Češki milijarder preuzima najstariju poštu na svijetu, britanski Royal Mail

BIZNIS Forbes Hrvatska 30. maj 2024. 10:08
featured image

30. maj 2024. 10:08

Daniel Kretinsky, češki milijarder čiju imovinu Forbes procjenjuje na 9,3 milijarde dolara, sklopio je ugovor o preuzimanju britanskog Royal Maila koji zapošljava 130 tisuća ljudi i upravo prolazi kroz veliku poslovnu transformaciju

Češki milijarder Daniel Kretinsky preuzima jednu od najstarijih poštanskih tvrtki na svijetu, britanski Royal Mail, za 4,2 milijardi eura, objavljeno je u srijedu.

Dosadašnji vlasnik je bio International Distributions Services (IDS), a Kretinsky je također IDS-ov najveći dioničar sa 27,6 posto udjela, piše Reuters. Kako je rekao, privatna ulaganja u Royal Mail su ključna, s obzirom na lošu isporuku usluga, sporu transformaciju i sve veću konkurenciju.

Pošta je inače bila privatizirana 2013. godine, a Royal Mail se posljednjih godina bori sa radničkim štrajkovima, konkurencijom i gubitkom tržišnog udjela, prenosi Reuters, što je utjecalo na dionice tvrtke koje su potonule više od 45 posto  u odnosu na rekordnu unutardnevnu visinu iz svibnja 2018. godine.

Prema objavljenom, sindikati Royal Maila će i dalje biti priznati najmanje pet godina nakon realizacije ugovora, objavljeno je iz Kretinskyjeve investicijske tvrtke EP Group. S druge strane, CWU, najveći sindikat Royal Maila, priopćio je da će se idućeg tjedna sastati s EP-om.

Vlasnik nogometnih klubova

Royal Mail zapošljava više od 130 tisuća ljudi, a poštanska služba stara je 500 godina. Sada prolazi kroz transformaciju kroz posao s paketima jer se količina pisama smanjila.

Daniel Kretinsky u UK-u također posjeduje udjele u lancu trgovina mješovitom robom Sainsburys i u nogometnom klubu West Ham United.

Prisutan je i u našoj regiji gdje je 2020. kupio posao teretnog prijevoza od Slovenskih željeznica, poše Forbes Slovenija. Preuzeo je, naime, 49 posto udjela u tvrtki kćeri Slovenske željeznice, SŽ Tovorni promet.

Njegov EP Holding lani je ostvario nešto manje od 25 milijardi eura prihoda od prodaje. Njegovu imovina inače Forbes procjenjuje na 9,3 milijarde dolara. Uz West Ham United, suvlasnik je i nogometnog kluba Sparta Prag.