Najplaćenije zvijezde 2023. godine – koje više nisu među nama

LISTE Forbes 15. nov 2023. 06:53
featured image

15. nov 2023. 06:53

Marisa Dellatto, novinarka Forbesa

Kralj popa i u zagrobnom životu zadržao je svoju krunu, a na ovogodišnjem Forbesovom popisu društvo mu prave najveće zvijezde svih vremena poput Elvisa, Whitney Houston i Princea.

Ni smrt nije što je nekad bila. Trinaestoro preminulih muzičara, pisaca i drugih zvijezda na Forbesovoj godišnjoj listi najplaćenijih preminulih celebrityja u posljednjih su 12 mjeseci zaradili ukupno oko 470 miliona dolara, što je 70 posto manje od rekordnih 1.6 milijardi dolara iz 2022. godine.

Ovakav pad djelomično se može objasniti smanjenjem prodaje muzičkih kataloga koja u nebo uzdiže zaradu preminulih zvijezda. Preko polovine onih koji su dospjeli na popis prošle godine zaradu je ostvarilo prodajom intelektualnog vlasništva. Ove godine to je učinila samo jedna osoba s popisa: upravitelji imovinom Raya Manzareka, preminulog klavijaturista legendarnog benda Doors, prodali su njegov udio u radu benda, kao i onaj gitarista Robbyja KriegeraPrimary Waveu. Ugovor vrijedan, kako za Forbes kažu izvori, između 80 i 100 miliona dolara za svakog člana benda, Manzareku je donio treće mjesto na ovogodišnjem popisu. Ipak, to je daleko od 500 miliona dolara koje su dobili nasljednici imovine J.R.R Tolkiena, davno preminulog autora Gospodara prstenova i Hobita, za prodaju Middle Earth Enterprisesa 2022. godine ili 250 miliona dolara koje su nasljednici imovine Davida Bowieja dobili prošle godine za njegov katalog i masterse.

Bez prodaje kataloga koja povećava zaradu pokojnika, ove godine na popisu se nalaze dobro poznati umjetnici. Po prvi put nakon četiri godine, na prvo mjesto vraća se Michael Jackson, sa zaradom od 115 miliona dolara. Drugo mjesto zauzima njegov pokojni punac, Elvis Presley.

Bernard Resnick advokat je poznatih i slavnih – bili oni živi ili mrtvi. On vidi tri uzroka za smanjenje prodaje kataloga. Prvo, treba proći mnogo godina prije nego investicije donesu neki povrat. “Kompanije koje kupuju kataloge na neki način su iscrpile svoja sredstva,” kaže Resnick za Forbes. “Također, postalo je skuplje posuđivati novac”, što otežava kompanijama da kupuju veliki broj kataloga i plaćaju za njih visoke iznose.

Na kraju, Resnick kaže da postoje problemi s ponudom. “Većina upravitelja imovinom umjetnika i autora koji su željeli prodati svoje kataloge već je to učinila,” kaže on. “Jednostavno ih više nije toliko preostalo.” A neki umjetnici nisu zainteresirani za nešto takvo, iako su njihova djeca možda sklonija ideji, dodaje.

Vlasnik kataloga također ima rok – prava zadržavaju tek 70 godina nakon smrti umjetnika. “Što se tiče preminulih zvijezda, vrijeme je neumoljivo,” kaže Resnick, što znači da je katalog zvijezda koje su preminule prije mnogo godina manje tražen od onih koji su umrli nedavno.

Tu je također problem i činjenica da raste broj umjetnika koji kataloge prodaju još za života. Među njima su i Justin BieberKaty Perry i Dr. Dre, koji su ove godine prodali prava na svoju glazbu, a svatko od njih prodajom je zaradio preko 200 miliona dolara. “To je kao da dobijete na lutriji,” kaže Resnick. “Želite li isplatu odmah, tako da novac imate dok ste živi i on može nastaviti rasti, ili želite anuitete na 25 godina?”

Ipak, neke zvijezde otkrile su novi život poslije smrti. Iako je umro nedavno i zbog toga nije mogao biti uvršten na ovogodišnju listu, Jimmy Buffet će, očekuje se, sljedeće godine ostvariti veliku zaradu. Ovaj pjevač – i milijarder – umro je od raka u septembru, a tek nekoliko sedmica kasnije po prvi put je dospio na prvo mjesto ljestvice hitova.

