Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i gotovo 50 drugih država složni: Rusija mora prestati preuzimati oružje iz Sjeverne Koreje

BIZNIS Forbes 11. jan 2024. 12:45 > 11. jan 2024. 09:57
featured image

11. jan 2024. 12:45 > 11. jan 2024. 09:57

SAD i gotovo pedeset drugih zemalja svijeta objavilo je zajedničku izjavu u utorak, osuđujući odnose između Sjeverne Koreje i Rusije nakon što je Rusija posljednjih sedmica najmanje dvaput na Ukrajinu lansirala sjevernokorejske balističke projektile.

Izjavu je objavilo američko ministarstvo vanjskih poslova, a u njoj se Rusiju i Sjevernu Koreju poziva da “bez odgode prestanu sa svim aktivnostima kojima se krše” tri rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti, od kojih se jedna odnosi na eksplicitnu zabranu transfera oružja sa Sjevernom Korejom.

Izjavu su uz američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena potpisali ministri vanjskih poslova 47 zemalja, uključujući Francusku, Izrael, Njemačku i Španiju, kao i visoki predstavnik EU-a.

Zemlje su osudile transfer balističkih projektila “na najsnažniji mogući način”, napisavši kako se ruskom nabavom tog oružja povećava patnja u Ukrajini i “podržava ruska agresija.”

Harkiv, Ukrajina: Ostatak projektila koji je, vjeruju ukrajinske vlasti, proizveden u Sjevernoj Koreji / Photo by REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ruski rat u Ukrajini polako ulazi u treću godinu, a zemlji polako ponestaje oružja, zbog čega je Bijela kuća upozorila kako se Rusija “mora okrenuti zemljama sličnima sebi u potrazi za vojnom opremom.” SAD je prošle sedmice objavio kako su neki od balističkih projektila koje je Rusija ispalila na Ukrajinu 30. decembra i 2. januara došli iz Sjeverne Koreje što je, prema riječima Bijele kuće, znak sve snažnije podrške Sjeverne Koreje Rusiji i kršenje UN-ovog embarga.

Ruske snage ispalile su još sjevernokorejskih projektila na Ukrajinu 6. januara, a američki glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby u utorak je rekao kako se šteta nastala u tim napadima još uvijek procjenjuje.

“Duboko smo zabrinuti zbog sigurnosnih implikacija ove suradnje za Europu, korejski poluotok, indopacifičku regiju i ostatak svijeta,” stoji u izjavi.

Kirby je na press konferenciji u utorak rekao kako će SAD otvoriti temu razmjene oružja između Rusije i Sjeverne Koreje na sljedećem zasjedanju UN-ovog Vijeća sigurnosti i “zahtijevati da Rusija odgovara za novi slučaj kršenja međunarodnih obveza koje se obvezala poštovati.”

Autor originalnog članka: Molly Bohannon, Forbes
Link: State Department And Nearly 50 Other Nations Say Russia Must ‘Cease’ Accepting Weapons From North Korea
(Prevela: Nataša Belančić)