Jahta Kalizma u Crnoj Gori: Šta ima zajedničko sa Richardom Burtonom i ambasadom Jugoslavije?

featured image

28. nov 2023. 13:49

Biljana Matijašević, FORBES Crna Gora

Jahta Kalizma, najpoznatija po tome što je bila jedan od simbola ljubavi između legendarnog holivudskog para Richarda Burtona i Elizabeth Taylor, uplovila je u marinu Portonovi gdje će biti usidrena u narednom periodu.

Upravo na toj jahti je Richard Burton primio delegaciju iz ambasade Jugoslavije u Londonu 1973. godine.

Povod te posjete ušao je u historiju jugoslovenske kinematografije. Tada je Burtonu ponuđeno da glumi Josipa Broza Tita u filmu “Bitka za Sutjesku” koji je tek trebao da počne snimanje tri sedmice kasnije.

Burton i Tito

Priča je počela ranije te godine kada je iz Jugoslovenske ambasade u Londonu došao poziv s informacijom da ambasador želi vidjeti Richarda Burtona. On im je objasnio da je na odlasku iz grada, zbog čega su dvojica muškaraca, a ne ambasador koji nije mogao doći, požurila kod njega i pokazala mu dvije fotografije, navodi se u arhiviranom članku New York Timesa iz 1973. godine.

Jedna fotografija prikazivala je Tita kao partizana iz 1943. godine, a druga gospodina Burtona u uniformi iz vojnog filma “Where Eagles Dare”. Na njegovu sliku bila je dodana kapa, što je stvorilo izrazitu sličnost s Titom.

Burton je shvatio da od njega žele da glumi Tita, što su oni potvrdili. Upitao ih je o scenariju, ali ga nisu imali. Kada je upitao kada planiraju početi sa snimanjem, odgovorili su mu da planiraju za tri sedmice. Kazali su mu da imaju okviran plan za film, ali da je sve bilo na srpsko-hrvatskom jeziku.

Glumac je rekao da su nakon nekoliko razmjena komunikacija konačno dobili scenarij, ali u njemu nije bilo prave uloge za njega – Tito je samo izdavao naredbe, lik mu nije imao dubinu. Glumac je bio upoznat s Titovim likom i djelom te je smatrao da je Tito bio zanimljiva osoba, koja je samostalno izborila svoju poziciju, a nije je dobio od Staljina.

Foto: Pinterest

Burton je počeo tražiti više materijala o Titu i naišao na djela o britanskoj vojnoj misiji kod Sutjeske i knjigu F. W. Deakina. Jugoslavenski scenaristi su Titovu ulogu oblikovali iz isječaka njegovih govora, izbjegavajući tako moguće uvrede.

Na kraju je Wolf Mankowitz pristao napisati scenarij i za deset dana je promijenio formu Titove uloge. Burton, koji je posjetio Tita u Brijunima, smatrao je razgovore s njim fascinantnim i primijetio je da je Tito bio zabrinut zbog ideje filma i vrlo skroman u vezi sa svojim dostignućima.

Burton je pitao Tita koliko je imao kilograma tokom rata i on je rekao oko 54, dok je Burton za potrebe uloge prestao piti i smršao je na 74 kilograma. Burton je bio visok 178 cm, nekoliko centimetara viši od Tita.

Superjahta usidrena u Crnoj Gori

Kalizma je najstarija motorna jahta na svijetu izgrađena još davne 1906. godine.

Elegantna jahta dugačka 50 metara, od 1906. godine promijenila je mnogo vlasnika, ali su svakako najpoznatiji glumački par Richard Burton i Elizabeth Taylor, koji su je kupili 1967. i njome često krstarili Mediteranom.

„Kalizma je za njih bila oaza privatnosti, sklonište od znatiželjnih pogleda svijeta i medija, mjesto gdje su stvorili mnoge nezaboravne uspomene. Današnji vlasnik, indijski biznismen Shirish Saraf, osnivač Samena Capital, kupio je jahtu 2019. na aukciji, i odlučio da je u potpunosti restaurira, te Kalizma danas sija svojim punim sjajem“, naveli su iz kompanije.

Legendarni holivudski glumac platio je jahtu 220.000 dolara i poklonio je najvećoj ljubavi svog života – Elizabeth Taylor. Jahta je dobila ime po njihovim kćerkama (Kate, Lisa i Maria).

Foto: Portonovi

A koji Bosanci i Hercegovci imaju jahte u Crnoj Gori možete pogledati klikom na ovdje.