Dok bjesni rat na Bliskom istoku, Kina preuzima ekonomski primat

EKONOMIJA Forbes BiH 24. sep 2024. 12:30
featured image

24. sep 2024. 12:30

Cijene nafte porasle su u utorak nakon što je Kina najavila velike stimulativne mjere za oživljavanje svoje ekonomije dok traju eskalacije na Bliskom istoku.

Brent, referentna vrijednost za dvije trećine svjetske nafte, trgovao se 1,7 posto više na 75,22 dolara po barelu. West Texas Intermediate, mjerač koji prati američku sirovu naftu, porastao je za 2,1 posto na 71,88 dolara po barelu.

Kina, druga po veličini svjetska ekonomija i najveći uvoznik sirove nafte, predstavila je svoj najveći paket ekonomskih stimulacija od pandemije, koji uključuje smanjenje ključne kratkoročne kamatne stope i snižavanje hipotekarnih stopa za postojeće stambene kredite.

Employees work on the production line at Jingjin filter press factory in Dezhou, Shandong province, China August 25, 2022. REUTERS/Siyi Liu

Mjere imaju za cilj borbu protiv usporavanja privrede zemlje, koja se suočava sa deflacijom, slabom potrošnjom potrošača, padom tržišta nekretnina i padom proizvodnje.

Narodna banka Kine snizit će svoju kratkoročnu sedmodnevnu obrnutu repo stopu, glavnu referentnu kamatnu stopu centralne banke, na 1,5 posto sa 1,7 posto, rekao je njen guverner Pan Gongsheng na brifingu za medije.

Centralna banka takođe planira da smanji iznos rezervi koje kreditori moraju da drže, poznat kao odnos obavezne rezerve, za 0,5 procentnih poena, rekao je Pan.

“Dobra vijest je da su investitori pozitivno reagirali na stimulativne mjere… loša vijest je da će oporavak kineske imovine vjerovatno ostati krhak sve dok mjere stimulacije ne dovedu do konkretnog poboljšanja ekonomskih podataka”, rekao je Ipek Ozkardeskaya, viši analitičar Swissquote banke.

Na Bliskom istoku, izraelska vojska je u ponedjeljak izvela zračne napade na lokacije Hezbollaha u Libanu. Libanske vlasti su saopćile da su napadi rezultirali smrću najmanje 492 osobe i natjerali desetine hiljada da pobjegnu u sigurnost, što je označilo najsmrtonosniji dan u zemlji u posljednjih nekoliko decenija.