Dizajnerica čije torbe nose zvijezde osuđena zbog krijumčarenja krokodilske i zmijske kože

Aktuelnosti Forbes 23. apr 2024. 17:00
featured image

23. apr 2024. 17:00

Dizajnerka ručnih torbi koja je nekad imala čitav niz poznatih klijenata poput Britni Spirs (Britney Spears) ili Viktorije Bekam (Victoria Beckham) osuđena je na 18 mjeseci zatvora nakon što je priznala da je u SAD krijumčarila kožu krokodila i pitona uzgajanih u zatočeništvu, izvijestio je Associated Press.

Nancy Gonzalez, čiji modni brend je poznat upravo po torbama od krokodilske kože u živim bojama, priznala je prošle godine krivicu u Saveznom sudu u Majamiju po dvije tačke optužnice za krijumčarenje i jednu tačku za urotu (niko od njenih klijenata nije optužen za kršenje zakona).

Tužioci su dizajnerku optužili da su ona i njeni kuriri unosili torbe iz Kolumbije u SAD bez dozvola za uvoz potrebnih u trgovini ugroženim divljim životinjskim vrstama.

Gonzalez je optužena da je krijumčarila kožu pitona i kajmana (vrste krokodila), koji su zaštićeni pravilima Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Gonzalez ta pravila nije poštovala pri unosu kože u zemlju, kaže Ministarstvo pravosuđa.

Foto: nancygonzalez-ny.com

Tužioci procjenjuju da je Gonzalez materijale unosila uz pomoć nekoliko desetaka kurira prije nego je i sama uhapšena i izručena u SAD, izvještava AP. Njene ručne torbe u prosjeku se prodaju za preko 2.000 dolara po komadu, kaže Ministarstvo pravosuđa.

Ona je zbog tog zločina već provela 14 mjeseci u kolumbijskom zatvoru, a to vrijeme biće uračunato u vrijeme koje mora sprovesti u SAD-u, rekao je za Forbes njen advokat Sam Rabin.

On dodaje kako njen zločin “nije zaslužio podnošenje kaznene tužbe” i kako je “doveo do pada uspješne žene i njenog biznisa.”

“Sve je to zbog novca,” rekao je navodno pomoćnik američkog državnog advokata Thomas Watts-Fitzgerald. “Ako želite nekog odvratiti od ovakvog ponašanja, treba vam vođa, a ne neko s terena.”

Rabin je za Women’s Wear Daily prošle godine rekao da je manje od 1 posto Gonzalezinih torbica uvezeno bez potrebnih dokumenata.

Foto: nancygonzalez-ny.com

Gonzalez je rođena u Kolumbiji, a svoju prvu kolekciju od samo osam komada predstavila je u Bergdorf Goodmanu 1998. godine. Kupci nekih od najekskluzivnijih radnji u zemlji napisali su sudu da je Gonzalez “sitna, ali moćna žena” koja je “kreirala prvu luksuznu, high-end modnu kompaniju iz zemlje trećeg svijeta”. Gonzalez se proslavila torbicama od krokodilske kože jarko ružičaste, neon zelene i intenzivne plave boje, a kasnije je počela raditi i s drugim materijalima, rekao je njen menadžer za Paper City.

Ranih 2000-ih njene torbice nosile su zvijezde poput Britney Spears, Victorije Beckham, Eve Longorije, Vanesse Hudgens i Hayden Panettiere. Takođe su se pojavile i na ekranima: u filmovima Seks i grad i Vrag nosi Pradu. Najpoznatije trgovine poput Bergdorf Goodmana, Neimana Marcusa, Saks Fifth Avenuea ili Harrod’sa prodavali su njene torbe. U početku su se one prodavale za nekoliko hiljada dolara.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
Designer Who Made Handbags For Britney Spears Gets 18 Months For Smuggling Python, Crocodile Leather, Report Says
(Prevela: Nataša Belančić)