Lista srama: Deset najkontroverznijih osoba koje su dospjele na FORBES listu 30 ispod 30

LISTE Forbes 30. nov 2023. 16:26
featured image

30. nov 2023. 16:26

Mnogi pojedinci koji su bili uvršteni na FORBES godišnju listu najuspješnijih poduzetnika mlađih od 30 godina postali su titani tehnološke industrije, izvršni direktori, čak i milijarderi. Ali neki su pak postali neuspješni – ili još gore od toga

Posljednjih 13 godina FORBES objavljuje svoju godišnju listu 30 ispod 30 (30 Under 30). Liste za SAD imaju čak 20 kategorija, a ako se tome pribroje i Europa i Azija, FORBES je ukupno izdvojio preko 10.000 talentiranih mladih ljudi.

Velik broj njih postali su predvodnici trendova, tehnološki giganti i milijarderi.

Ali, bilo je i promašaja. Iako je FORBES tokom sastavljanja popisa često uspješno diskvalificirao pojedince koji su se kasnije raskrinkali kao prevaranti, poput Billyja McFarlanda (organizatora neslavnog Fyre festivala) i Elizabeth Holmes, neki su se ipak provukli.

Od Sama Bankmana-Frieda do Martina Shkrelija, FORBES donosi popis pojedinaca koje su tijekom godina uvrstili na svoje liste 30 ispod 30, a koje bi najradije povukli.


1. Sam Bankman-Fried

Osnivač, FTX

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2021.

Početkom 2022., investitori su procijenili vrijednost FTX-a na 40 milijardi dolara. Manje od dvije godine kasnije, Sam Bankman-Fried osuđen je po sedam tačaka optužnice za prevaru i urotu. Između ostalog je optužen za prebacivanje milijardi dolara novca klijenata iz FTX-a u sestrinsku tvrtku Alameda Research kako bi finansirao gubitke, političke donacije i druga ulaganja. Čovjeku čije se bogatstvo procjenjivalo na preko 26 milijardi dolara sada prijeti 110 godina u zatvoru.

Kazna će mu biti određena u martu.


2. Caroline Ellison

Suosnivačica, Alameda Research

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2022.

Još jedna žrtva FTX-a. Caroline Ellison vodila je Bankman-Friedovu tvrtku za trgovinu kriptovalutama Alameda Research, a navodno je s osnivačem FTX-a bila i u vezi. U decembru 2022., Ellison – koja je nekada bila smatrana matematičkom genijalkom – priznaje krivicu za pronevjeru i urotu zbog transfera milijardi dolara FTX-ovih klijenata kako bi pokrila gubitke u Alamedi. Ove jeseni, Ellison je postala svjedok tužilaštva u slučaju za prevaru u FTX-u, a svjedočila je protiv Bankman-Frieda. Također joj prijeti maksimalna kazna zatvora od 110 godina, ali vjerojatno će dobiti nešto blažu kaznu zbog pomaganja tužilaštvu.


3. Charlie Javice

Osnivačica, Frank

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2019.

Charlie Javice je do 2019. prikupila oko 16 miliona dolara za svoj startup Frank koji je obećavao pomoći studentima dobiti finansijsku pomoć. Dvije godine kasnije, prodala je startup – tvrdeći da on ima 4.25 miliona korisnika – kompaniji JPMorgan Chase za 175 miliona dolara.

U čemu je bio problem? Startup nije imao ni blizu onoliko korisnika koliko je Javice tvrdila. Otada je protiv nje podignuta optužnica za prevaru i urotu jer je lažno predstavila veličinu kompanije. Javice je odbacila optužbe i na sudu izjavila kako se ne osjeća krivom.


4. Nate Paul

Osnivač, World Class Capital Group

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2016.

Nate Paul je izgradio carstvo nekretnina čija vrijednost se 2017. godine procjenjivala na oko milijardu dolara. Uglavnom se radilo o shopping centrima i uredskim zgradama koje je kupio kroz svoju kompaniju World Class Capital Group. Međutim, u junu ove godine protiv Paula je podignuta optužnica u kojoj ga se po osam tačaka tereti za laganje zajmodavcima, a kasnije je optužnica proširena na dodatne četiri tačke za urotu i prevaru. Izjavio je kako se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice.


5. Martin Shkreli

Osnivač, MSMB Capital

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2013.

Shkreli je nekada imao reputaciju vunderkinda – u dvadesetima je pokrenuo čak dva hedge fonda fokusirana na farmaceutsku industriju. Potom je osnovao i dvije tvrtke za lijekove, Retrophin i Turing. Dvije godine nakon što je uvršten na FORBES-ovu listu, “farmaceutski dečko” postao je “najomraženiji čovjek u Americi” jer je podigao cijenu Turingovog lijeka Daraprim, koji se koristi za liječenje parazitskih infekcija, s 17.50 na čak 750 dolara po tableti. Dovučen je pred Kongres, gdje se pozvao na Peti amandman i odbio svjedočiti. Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) na kraju je podigla tužbu, pobijedila na sudu i kaznila Shkrelija s 65 miliona dolara. Doživotno mu je zabranjeno bilo kakvo poslovanje u farmaceutskoj industriji, ali u vrijeme donošenja te presude Shkreli je već bio u zatvoru zbog lažnog predstavljanja finansijskog stanja u njegova dva hedge fonda i pokušaja manipulacije dionicama Retrophina. Iz zatvora je pušten ranije, u maju 2022., nakon što je odslužio četiri godine.


