Obavještajna služba SAD-a ne može mu ući u trag: Mjesecima ga traže, a on i dalje vodi pregovore i operacije

featured image

6. jul 2024. 13:02

Zvaničnici kažu da Bidenova administracija zaostaje otprilike mjesec dana na posljednjoj poznatoj lokaciji Hamasovog šefa iz Gaze.

Sjedinjene Države su fokusirane na pronalaženje Hamasovog šefa, Yahya Sinwara, usred novog pritiska Bijele kuće da pomogne Izraelu da proglasi “potpunu pobjedu” kako bi mogao okončati rat u Gazi , rekli su američki zvaničnici za Middle East Eye . 

Sadašnji i bivši američki zvaničnici, koji su razgovarali s MEE pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljive prirode misije, rekli su da SAD proširuju svoje napore u potrazi u cijeloj regiji, nakon što vjeruju da se 61-godišnjak skriva u tunelima duboko ispod Gaze .

Američki zvaničnik, koji je pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni razgovarati s medijima, rekao je za MEE da Bidenova administracija sada istražuje mogućnosti da je Sinwar pobjegao na egipatsko Sinajsko poluostrvo, a odatle možda čak i pobjegao u bilo koji Libanon ili Sirija . 

Bijela kuća je ranije ove sedmice uputila MEE na komentare američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana da neće komentirati obavještajne podatke o Sinwaru.

Sadašnji i bivši zvaničnici nisu spominjali nikakve posebne obavještajne podatke, ali su rekli da je jedan od faktora koji je pokrenuo debatu to što su američke obavještajne službe zaostajale za Sinwarovim posljednjim boravištem. 

Prema zvaničnicima, Bidenova administracija kasni otprilike mjesec dana u praćenju Sinwarove posljednje poznate lokacije, koja se nalazila unutar pojasa Gaze. 

Bruce Riedel, bivši službenik CIA-e koji je također savjetovao četiri američka predsjednika o nacionalnoj sigurnosti, rekao je za MEE da je nedostatak jasnoće oko posljednje lokacije Sinwara “prilično loš”.

Na pitanje o vremenskom okviru, rekao je: “Jedan mjesec znači da niste ni blizu informacija u stvarnom vremenu.”

Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah meets with top Hamas official Khalil Al-Hayya in this handout picture obtained by Reuters on July 5, 2024, Lebanon. Hezbollah Media Office/Handout via REUTERS.

Prošlog mjeseca, zvaničnik Hamasa  je rekao  da je Sinwar posjetio borbene zone iznad zemlje i da je održao rasprave s vodstvom grupe u inostranstvu. 

U razgovoru za pan-arapsku novinsku kuću Al-Arabi Al-Jadeed (ili The New Arab), zvaničnik Hamasa je rekao da Sinwar nije uvijek boravio u tunelima, kako tvrdi Izrael, već je također obavljao svoje dužnosti na terenu.

MEE nije mogao samostalno provjeriti izvještaje o njegovom boravištu. 

Praćenje Sinwara poprimilo je novu hitnost u američkoj obavještajnoj zajednici jer Bidenova administracija vjeruje da bi to moglo pomoći da se izvrši pritisak na Izrael da okonča rat proglašavanjem pobjede, rekli su zvaničnici.

Američki predsjednik Joe Biden aludirao je na tu strategiju prošle sedmice kada je rekao za CNN: “Rekao sam Bibiju (izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu), ‘Nemojte napraviti istu grešku koju smo napravili u Americi. Htjeli smo dobiti Bin Ladena. Pomoći ću ti da dobiješ Sinwara.”

Paralela između lova na Sinwara i vođe Al-Kaide Osame Bin Ladena naglašava ekstremne poteškoće sa kojima se SAD i Izrael suočavaju pokušavajući da pronađu Sinwara.

Lov na Bin Ladena trajao je deset godina, a kada je lociran, bio je u Pakistanu, otprilike jedan kilometar udaljen od vojne akademije američkog saveznika u borbi protiv “terorizma”.

Prema riječima zvaničnika, Washington želi usmjeriti energiju Izraela na pronalaženje ključnih lidera Hamasa kao što su Sinwar i Mohammad Deif, čelnik brigada al-Kasam, kao način da se spriječi širi napad punog razmjera na Rafah.

Bidenova administracija, koja i dalje pruža Izraelu vojnu i obavještajnu podršku, rekla je da će uskratiti ofanzivno oružje Izraelu ako napadne “centre stanovništva”, misleći na Rafah, grad na južnoj granici Gaze u kojem trenutno živi oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

U nedjelju je New York Times izvijestio da američki zvaničnici vjeruju da Sinwar nije u Rafahu, ali vjerovatno ostaje u Khan Younisu, gradu koji su izraelske snage napadale između decembra i aprila.

Sam Sinwar se ranije rekao 2021. da postoji 310 milja tunela u Pojasu Gaze.

Bivši američki obavještajni službenik upoznat sa Hamasom rekao je za MEE da je jedan od Sinwarove braće, Mohammad, nadgledao izgradnju tunela između Sinaja i Gaze i da ima duboke veze sa s mrežama na Sinaju, faktor koji bi mogao pomoći Sinwarovom bijegu. 

William Usher, bivši viši analitičar za Bliski istok u CIA-i, rekao je za MEE: “Sve do 7. oktobra, Hamas je imao prilično neometan pristup mreži tunela. Imali su planove za vanredne situacije kako bi ključne lidere sklonili od opasnosti”, rekao je.

