Lista 25 proizvoda koji su u BiH poskupjeli u proteklih 12 mjeseci

featured image

12. jul 2024. 13:07

Inflacija, poremećaji u lancima snabdijevanja i globalni ekonomski faktori doprinijeli su promjeni cijena prehrambenih proizvoda i usluga, što je u konačnici dovelo do dodatnog finansijskog opterećenja za domaćinstva.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH nivo cijena u maju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 2,0 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 3,9 posto. Nivo cijena u maju u poređenju s istim mjesecom prethodne godine, bilježi rast od 0,8 posto i kada je riječ o režijskim troškovima i troškovima stanovanja. Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće rasli su za 1,6 posto, zdravstvene usluge za 3,3 posto, prijevoz 4,5 posto, komunikacije za 1,7 posto, rekreacija i kultura za 4,2 posto, obrazovanje za 2,0 posto, restoranske i hotelske usluge za 7,1 posto, kao i ostala dobra i usluge za 5,0 posto. Isti podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je prosječni pad cijena zabilježen u odjeljku odjeća i obuća za 7,4 posto.

Foto: Shutterstock

Analizirajući izvještaje Agencije od maja 2023. godine do maja 2024. godine, vidljivo e da su neki artikli zadržali istu cijenu, poput svjeđe piletine ili jaja naprimjer, dok su neki sniženi poput: graha, šećera, ulja, međutim, proizvodi koje građani najviše konzumiraju su tokom 12 mjeseci ipak u najvećem broju poskupjeli.

Prosječna cijena kilograma riže u maju 2023. godine iznosila je 4,4 KM, dok je njena cijena u maju ove godine bila 4,6 KM. Kilogram junetine bez kostiju prošle godine u maju ste mogli kupiti za 19,4 KM, u 2024. njena prosječna cijena iznosila je 20,3 KM. Kilogram putera 2023.godine iznosio je u prosjeku 29,2 KM, ove godine on košta 30,2 KM. Poskupljenja su mahom zabilježena u odjeljcima higijenskih potrepština koja domaćinstva koriste svakodnevno i u velikim količinama.

Među prehrambeni proizvodima kao i higijenskim potrepštinama, 25 proizvoda bilježi rast cijena: riža, hljeb, junetina bez kostiju, svinjetina sa kostima, svježa pastrmka, tvrdokorni sir, puter, jabuke, med, mliječna čokolada, so, kafa, pivo, cigarete, voda,deterdžent za pranje veša i posuđa, vitamini, šnicla, pizza, sapun, šampon, zubna pasta, higijenski ulošci i toaletni papir.

U nastavku pogledajte kompletnu listu prosječnih potrošačkih cijena u BiH za periode: maj 2023. i maj 2024. godine na osnovu koje možete vidjeti kako se kretalo formiranje cijena u BiH tokom jedne godine.

Lista proizvoda sa cijenama, maj 2023.

Foto: Agencija za statistiku BiH

Lista proizvoda sa cijenama, maj 2024.

Foto: Agencija za statistiku BiH