SFF: Grad zaradi milione KM od posjetilaca, a koliko miliona ostane u sivoj zoni, to vjerovatno nećemo nikada saznati

EKONOMIJA Forbes BiH 30. aug 2024. 17:05
featured image

30. aug 2024. 17:05

Kanton Sarajevo je prema stastističkim podacima tokom ovogodišnjeg, 30. izdanja Sarajevo Film Festivala bio najposjećeniji u odnosu na sve dosad zabilježene statistike dolazaka i noćenja turista tokom proteklih godina.

„Statistika Turističke zajednice KS pokazuje da je u Kantonu Sarajevo tokom trajanja Sarajevo Film Festivala zabilježeno blizu 40.000 dolazaka i ostvareno više od 83.000 noćenja“ potvrdio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.

Ako je boravišna taksa po osobi 2 KM u Kantonu Sarajevo, po slobodnoj procjeni se na osnovu prijavljenih gostiju, može reći da je inkasirano preko 170.000 KM i da su gosti u prosjeku bili dva dana u Sarajevu tokom SFF-a.

Ana Lakić iz Turističke organizacije Republike Srpske je nedavno za Forbes kazala da gosti koji posjećuju BiH u prosjeku dnevno troše 130 KM. To znači da ako je 40.000 ljudi posjetilo Sarajevo tokom Festivala i ako su minimalno dva dana proveli u gradu, da su potrošili preko 10 miliona KM.

Ove brojke su vjerovatno veće i otvaraju brojna pitanja, a jedno je: koliko su one posljedica neprijavljivanja svih onih turista koji ulaze i borave u Bosni i Hercegovini, jer opći je dojam, prema onome što se može vidjeti na terenu, da je broj turista koji posjete BiH daleko veći nego što pokazuju zvanični podaci.

Ovaj nesklad između stvarnog i prijavljenog broja turista, skida zavjesu i sa svih, još uvijek nereguliranih pitanja u sektoru turističke djelatnosti u našoj zemlji.

„Problem neprijavljivanja gostiju jeste nešto s čime se suočavamo u Kantonu Sarajevo, pretpostavka je da od ukupnog broja turista čak do 30 posto bude neprijavljeno“, kažu za Forbes BiH u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo (KS).

Na ovom linku čitajte o sivoj zoni u turizmu u BiH.

Vratimo se statističkim podacima.

Broj dolazaka turista za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala 2024. godine u odnosu na vrijeme održavanja SFF-a 2023. povećan je za 16,5%, dok je u poređenju sa 2022. povećanje za 55,8%, te u odnosu na 2019. godinu za 71,9%.

Broj noćenja turista za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala 2024. godine u odnosu na vrijeme održavanja SFF-a 2023. povećan je za 8,5%, dok je u poređenju sa 2022. povećanje za 46%, te u odnosu na 2019. godinu za 64,9%.

Pixaby

Najviše turista iz regije

Najviše turista bilo je iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Italije, Švedske i Turske.

“Izuzetno smo zadovoljni i ovim statističkim pokazateljima kao i svim ovogodišnjim statističkim mjerenjima, te su nam između ostalog dobra motivacija za radimo i ulažemo više u turizam i gradimo Sarajevo kao što poželjniju turističku destinaciju. Hvala svima koji su dio ove statistike uz poziv da ponovo dođu u Sarajevo i istinski uživaju u svim njegovim ljepotama i našoj jedinstvenoj turističkoj ponudi“, izjavio je Fazlagić.

Zadovoljno trljaju ruke i ugostitelji u Sarajevu. Ovoj sedam dana Festivala im je donijelo veliku zaradu.

“Nismo imali dovoljno kapaciteta za goste. Danas to vidimo na dnevnim pazarima. Neuporedivo manje imamo prometa nego u dane festivala”, kaže nam ugostitelj jednog sarajevskog lokala.

Tokom osam dana 30. izdanja Sarajevo Film Festivala, više od 150.000 posjetilaca

Tokom osam dana 30. izdanja Sarajevo Film Festivala, više od 150.000 posjetilaca prisustvovalo je festivalskim i pratećim aktivnostima, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako su naveli iz Uprave policije MUP-a KS, svi događaji su protekli u sigurnom okruženju i bez incidenata.

Na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada i Ilidže održane su desetine javnih okupljanja, kako na otvorenom, tako i u zatvorenim prostorima.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzimali su, između ostalog, mjere koje se odnose na operativno, fizičko, KDZ i saobraćajno osiguranje svih aktivnosti.