Forbes donosi listu najplaćenijih preminulih zvijezda:

1. Michael Jackson

115 miliona dolara

DATUM SMRTI: 25. juna, 2009.DOB: 50 godinaUZROK SMRTI: Predoziranje/ubistvo

Kralj popa po prvi put je zasjeo na prvo mjesto liste najplaćenijih preminulih zvijezda od 2019. godine, i to zahvaljujući Broadway hitu MJ:The Musical, koji je prodajom karata ostvario bruto zaradu od 85 miliona dolara tokom protekle godine. Jackson također zarađuje milione od performansa Cirque du SoleilaMichael Jackson ONE, u Las Vegasu. Njegova zarada nastavit će rasti – ranije ove godine, upravitelji njegovom imovinom potpisali su snimanje filma Michael o njegovom životu. Film će režirati Antoine Fuqua, a glavnu ulogu igrat će Jacksonov nećak Jaafar.

2. Elvis Presley

100 miliona dolara

DATUM SMRTI: 16. augusta, 1977.DOB: 47 godinaUZROK SMRTI: Srčani udar

Iako je Elvis napustio svijet prije gotovo 50 godina, još uvijek uživa u statusu Kralja. Graceland, Elvisov dom u Memphisu u saveznoj državi Tennesee, u posljednjih je 12 mjeseci posjetilo oko 600.000 ljudi, a imanje ima nekoliko izvora zarade, uključujući karte i memorabiliju. Nakon što je u januaru preminula Elvisova kći jedinica, Lisa Marie Presley, njegova bivša žena Priscilla i unuka Riley Keough ušle su u žestoku pravnu bitku za kontrolu nasljedstva. Pobjedu je odnijela 34-godišnja Keough.

3. Ray Manzarek

45 miliona dolara

DATUM SMRTI: 20. maja, 2013.DOB: 74 godineUZROK SMRTI: Rak

U jednom od najvrjednijih ovogodišnjih ugovora za prodaju kataloga, preminuli klavijaturist Doorsa i gitarist benda Robby Krieger zajedno su prodali svoja prava na muziku benda kompaniji Primary Wave. Akvizicija uključuje prava na snimljenu muziku, objavu, licence i memorabiliju, kao i zaradu od njih. Bubnjar John Densmore i upravitelji imovine Jima Morrisona nisu prodali svoje udjele u pravima na muziku Doorsa.

4. Dr. Seuss

40 miliona dolara

DATUM SMRTI: 24. septembra, 1991.DOB: 87 godinaUZROK SMRTI: Rak

Najmlađi čitatelji još uvijek čitaju knjige koje je napisao i ilustrirao Theodor Seuss Geisel, a prodaja njegovog kataloga i objave novih djela čine većinu njegove godišnje zarade. Ostatak zarade dolazi od licenciranja njegovih likova poput GrinchaMačka u šeširu i Loraxa, koje je poraslo od prošle godine.

5. (dijeli) Charles M. Schulz

30 miliona dolara

DATUM SMRTI: 12. februara, 2000.DOB: 77 godinaUZROK SMRTI: Rak

Charlie Brown je, kako svi znamo, za Noć vještica dobio samo kamen, ali upravitelji Schulzovom imovinom već preko deset godina ozbiljno zarađuju. Lica njegovih likova sada se nalaze na Appleovim satovima, a Apple također prikazuje specijalne epizode Peanutsa za praznike. Obožavatelji SnoopyjaLinusa i Lucy također mogu kupiti posuđe za kuhanje s njihovim likovima u lancu Williams Sonoma ili patike u prodavnicama Cariuma i Igloo Coolers.

6. (dijeli) Prince

30 miliona dolara

DATUM SMRTI: 21. aprila, 2016.DOB: 57 godinaUZROK SMRTI: Predoziranje

Prince je jednom zagrobni život opisao kao “svijet beskrajne sreće.” Za upravitelje njegovom imovinom – kao i za Primary Wave koji posjeduje udio u tantijemima i njegovom imenu – to znači objavljivanje nove muzike. Od smrti Princea 2016. godine objavljena su tri posthumna albuma. Krajem ove godine bit će objavljena i nova verzija njegovog poznatog albuma Diamonds and Pearls iz 1991., na kojoj će se nalaziti 47 dosad neobjavljenih pjesama i sati nikad prije viđenih snimki s njegovih koncerata.

