stabilne ili blago opadale u 2022. godini, ne pružajući zaštitu od inflacije.

Džon Šmit, novinar Forbes
Tim Forbes Srbija je doprinio tekstu