“U prošlosti je Hamas išao u Liban, Siriju, pa čak i Iran”, rekao je Usher. “Ne bi me šokiralo da se Sinwar tamo krio.”

An Israeli tank maneuvers near the Israel-Gaza border as it returns from Gaza, amid the Israel-Hamas conflict, as seen from Israel, July 4, 2024. REUTERS/Amir Cohen

SAD pojačavaju razmjenu obavještajnih podataka s Izraelom

U ponedjeljak je Washington Post izvijestio da SAD nude Izraelu nove obavještajne podatke kako bi pomogli u praćenju vođa Hamasa u zamjenu da Izrael ne pokrene napad na Rafah.

Taj izvještaj prenijele su neke izraelske novinske kuće pod naslovom: SAD uskraćuju “osjetljive obavještajne podatke” o Hamasu od Izraela. Međutim, nekoliko sadašnjih i bivših američkih i arapskih diplomata, kao i zvaničnici odbrane i obavještajnih službi, rekli su za MEE da je malo vjerovatno da će SAD prešutjeti informacije o Hamasu od Izraela.

U januaru je The New York Times izvijestio da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan naredio stvaranje nove radne grupe za prikupljanje informacija o višim čelnicima Hamasa i lokaciji talaca u Gazi, te razmjenu tih obavještajnih podataka s Izraelom.

Jedan od glavnih izazova za SAD je to što su poklanjali malo pažnje Hamasu uoči 7. oktobra, rekli su analitičari i bivši američki zvaničnici.

Palestinski pokret je proglašen “terorističkom” organizacijom od strane SAD-a, ali iako je bio uvučen u vladavinu osiromašenim Pojasom Gaze, nikada se nije smatrao velikom prijetnjom za SAD.

Poslednji put kada su se SAD suočile sa velikom bezbjednosnom prijetnjom u Gazi 2003. godine, kada je tamo bombardovan američki diplomatski konvoj, ubivši tri Amerikanca.

Američki zvaničnici rekli su da je Bidenova administracija ubrzala koordinaciju obavještajne, nadzorne i izviđačke (ISR) s Izraelom. U međuvremenu, bivši američki zvaničnik rekao je da bi Izrael bio posebno zainteresiran za korištenje američkih geoprostornih obavještajnih sposobnosti.

Utjecaj na razgovore

Jedan od puteva koje SAD istražuju da bi pratile Sinwara su pregovori o prekidu vatre, rekli su izvori. Dok su pregovarači licem u lice u ime Hamasa politički lideri sa sjedištem u Kataru, vjeruje se da Sinwar ima konačnu riječ o svakom sporazumu, jer grupa drži zarobljenike u Gazi i vrši kontrolu nad vojnim jedinicama.

Sadašnji i bivši arapski i američki zvaničnici rekli su za MEE da se Sinwar vjerovatno oslanja na zaobilazne mreže kurira i potencijalno aplikacija za razmjenu poruka kako bi komunicirao s Hamasovim zvaničnicima u inostranstvu.

„Da je koristio mobilni telefon, već bi bio mrtav“, rekao je Ridel za MEE.

Arapski zvaničnik upoznat sa Hamasom rekao je za MEE da je grupa imala godine iskustva u učenju da prikrije svoju komunikaciju tokom prethodnih ratova s ​​Izraelom.

Israeli tanks manoeuvre near the border after entering Israel from Gaza, amid the Israel-Hamas conflict, as seen from Israel, July 4, 2024. REUTERS/Amir Cohen

“Ovo je tip iz druge generacije koji je navikao da komunicira van mreže”, rekao je zvaničnik.

Prema američkim zvaničnicima, dok Alžir i Turska također održavaju dijalog s Hamasom, Washington se oslanja na Egipat kako bi isključio da li je Sinwar pobjegao na Sinaj.

Egipatska vojna obavještajna služba direktno razgovara s Hamasovim naoružanim krilom, dajući im bolji pristup Hamasu nego bilo koji drugi arapski partner Washingtona. 

Sadašnji i bivši američki i arapski zvaničnici rekli su za MEE da bi, ako Sinwar pobjegne iz pojasa Gaze, to mogao biti udarac za Hamasov moral. 

Iako je opisan kao “spreman da umre u Gazi”, jedan američki zvaničnik rekao je da bi Hamasova izdržljivost na bojnom polju nakon sedam mjeseci mogla utjecati na njegovo donošenje odluka.

“Možda bi želio da se rekonstituiše za Hamas 3.0”, rekao je američki zvaničnik. 

Uprkos naporima SAD-a, neki sumnjaju da bi ubijanje Sinwara bilo dovoljno da SAD pritisnu Izrael na sporazum o prekidu vatre.

Jonathan Panikoff, direktor Scowcroft Bliskoistočne sigurnosne inicijative pri Atlantskom vijeću, rekao je za MEE, “ubijanje Sinwara bi moglo biti dovoljno da SAD odluče da je vrijeme da Izrael proglasi pobjedu i krene dalje, ali nije jasno da li će to biti dovoljno za Netanyahuov politički opstanak”.

“Ultnacionalisti poput Ben Gvira i Smotricha će vjerovatno i dalje zahtijevati vojnu operaciju u Rafahu.” 

MEE se također obratio sirijskoj misiji UN-a u New Yorku, te ambasadama Libana i Egipta u Washingtonu DC za komentar gdje se Sinwar nalazi, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja.