Svojim ulaganjem Lidl, Porsche i Mahle pokazuju da je BiH ponovo atraktivna za strane investicije, evo ko još gradi pogone

BIZNIS Amela Keserović Polić 20. okt 2024. 09:59 > 20. okt 2024. 10:00
featured image

20. okt 2024. 09:59 > 20. okt 2024. 10:00

Povjerenje stranih investitora za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu polako se vraća. Jedan od ključnih pokazatelja su i novoizgrađeni proizvodni pogoni i poslovni objekti. U opštini Laktaši, kompanija Mahle Electric Drives Bosnia otvorila je moderan proizvodni pogon, te je svojom investicijom pozicionirala BiH kao relevantnog proizvođača komponenti za automobilski sektor.

Sličan napredak bilježi se i u drugim dijelovima zemlje. Kompanija GS-RAMA otvorila je novi proizvodni pogon u Prozor-Rami, dok je Porsche BH u Blažuju izgradio izložbeno-poslovni objekt, čime se dodatno razvija automobilski sektor. Ovaj centar nije samo prodajni prostor, već i važna tačka za poslovne aktivnosti renomiranog brenda u BiH.

Foto: Mahle

Među ostalim značajnim investicijama su izgradnja prodajnih objekata jednog od najvećih evropskih trgovačkih lanaca Lidla, proizvodni pogoni ASTA Bosnia u Cazinu, PMP Jelšingrad – FMG u Bosanskoj Gradišci te BH Magnezij & Minerali u Kupresu. Ove investicije pokrivaju različite industrijske grane, od maloprodaje do rudarstva i metalske industrije.

Foto: PMP Jelšingrad – FMG u Bosanskoj Gradišci

Najviše ulažu zemlje EU

Ova pozitivna investicijska klima nastavak je prošlogodišnjeg povećanja direktnih stranih investicija u našoj zemlji koje su prema podacima Centralne banke BiH (CBBiH) u periodu od januara do septembra 2023. godine iznosile milijardu i 442.8 miliona KM ili 737.7 miliona eura. Strana ulaganja za prvih devet mjeseci prošle godine bila su veća za 23.9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

U našu zemlju najviše su investirale Austrija (2,690 miliona KM), Hrvatska (2,543) i Srbija (2,427), a potom slijede Slovenija, Velika Britanija i Njemačka čije investicije su se kretale malo više od jedne milijarde.

Zemlje članice Evropske unije dominiraju u ukupnim stranim ulaganjima, čineći 59,4 posto svih investicija u BiH.

Investitori najviše ulažu u industrijsku proizvodnju i sektor električne energije, dok bankarski sektor, trgovina i telekomunikacije također privlače značajnu pažnju. Međutim, iako strana ulaganja pomažu ekonomskom razvoju BiH, značajan dio dobiti se repatrira u zemlje iz kojih dolaze investitori.

Od 2007. do 2023. godine, strani investitori su iz BiH povukli 17 milijardi KM kroz repatrijaciju dobiti.