Ovo su najbolja vina i vinarije Srbije u 2023. godini

LIFESTYLE Forbes Srbija 23. dec 2023. 16:13
featured image

23. dec 2023. 16:13

Pobjednička vina će biti predstavljena na posebnim degustacijama u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu.

Vinski magazin Vino.rs i ove godine je tradicionalno podijelio priznanja u čak 23 kategorije za najbolja vina i vinarije Srbije, po ocjeni domaćih eksperata, vinara, ugostitelja, somalijera, enologa, trgovca vinima i vinskih novinara, koji su pažljivo pratili novitete vinskih kuća tokom 2023. godine.

Srbija zauzima sve bolje mjesto među zemljama koje su poznate po proizvodnji najboljih vina. Domaća scena je sve bogatija, a ovogodišnja konkurencija u izboru je bila velika.

Za najbolje crveno vino u 2023. godini proglašeno je Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 poznate vinarije Radovanović iz Krnjeva.

Najbolje bijelo vino je sauvignon blanc Ex Cathedra 2021 vinarije Erdevik, koja je takođe dobila priznanje najbolje vinarije.

Vinarija Erdevik/Foto: Vladimir Tadić

Najbolji rose dolazi iz vinarije Vertiz pod etiketom Eau de Rosé 2022, a najbolje pjenušavo vino je Eclater 2018 Vinarije Zvonko Bogdan.

U kategorijama lokalnih autohtonih sorti pobjednici su Bukovski Cuvee 2019 negotinske vinarije Matalj i Grašac 2020 Vinčić.

Ivana Čutura

Najbolja organska vina su Dionizije 2019 Jović i Furmint Kew 2019 Sagmeister, dok je u kategoriji orange vina pobijedio Morange 2018 Milijan Jelić

Ivana Čutura
Ivana Čutura

Izabrana su i najbolja desertna vina i ona s najboljim odnosom cijene i kvaliteta, što je posebno zanimljivo za kupce.

U ostalim kategorijama, drugu godinu za redom Wine Vision by Opet Balkan je drugu godinu za redom izabran za najbolju manifestaciju i najbolji vinski brend Srbije. Osim toga, i vinarija Jović iz okoline Knjaževca proglašena za najbolju malu vinariju, a naziv najbolje mlade ponijela je vinarija Lakićević iz Leposavića na Kosovu.

Najbolja mala vinarija Jović/Foto: Slobodan Vidović
Najbolja mlada vinarija Lakićević/Foto: Ivana Čutura

Priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu otišlo je vinariji Atelje vina Šapat u Slankamenu, a najbolji dizajn vinskih etiketa ima organska vinarija Imperator s Fruške gore.

Vinski turizam Atelje vina Šapat/Foto: Slobodan Vidović