7. (dijeli) Whitney Houston

30 miliona dolara

DATUM SMRTI: 11. februara, 2012.DOB: 48 godinaUZROK SMRTI: Utapanje

Whitney Houston ove godine bi navršila 60 godina. Njeni nasljednici slave dosad najunosniju godinu, zahvaljujući filmu o njenom životu i nekoliko ugovora o saradnji s brendovima. U decembru je film Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody zaradio gotovo 60 miliona dolara širom svijeta. Brend MAC Cosmetics predstavio je liniju šminke u saradnji s upraviteljima njenom imovinom, njenom šogoricom Pat Houston i Primary Waveom.

8. John Lennon

22 miliona dolara

DATUM SMRTI: 8. decembra, 1980.DOB: 40 godinaUZROK SMRTI: Ubistvo

Beatlesi su znali da novac ne kupuje ljubav, ali – čisto za slučaj da nisu bili u pravu – nasljednici Johna Lennona novca imaju napretek. Lennon zarađuje tantijeme od svog solo muzičkog kataloga, ali i udjela u muzici Beatlesa. Taj katalog još uvijek raste: ove sedmice bit će objavljena posljednja pjesma benda, Now and Then, zahvaljujući pomoći vještačke inteligencije. Pjesma se zasniva na jednoj od Lennonovih demo snimki iz 1970-ih, koja nije dospjela na album Anthology.

9. Bob Marley

16 miliona dolara

DATUM SMRTI: 11. maja, 1981.DOB: 36 godinaUZROK SMRTI: Rak

Iako je prošlo preko 40 godina od smrti Boba Marleya, njegova muzika još uvijek je veoma popularna, kao i prava na njegovo ime i lice, koje se može pronaći na slušalicama, zvučnicima, tenisicama i – kanabisu. Ranije ove godine otvorena je prva apoteka za kanabis s brendom Boba Marleya, i to na njegovoj rodnoj Jamajci. Sljedeće godine na velike ekrane dolazi film Bob Marley: One Love, u kojoj glavnu ulogu utjelovljuje Kingsley Ben Adir.

10. Bing Crosby

14 miliona dolara

DATUM SMRTI: 14. oktobra, 1977.DOB: 75 godinaUZROK SMRTI: Srčani udar

Mariah Carey možda je kraljica Božića, ali za generacije obožavatelja muzike kralj je Bing Crosby. Upravitelji njegovom imovinom zarađuju ogromne iznose od tantijema. Ranije ovog mjeseca, objavili su posthumni album Bing Crosby’s Christmas Gems, u kojem se nalaze arhivski materijali i rijetke snimke, i to taman na vrijeme za prazničnu sezonu. Novi album uključuje i digitalni debi njegovog dueta s Davidom BowiejemPeace on Earth/Little Drummer Boy, ali na njemu se ne nalazi njegov najveći hit White Christmas.

11. George Harrison

14 miliona dolara

DATUM SMRTI: 29. novembra, 2001.DOB: 58 godinaUZROK SMRTI: Rak

Kao i John Lennon, i George Harrison zarađuje od Beatlesa, ali i solo karijere. Ovoj dvojici također odlazi i dio zarade od psihodeličnog performansa Cirque de Soleila zasnovanog na katalogu Beatlesa, imena LOVE.

12. (dijeli) Arnold Palmer

10 miliona dolara

DATUM SMRTI: 25. septembra, 2016.DOB: 87 godinaUZROK SMRTI: Bolest srca

Iako se obogatio igranjem golfa, Arnold Palmer još uvijek zarađuje od prodaje njegovog biznisa pića. Njegov brend je 2018. godine također predstavio i novu liniju pića, proširivši raznolikost ponude okusa.

13. (dijeli) Marilyn Monroe

10 miliona dolara

DATUM SMRTI: 5. augusta, 1962.DOB: 36 godinaUZROK SMRTI: Predoziranje

Legendarni imidž Marilyn Monroe još uvijek postavlja standarde u modi i dizajnu, preko 60 godina nakon njene smrti. Ova zvijezda zaradila je milione od prodaje memorabilije i licenci – poput kolekcije NFT-a u saradnji sa Zeblocksom, umjetnih trepavica i noktiju od tvrtke Kiss, kao i linije donjeg rublja u saradnji s kompanijom Fleur du Mal.


Link: The Highest-Paid Dead Celebrities of 2023
(Prevela: Nataša Belančić)