Osvajaju i domaće i strano tržište: PREF bilježi rekordnu dobit

EKONOMIJA Forbes BiH 28. mar 2024. 10:15
featured image

28. mar 2024. 10:15

Penzijski rezervni fond Republike Srpske prošle godine ostvario je rekordnu dobit od 15,3 miliona KM, što je duplo više nego što je bilo 2022. godine.

Ukupni prihodi Fonda u prošloj godini iznosili su 17,7 miliona KM, što je za oko 26 posto više nego 2022. godine. Po osnovu prihoda od kamata na hartije od vrijednosti Republike Srpske Fond je prihodovao četiri miliona KM, dok je isplata divedende preduzeća iznosila 7,6 miliona KM, a ostvaren je i pozitivan rezultat na inostranom tržištu.

“Godina iza nas bila je puna izazova ali smo na kraju uspjeli ostvariti rekordnu dobit. Ima li smo podršku nadležnih institucija za izlazak na inostrana tržišta, kao i za odluku o raspodijeli dividende dva preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, a sve to, između ostalog, dovelo je do rekordnog pozitivnog rezulata u prošloj godini”, rekao je Saša Stevanović, direktor Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF).

U godini pred nama, dodaje, uz saradnju sa Vladom Republike Srpske i članovima Skupštine nastojaćemo da razvijemo nove ideje, da javnost upoznamo sa oni što radimo i dodatno razvijamo tržište hartija od vrijednosti. U cilju obezbjeđenja dugoročne finansijske održivosti, prioritet u narednom periodu biće stvaranje kvalitetnijeg portfelja, i vjerujemo da će rezultati tima PREF-a u godinama pred nama biti još bolji.

Imovina pod upravljanjem na kraju 2023. godine iznosila je 297,3 miliona KM.

Priredila Snežana Mitrović