Ima li kraja egzibicijama? Saudijci grade neboder u kocki kao novi centar Rijada, a koji podsjeća na Kabu u Mekki

Aktuelnosti Forbes Srbija 23. okt 2024. 15:32
featured image

23. okt 2024. 15:32

U Saudijskoj Arabiji se ne boje toga, a prije svega imaju novac. Ogroman neboder se gradi u glavnom gradu Rijadu. Spolja će ličiti na kameni blok visok 400 metara. Ali, šta će biti unutra? Unutra će biti neboder. Neboder u kocki.

Projekat Mukab ponudiće površinu od dva miliona kvadratnih metara i moderan ambijent za zabavu, opuštanje, kupovinu i kulinarska iskustva.

Završetak prve faze planiran je za 2030. godinu. U toku su početni radovi. Prije devet dana saopćeno je da je završeno 86 posto potrebnih iskopavanja za temelje i uklonjeno 10 miliona kubnih metara zemlje.

Neboder u obliku kocke, visok 400 metara, mogao bi da primi 20 zgrada poput Empire State Buildinga. Predviđeno je da postane najveća građevina koju je čovjek ikada napravio, zbog čak dva miliona kvadratnih metara korisnog prostora.

Saudijska Arabija neboder
Foto: New Murabba / Ferrari / Profimedia

Petnaestominutni grad

Imaće tri puta više korisnog prostora u poređenju sa najvećim poslovnim kompleksom na svijetu, indijskim centrom za trgovinu dijamantima, Surat Diamond Bourse u Gudžaratu. Taj centar ima površinu od 660.000 kvadratnih metara. Takođe, biće prvi potpuno zatvoreni neboder na svijetu.

Objekat će biti smješten u novom dijelu saudijske prijestonice Rijad – Nju Muraba. Predviđeno je da to bude novi centar glavnog grada. Gradi se po konceptu 15-minutnog grada gdje su sve najvažnije usluge i sadržaji na najviše 15 minuta hodom.

Obuhvatiće ogromnu konstrukciju u obliku kule koja će sadržati brojne doživljaje, uključujući najsavremeniju zabavu, restorane i prodajne objekte.

Ovaj projekat lično je najavio princ nasljednik Mohamad bin Salman u februaru prošle godine. On je i predsjednik borda direktora kompanije New Murabba Development, koja će realizovati izgradnju.

Saudijska Arabija neboder
Foto: New Murabba / Ferrari / Profimedia

Sličnost s Kabom

Ipak, nije sve prošlo bez kritika. Sličnost sa najvećom svetinjom islama, Kabom u Mekki, je očigledna, što nekima nije po volji.

Šta se dobija zatvaranjem zgrade u kocku? Unutrašnjost će biti ukrašena projekcijama prirodnih scena, koje će pružati zanimljivo iskustvo. Oni koji budu u zgradi moći će na zidovima kocke da gledaju velike hologramske projekcije. Pred očima će imati različite realnosti, mjesta, vremena i dr.