FORBES procjena afričkog bogatstva: Milijarderi dolaze iz samo sedam od 54 afričke zemlje

featured image

26. nov 2023. 23:24

Listu su finalizirali Chase Peterson-Withron, John Hyatt, Jemima McEvoy, Segun Olakoyenikan, David de Jong i Igor Bosilkovski, novinari FORBES US.

Najbogatiji ljudi Afrike izgubili su ukupno 3,1 milijardu dolara u proteklih 12 mjeseci. Kao grupa, 19 milijardera na kontinentu vrijede procijenjenih 81,5 milijardi dolara – što je manje u odnosu na 84,9 milijardi dolara prije godinu dana, uprkos tome što je još jedan milijarder u redovima. Pad od 4% uslijedio je nakon prošlogodišnjeg 15% skoka cijena dionica u cijelom regionu. Bogatstvo ovih tajkuna blijedi u skladu s vrijednostima dionica širom svijeta, s indeksom S&P All Africa pao je za više od 20% u prvih devet mjeseci 2022. godine, prije nego što je započeo rast krajem godine koji je ostavio indeks u padu samo 3% do 13. januara, dana kada je Forbes zaključio cijene dionica i kurseve za listu. 

Nigerijski tajkun Aliko Dangote pao na drugo najbogatijih Afrike nakon 12 godina vodstva

Prvi put u desetak godina, Aliko Dangote više nije najbogatiji čovjek Afrike. Novi broj jedan na kontinentu, prema Forbesovim procjenama, je Johann Rupert iz Južne Afrike, koji je izgradio bogatstvo u luksuznoj robi i retailu. Rupert je pretekao Dangotea 15. juna i ima procijenjenu neto vrijednost od 11,7 milijardi dolara, prema Forbesovoj rang-listi milijardera u realnom vremenu 21. juna. Ovo je prvi put da se Rupert rangira kao najbogatija osoba u Africi; on je na Forbsovoj listi milijardera najmanje od 1997. Dangote, 66, nalazi se na drugom mjestu iza Ruperta (73), među afričkim milijarderima sa bogatstvom procijenjenim na 10,4 milijarde dolara. To je pad od 3,7 milijardi dolara u odnosu na 14,1 milijardu dolara neto vrijednosti koju je Dangote imao  samo 14. juna.

Pad Dangoteovog bogatstva dolazi nakon odluke Centralne banke Nigerije da 14. juna pokrene svoju valutu napuštajući fiksni kurs prema američkom dolaru. Naira, kojom se trgovalo oko 465 za američki dolar, pala je oko 40% u odnosu na američki dolar 16. juna, i pala na najniži nivo od N690 za američki dolar  20. juna.

Većina Dangoteovog bogatstva leži u njegovom vlasništvu od 85% nad kotiranom firmom Dangote Cement, najvećim proizvođačem cementa na kontinentu, čije su dionice porasle za oko 1% nakon odluke centralne banke da pokrene valutu. 

Ko se ne nalazi na listi

FORBES lista prati bogatstvo afričkih milijardera koji žive u Africi ili tamo imaju svoj primarni posao, isključujući milijardera rođenog u Sudanu Mo Ibrahima, koji je državljanin Ujedinjenog Kraljevstva, Južnoafrikanca Nathana Kirsha, koji posluje iz Londona i još jednog milijardera koji živi u Londonu, Mohameda Al-Fayeda, egipatskog državljanina. Strive Masiyiwa, državljanin Zimbabvea s adresom u Londonu, pojavljuje se na listi zbog svojih telekomunikacijskih filijala u Africi.

FORBES lista afričkih milijardera

1. Johann Rupert i porodica11,7 milijardi američkih dolaraModa i retail
2. Aliko Dangote 10,4 milijarde američkih dolaraProizvodnja
3. Nicky Oppenheimer i porodica8,4 milijarde američkih dolaraMetali i rude
4. Abdulsamad Rabiu7,6 milijardi američkih dolara Razno
5. Nassef Sawiris7,3 milijarde američkih dolaraGradnja i inžinjering
6. Mike Adenuga6,3 milijarde američkih dolaraRazno
7. Issad Rebra i porodica 4,6 milijarde američkih dolaraHrana i piće 
8. Naguib Sawiris3,3 milijarde američkih dolaraTelekomunikacije
9. Patrice Motsepe3,2 milijarde američkih dolaraMetali i rude 
10. Mohamed Mansour2,9 milijarde američkih dolaraRazno
11. Koos Bekker2, 6 milijardi američkih dolaraMediji i zabava 
12. Strive Masiyiwa1,9 milijardi američkih dolara Telekomunikacije 
13. Aziz Akhannouch i porodica1,5 milijardi američkih dolaraRazno
13. Mohammed Dewji 1,5 milijardi američkih dolaraRazno 
13. Youssef Mansour1,5 milijardi američkih dolaraRazno
16. Othman Benjelloun i porodica1,3 milijarde američkih dolara Finansije i investiranje 
17. Michiel Le Roux 1,2 milijarde američkih dolaraFinansije i investiranje 
18. Christoffel Wiese1,1 milijardu američkih dolaraModa i retail