6. Cody Wilson

Osnivač, Defense Distributed

KATEGORIJA: Pravo i politikaGODINA: 2014.

Dok je studirao pravo na teksaškom univerzitetu, Cody Wilson postao je poznat jer je na internetu objavio nacrte za izradu 3D funkcionalnog pištolja koje je svako mogao slijediti. Taj potez izazvao je pravni cirkus u kojem se glasno raspravljalo i o prvom i o drugom amandmanu američkog Ustava. Ipak, na ovom popisu neslavnih Wilson nije završio zbog toga. 2019. godine izjasnio je kako se osjeća krivim za zlostavljanje djeteta nakon što je uhapšen jer je platio 500 dolara za seksualne odnose sa 16-godišnjom djevojčicom koju je upoznao preko stranice sugardaddymeet.com. Bio je prisiljen registrovati se kao seksualni prestupnik.


7. James O’Keefe

Osnivač, Project Veritas

KATEGORIJA: MedijiGODINA: 2012.

James O’Keefe vodio je konzervativnu medijsku kompaniju Project Veritas 13 godina prije nego je ovog februara istjeran iz kompanije i smijenjen s pozicija predsjednika i izvršnog direktora. Otkaz je dobio nakon niza pritužbi djelatnika i članova uprave o njegovom načinu vođenja kompanije, ali i zloupotrebi donacija koje je trošio na stvari poput privatnih letova. U martu, O’Keefe je pokrenuo novu medijsku kompaniju, O’Keefe Media Group, a u augustu se ponovno našao pod istragom ureda tužilaštva okruga Westchester. Iz ureda tužilaštva nije javno rečeno zbog čega, a O’Keefeovi advokati nisu odgovorili na FORBES-ove upite za komentar.


8. Phadria Prendergast

Glavna urednica, časopis Women Of The City

KATEGORIJA: Mediji & marketingGODINA: 2023.

Ni časopise ne valja suditi po koricama. Phadria Prendergast 2018. je godine pokrenula svoj časopis Women Of The City kako bi skrenula pozornost na nadolazeće zvijezde iz svijeta zabave i biznisa. Ispostavilo se da je navodno naplaćivala pojedincima za pojavljivanje u njenom mediju, a još gore je to što Prendergast ponekad nije ispunjavala svoj dio dogovora. Istraga Forbesa pronašla je 11 bivših klijenata koji tvrde da je pobjegla s oko 195.000 dolara. Njihovih dolara. Gdje je taj novac otišao? Forbes je otkrio finansijske veze s crkvom SPAC Nation, kontroverznom ustanovom koju bivši članovi opisuju kao religijski kult. I Prendergast i bivši izvršni direktor časopisa negirali su da je časopis novac prebacio crkvi, a SPAC Nation negira tvrdnje da su kult.


9. Steph Korey

Suosnivačica, Away

KATEGORIJA: Maloprodaja & e-trgovinaGODINA: 2016.

Steph Korey 2018. je godine bila suosnivačica i izvršna direktorica brenda za prtljagu Away, a Forbes ju je stavio i na naslovnicu svog izdanja 30 Under 30 za istu godinu. Naredne godine, The Verge je objavio negativnu priču u kojoj su navedena svjedočanstva nekoliko zaposlenika koji su prepričavali o njenom nasilnom ponašanju i prisiljavanju na mukotrpan rad. Korey je iznenadila svijet davši ostavku. Mjesec dana kasnije se vratila, ovaj put kao jedna od dvoje izvršnih direktora, s bivšim direktorom LululemonaStuartom Haseldenom. U julu 2020. godine, Korey je objavila niz postova na društvenim mrežama u kojima oštro kritikuje medijsku industriju. Objave su izazvale glasne kritike i navodno potresle zaposlenike kompanije. Nedugo poslije, iz Awaya je objavljeno kako će Corey još jednom otići iz kompanije.


10. Lucas Duplan

Osnivač, Clinkle

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2014.

Lucas Duplan 2014. je godine izgledao kao pionir fintecha. Njegov startup za mobilno plaćanje Clinkle prikupio je impresivnih 30 miliona dolara početnih investicija, a među ulagačima su se našli i Richard Branson, Peter Thiel i Andreessen Horowitz. Duplan je svojim trendy planom da će papirnati novac učiniti suvišnim privukao desetke zaposlenika i velikih imena u svijetu tech industrije. Uprkos velikim investitorima i prikupljenim sredstvima, Clinkle nikada nije proizveo održivi proizvod. Nedugo nakon prikupljanja masovnih sredstava, Duplan je krenuo dijeliti masovne otkaze. Vrhunski talenti pobjegli su glavom bez obzira, a investitori su zahtijevali da im se vrati novac. Do 2015. u kompaniji je ostalo tek nekih 30-ak zaposlenih, dok ih je na vrhuncu slave kompanije bilo 70. Istovremeno su Venmo i Apple Pay predstavili konkurentske prizvode. Do kraja 2015., ni Clinklea ni novca više nije bilo.

Autor originalnog članka: Forbes Under 30 Team
Link: Hall Of Shame: The 10 Most Dubious People Ever To Make Our 30 Under 30 List
(Prevela: Nataša Belančić)