Uprkos milionskim donacijama Nikki Haley nije pobijedila Trumpa: Ko su bogate porodice koje finansiraju političare

featured image

7. mar 2024. 16:45

Bivša ambasadorica Ujedinjenih naroda i guvernerica Južne Karoline Nikki Haley zvanično je odustala od utrke za predsjedničku nominaciju ispred Republikanske stranke na predstojećim izborima u Americi. Iako su iz njenog tabora danima na novinarske upite odgovarali da će konačnu odluku o ostanku ili izlasku iz kampanje donijeti nakon konačnih rezultata dugo očekivanog Super utorka, znalo se da su male šanse da u ovoj areni nadmaši daleko favoriziranog Donalda Trumpa.

Republikanska predsjednička kandidatkinja i bivša američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley pije Guinness tokom kampanje u irskom baru Peddler's Daughter, uoči predizbora u New Hampshireu, Foto: REUTERS/Brian Snyder
Nikki Haley, Foto: REUTERS/Elijah Nouvelage

Podrška samo 44 delegata

Naime, Nikki je na preliminarnim stranačkim izborima od 15 saveznih američkih država, osvojila samo jednu, Vermont dok je Trump pobijedio u svim ostalim.

Iz njenog tabora su se oglasili kazavši kako je pobjeda u Vermontu čini prvom republikankom u historiji koja je pobijedila na dva predsjednička predizbora. Međutim, uprkos ovim sanirajućim izjavama, sigurno je da je ipak u cijelom timu ostao gorak okus činjenice da je završetkom Super utorka, 777 delegata stalo uz Trumpa, dok je Haley podržalo samo 44.

Međutim, u cijeloj ovoj priči, jedan segment, bez kojeg je nemoguće provesti kampanju ovog tipa, naročito budi pažnju, a to su donatori GOP-a (Grand Old Party), što je drugi naziv za Reepublikansku stranku.

Nikki i Trump su nekada bili saradnici, Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Nikki je naime, uspjela zadobiti povjerenje nekih od najbogatijih poslovnih figura u Americi; među kojima se ističu svakako milijarder Ken Griffin, koji je donirao pet miliona njenoj kampanji, vlasnik New Balancea Jim Davis, i Charles i David Koch, iz energetskog konglomerata Koch Industriesa, druge najveće privatne kompanije u Sjedinjenim Državama, koji su joj u samo nekoliko mjeseci dali čak 32 miliona dolara. Uprkos ovolikom novcu, on nije bio dovoljan da Haley pobijedi Trumpu makar u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini, zbog čega su iz Koch kompanije izjavili da obustavljaju dalju finansijsku podršku Haleyjinoj kampanji.

Charles i David Koch, bili su među najvećim Haleyinim donatorima, Foto: REUTERS/Freedom Partners Chamber of Commerce/Handout/Carlo Allegri

Međutim, posebnu pažnju izaziva činjenica da je Nikki uspjela na svoju stranu pridobiti i bogataše koji podržavaju demokrate. Tako je njenu kampanju podržao milijarder, suosnivač LinkedIna i dugogodišnji borac za demokrate, Reid Hoffman, koji joj je donirao 250.000 dolara. Izvršni direktor JPMorgana Chase Jamie Dimon i osnivač Pershing Square Capitala Bill Ackman, svoj utjecaj su iskoristili da lobiraju kod drugih demokrata da također podrže Nikki Haley, a sve u cilju da zaustave drugi ulazak Donald Trumpa u Bijelu kuću.

Reid Hoffman, suosnivač LinkedIna, Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Sprega novca i politike nije novost niti je neuobičajena ni za jednu demokratiju svijeta, ali je pitanje koliko priliv bogataškog novca slabi demokratiju, tj. odlučnost političara koji ga prima da samostalno odlučuje jednog dana kada uđe u predsjedničke cipele i zasjedne u Ovalnom uredu. Ko je gledao nagrađivau seriju “Kuća od karata” može vizualizirati koliko duboko taj utjecaj može ići.

Američki Forbes je istraživao 50 najbogatijih porodica i podršku koju pružaju demokratima i republikancima. Tako bilježe da je porodica Koch bila agilna i 2012. godine kada su Charles i David Koch, poznati po podršci desničarskim ciljevima, donirali više od 2,2 miliona dolara, od čega je većina novca išla na račune republikanskih kandidata.

S druge strane Jon i Patricia Stryker, nasljednici firme Stryker Corp., donirali su više od 16 miliona dolara demokratskim kandidatima i političkim skupinama.

Ross Perot, dva puta je bio u predsjedničkoj utrci kao nezavisni kandidat (oba puta neuspješno), zajedno sa sinom je donirao značajna sredstva i demokratima i republikancima.

Od 50 najbogatijih porodica, zaključuje Forbes, 28 ih uglavnom donira republikancima, a samo sedam uglavnom doprinosi demokratima. 15 podržava kandidate iz obje stranke.

Kakvi su interesi bogatih da se upliću u političku arenu između demokrata i republikanaca? Nekoliko je teorija. Superbogati donatori očito preferiraju vladine politike koje su prijateljske prema njihovim interesima, kao što su niski porezi i fleksibilnija regulativa za poslovanje. 

Prvi čovjek Perot Groupa Ross Perot Jr. podržao je donacijama i republikance i demokrate, Foto: REUTERS/Amr Alfiky

Također, neminovno je da ukoliko finansirate nekog političkog kandidata da će se on na jednoj dionici svoga puta početi slagati s vama, pa novac, kojeg bogati ionako imaju previše, može pričinjavati psihološku satisfakciju.

Nadalje, superbogati ljudi posjeduju sve, ali ne nužno i moć. Zato, pomoć i utjecaj na izbor predsjednika, članove Kongresa, uspon ili pad guvernera, može također biti jedan od izazova koje bi volio savladati.