Zračni prevoz u BiH: Impresivan rast putnika i tereta u drugom kvartalu 2023.

EKONOMIJA Lejla Nuhanovic 13. nov 2023. 19:44
featured image

13. nov 2023. 19:44

U drugom kvartalu 2023. godine, bosanskohercegovački zračni sektor doživio je iznenađujući preokret, sa statistikama koje svjedoče o dinamičnom rastu u industriji avio transporta. Iako je broj aerodromskih operacija zabilježio pad od 8,4% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, drugi ključni indikatori otkrivaju drugačiju priču o ovom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Najzapaženije brojke se odnose na impresivan skok broja prevezenih putnika, koji je u drugom kvartalu 2023. godine porastao za zapanjujućih 12,6% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Ovaj izuzetno brz oporavak ukazuje na obnovu povjerenja putnika u zračni transport.

Pogledamo li podatke Agencije za statistiku BiH za prvo polugodište 2023. godine, primjećujemo impresivan rast od 29,6% u broju prevezenih putnika u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo ubrzanje ukazuje na brzu revitalizaciju globalnog putničkog vazdušnog saobraćaja na bosanskohercegovačkim aerodromima.

Ali nije samo broj putnika u usponu. Obim prevezene robe u drugom kvartalu 2023. godine pokazuje snažan rast od 36,6% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Ovo je jasan znak rastuće potrebe za efikasnim transportnim rješenjima i logističkim uslugama u Bosni i Hercegovini.

Najimpresivniji rast zabilježen je u segmentu prevezene pošte u zračnom prevozu u drugom kvartalu 2023. godine, sa nevjerovatnim povećanjem od čak 50,0% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Ovaj skok ukazuje na to da su kompanije sve više koristile zračni transport kako bi zadovoljile potrebe brze dostave.

Ovi pozitivni trendovi u zračnom transportu Bosne i Hercegovine ukazuju na brz oporavak sektora nakon izazova pandemije COVID-19.

Iako broj aerodromskih operacija bilježi pad, rast broja putnika, prevezenih roba i pošte nudi perspektivu za budućnost zračnog transporta u Bosni i Hercegovini. Ovaj sektor privlači sve veću pažnju, dok se postepeno oporavlja i postaje sve važniji u ekonomiji zemlje.