Ukoliko ste u Madridu i Barceloni donosimo listu 10 mjesta na kojima ćete probati najbolji sladoled ovog ljeta

LIFESTYLE Forbes BiH 18. jul 2025. 09:34
featured image

18. jul 2025. 09:34

Korijeni sladoleda, hladne slastice bez koje je nezamislivo ljeto, dublji su, nego što bi mnogi možda pomislili. Legenda kaže da je Aleksandar Veliki uživao u snijegu i ledu pomiješanom s medom i nektarom, dok je rimski car Neron u 1. stoljeću nove ere često slao robove u Apenine da donesu svježi snijeg, koji bi zatim bio preliven voćnim sokovima i serviranim u carevoj trpezariji.

Stari Egipćani također su razvili svoje varijante ovog deserata. Koristili su devino mlijeko, vrhnje ili jogurt koje bi miješali s kandiranim voćem i orašastim plodovima, pa zatim smrzavali pomoću prirodnih rashladnih tehnika.

Prava revolucija u proizvodnji sladoleda dogodila se u srednjem vijeku, kada su arapski trgovci proširili znanje o zamrzavanju slatkih napitaka pomoću mješavine leda i soli. U Evropi se sladoled prvi put ozbiljnije pojavljuje na dvorovima 16. i 17. stoljeća, a prva prodavnica sladoleda Cafe Procope otvorena je u Parizu 1686. godine, te posluje i danas.

Masovna proizvodnja započela je tek u 19. stoljeću s dolaskom industrijske revolucije i pojave mehaničkih zamrzivača. Danas, gotovo da ne postoji tačka na Zemlji na kojoj se ne prodaje sladoled, raznih okusa.

No, da li ste probali sladoled proizveden u Španiji? Forbes Španija je sastavio listu 10 najboljih slastičarnica u Madridu i Barceloni.

Foto: Nonnarella

Nonnarella, slastičarna u Barceloni jedno je od mjesta, a pronaći ćete je u Enrique Granados 53 ulici. Nudi sladolede od prirodnih, lokalnih i visokokvalitetnih sastojaka.

Za slastičarnu Glu, u ulici Manuela Malasaña 27, se tvrdi da je najhladnija slastičarna u Madridu čiji enterijer podsjeća na iglu, i u kojem se možete rashladiti, okruženi pingvinima i stalaktitima. Osim estetikom, ističe se i sladoledima bez glutena, laktoze, kao i veganskim opcijama.

Foto: La Dolce Fina

Italijanska slastičarnica La Dolce Fina slavu je stekla po najboljem sladoledu od pistacija na svijetu. Ali, osim njega, možete probati i mekani sladoled sa šafranom i karameliziranim pinjolima; ili banana split sa kremom od banane, dulce de leche sosom i čokoladom. Ukoliko se zateknete u Madridu, pronaći ćete je u okruga Salamanca.

Prošle godine u Barceloni je otvorena Gelato Collection slastičarna, koja je razvila 60 okusa sladoleda. Od zelenih pistacija, vanilije, Agramunt nugata, maline s ružama i ličijem ili sladoleda od kajsije, do drugih opcija kao što su alkoholne verzije s okusima poput margarite ili piña colade, s 4,5% ABV.

Foto: Cora

Ukoliko poželite probati sladoled koji je spoj zanatskog sladoleda i specijalne kafe, onda je Cora u Madridu mjesto za vas. Njihovi sladoledi u napuljskom stilu napravljeni su od tradicionalnih i originalnijih okusa poput čokoladnog brownieja, Nutelle ili maskarponea s umakom od bobičastog voća.

Foto: Amiko

Forbes Španija na svoju listu je uvrstio i dizajnersku slastičarnu Amiko Gelato u Barceloni, za koju piše da se svojom art deco i retro-futurističkom estetikom ističe ne samo po svom izvrsnom dizajnu interijera već i po svojim sladoledima.

Italijanska slastičarna Veneta u Madridu osvojila je brojne nagrade, među njima i „Najbolji sladoled u Evropi” 2019. godine. Ovdje ćete probati i kultni sladoled “Bakini kolačići”, sladoled od pistacija, sladoled od kolačića s Nutellom, sladoled od crvene narandže, sladoled od svježe mente, katalonski kremasti sladoled i novi sladoled od šećerne vate.

Foto: Rocambolesc

Rocambolesc u Madridu još je jedna adresa na kojoj ćete ne samo probati sladoled, već možete i dabrati svoje omiljene preljeve i dizajnirati vlastiti sladoled.

Foto: Amorino

U Madridu je i Brando slastičarna sa vlastitom radionicom od klasika poput pistacija i manga do Ferrero Rochera, limuna i bosiljka, te alfajora.

Amorino (Madrid), osim po klasičnim sladoledima, ističe se i veganskim i bezglutenskim sladoledima u obliku cvijeta.